Р Е Ш Е Н И Е

 

41/20.1.2015г.

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, единадесети състав

На четиринадесети януари през две хиляди и петнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                               Председател: Ростислава Георгиева

Секретар: Ил.Д.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №487 по описа на ШРС за 2013 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

Производство за делба на недвижим имот във втора фаза.

С Решение №543/07.07.2014 год. по настоящото дело съдът е допуснал извършването на съдебна делба между страните по делото по отношение на следния  недвижим имот: АПАРТАМЕНТ №21 с идентификатор 83510.666.56.4.21 /осемдесет и три хиляди петстотин и десет точка шестстотин шестдесет и шест точка петдесет и шест точка четири точка двадесет и едно/ на първи етаж, вход 2 /две/ в жилищна сграда ЕЖБ-2 /две/ с идентификатор 83510.666.56.4 /осемдесет и три хиляди петстотин и десет точка шестстотин шестдесет и шест точка петдесет и шест точка четири/, в гр.Шумен, на ул.”***” №64 /шестдесет и четири/, построен върху държавна земя – ПИ с идентификатор 83510.666.56 /осемдесет и три хиляди петстотин и десет точка шестстотин шестдесет и шест точка петдесет и шест/, бивш ПИ І /първи/ в квартал 162 /сто шестдесет и две/ в урбанизирана територия – град Шумен, община Шумен, състоящ се от две стаи, кухня и сервизни помещения, със застроена площ 66.31 кв.м. /шестдесет и шест квадратни метра и  тридесет и един квадратни дециметра/,  ведно с избено помещение №2 /две/ с  площ от 3.81 кв.м /три квадратни метра и осемдесет и един квадратни дециметра/, заедно с 1.019 % /едно цяло и деветнадесет хилядни процента/ идеални части от общите части на сградата и от правото на строеж върху мястото при съседи: за апартамента:: на същия етаж 83510.666.56.4.22; 83510.666.65.4.20, под обекта: 83510.666.56.4.85; над обекта: 83510.666.56.4.24, за избеното помещение: изток-общ коридор, запад – изба 2 от вход 1, север –изба 1, юг – общо помещение, отгоре – склад на магазина, отдолу – земя, ПРИ СЛЕДНИТЕ КВОТИ: 5/6 ид.части за Д.Ж.К., с ЕГН**********, 1/18 ид.част за Х.С.Х., с ЕГН**********, 1/18 ид.част за Г.К.О. – Ц., с ЕГН**********, 1/54 ид.част за С.А.Н., с ЕГН**********, 1/54 ид.част за С.К.Х., с ЕГН**********, 1/216 ид.част за В.Д.Д., с ЕГН**********, 1/216 ид.част за В.В.П., с ЕГН**********, 1/216 ид.част за С.В.Д., с ЕГН********** и 1/216 ид.част за С.В.Д., с ЕГН**********. Решението е влязло в сила.

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа и правна страна следното:

По извършване на делбата:

Процесният имот е допуснат до делба при посочените между страните квоти. От назначената и изготвена в хода на съдебното производство съдебно – техническа експертиза, приета от съда, като пълно и обективно дадена се установява по безспорен начин, че допуснатия до делба имот, представляващ  АПАРТАМЕНТ №21 с идентификатор 83510.666.56.4.21, подробно посочен по-горе е с пазарна стойност 41900 лева и че същия е неподеляем, съобразно квотите на страните и действащата нормативна уредба. В същото време никоя от страните не е направила искане за възлагане на имота и предвид обстоятелството, че същия не може да бъде възложен в дял на никой от съделителите, настоящият състав намира, че са налице условията, визирани в разпоредбата на чл.348 от ГПК, същия да бъде изнесен на публична продан.   

Доколкото в производството по делба всяка страна е едновременно ищец и ответник, то всяка страна има задължение да заплати съответната част от депозита за вещо лице, съобразно стойността на нейния дял. С оглед на изложеното и доколкото депозита за вещото лице по изготвената съдебно-техническа експертиза е заплатен изцяло от ищцовата страна, то ответниците следва да бъдат осъдени да й заплатят съответната на техния дял част от депозита. 

В същото време всеки от съделителите следва да бъде осъден да заплати и държавна такса върху стойността на получения дял.

По отношение на останалите разноски на ищцовата страна, свързани със заплащане на адвокатско възнаграждение на упълномощения от тяхна страна адвокат, доколкото същите се явяват разноски, направени във връзка със самото делбено производство и по-конкретно по иска за прекратяване на собствеността, то същите не следва да се присъждат на никоя от страните по делото. Това изрично е уредено в разпоредбата на чл.355, изр.първо от ГПК, съгласно която страните заплащат разноските по делбата съобразно стойността на дяловете си. В тази връзка следва да се отчете факта, че всяка страна в производството по съдебна делба има едновременно качеството на ищец и ответник и правилата на чл.78 от ГПК се прилагат само във втората фаза на делбата и то във връзка с исковите претенции по сметки между съделителите, в зависимост от уважаването или отхвърлянето на същите. С оглед на изложеното, при особеното делбено производство, каквото е настоящото, страните понасят за своя сметка разноските, включително и адвокатския хонорар, така, както са ги направили.      

Водим от горното, съдът  

РЕШИ

  

На основание чл.348 от ГПК ИЗНАСЯ НА ПУБЛИЧНА ПРОДАН следния недвижим имот: АПАРТАМЕНТ №21 с идентификатор 83510.666.56.4.21 /осемдесет и три хиляди петстотин и десет точка шестстотин шестдесет и шест точка петдесет и шест точка четири точка двадесет и едно/ на първи етаж, вход 2 /две/ в жилищна сграда ЕЖБ-2 /две/ с идентификатор 83510.666.56.4 /осемдесет и три хиляди петстотин и десет точка шестстотин шестдесет и шест точка петдесет и шест точка четири/, в гр.Шумен, на ул.”***” №64 /шестдесет и четири/, построен върху държавна земя – ПИ с идентификатор 83510.666.56 /осемдесет и три хиляди петстотин и десет точка шестстотин шестдесет и шест точка петдесет и шест/, бивш ПИ І /първи/ в квартал 162 /сто шестдесет и две/ в урбанизирана територия – град Шумен, община Шумен, състоящ се от две стаи, кухня и сервизни помещения, със застроена площ 66.31 кв.м. /шестдесет и шест квадратни метра и  тридесет и един квадратни дециметра/,  ведно с избено помещение №2 /две/ с  площ от 3.81 кв.м /три квадратни метра и осемдесет и един квадратни дециметра/, заедно с 1.019 % /едно цяло и деветнадесет хилядни процента/ идеални части от общите части на сградата и от правото на строеж върху мястото при съседи: за апартамента:: на същия етаж 83510.666.56.4.22; 83510.666.65.4.20, под обекта: 83510.666.56.4.85; над обекта: 83510.666.56.4.24, за избеното помещение: изток-общ коридор, запад – изба 2 от вход 1, север –изба 1, юг – общо помещение, отгоре – склад на магазина, отдолу – земя.

След извършване на проданта получената сума да се разпредели между съделителите ПРИ СЛЕДНИТЕ КВОТИ: 5/6 ид.части за Д.Ж.К., с ЕГН**********, 1/18 ид.част за Х.С.Х., с ЕГН**********, 1/18 ид.част за Г.К.О. – Ц., с ЕГН**********, 1/54 ид.част за С.А.Н., с ЕГН**********, 1/54 ид.част за С.К.Х., с ЕГН**********, 1/216 ид.част за В.Д.Д., с ЕГН**********, 1/216 ид.част за В.В.П., с ЕГН**********, 1/216 ид.част за С.В.Д., с ЕГН********** и 1/216 ид.част за С.В.Д., с ЕГН**********.

ОСЪЖДА С.К.Х., с ЕГН**********, с постоянен адрес:*** да заплати на Д.Ж.К., с ЕГН**********, с адрес за призоваване: гр.Шумен, ул.”***” №1, вх.1, ет.10 сумата от 3.72 лева /три лева и седемдесети две стотинки/, представляваща частта на ответника от дължимото възнаграждение за изготвената съдебно-техническа експертиза, заплатена изцяло от ищеца.

ОСЪЖДА В.Д.Д., с ЕГН**********,*** да заплати на Д.Ж.К., с ЕГН**********, с адрес за призоваване: гр.Шумен, ул.”***” №1, вх.1, ет.10 сумата от 0.93 лева /нула лева и деветдесет и три стотинки/, представляваща частта на ответника от дължимото възнаграждение за изготвената съдебно-техническа експертиза, заплатена изцяло от ищеца.

ОСЪЖДА В.В.П., с ЕГН**********,*** да заплати на Д.Ж.К., с ЕГН**********, с адрес за призоваване: гр.Шумен, ул.”***” №1, вх.1, ет.10 сумата от 0.93 лева /нула лева и деветдесет и три стотинки/, представляваща частта на ответника от дължимото възнаграждение за изготвената съдебно-техническа експертиза, заплатена изцяло от ищеца.

ОСЪЖДА С.В.Д., с ЕГН**********,*** да заплати на Д.Ж.К., с ЕГН**********, с адрес за призоваване: гр.Шумен, ул.”***” №1, вх.1, ет.10 сумата от 0.93 лева /нула лева и деветдесет и три стотинки/, представляваща частта на ответника от дължимото възнаграждение за изготвената съдебно-техническа експертиза, заплатена изцяло от ищеца.

ОСЪЖДА С.В.Д., с ЕГН**********, с постоянен адрес:*** да заплати на Д.Ж.К., с ЕГН**********, с адрес за призоваване: гр.Шумен, ул.”***” №1, вх.1, ет.10 сумата от 0.93 лева /нула лева и деветдесет и три стотинки/, представляваща частта на ответника от дължимото възнаграждение за изготвената съдебно-техническа експертиза, заплатена изцяло от ищеца.

ОСЪЖДА Х.С.Х., с ЕГН**********, с постоянен адрес:*** да заплати на Д.Ж.К., с ЕГН**********, с адрес за призоваване: гр.Шумен, ул.”***” №1, вх.1, ет.10 сумата от 11.16 лева /единадесет лева и шестнадесет стотинки/, представляваща частта на ответника от дължимото възнаграждение за изготвената съдебно-техническа експертиза, заплатена изцяло от ищеца.

ОСЪЖДА Г.К.О.-Ц., с ЕГН**********, с постоянен адрес:*** да заплати на Д.Ж.К., с ЕГН**********, с адрес за призоваване: гр.Шумен, ул.”***” №1, вх.1, ет.10 сумата от 11.16 лева /единадесет лева и шестнадесет стотинки/, представляваща частта на ответника от дължимото възнаграждение за изготвената съдебно-техническа експертиза, заплатена изцяло от ищеца.

ОСЪЖДА С.А.Н., с ЕГН**********, с постоянен адрес:*** да заплати на Д.Ж.К., с ЕГН**********, с адрес за призоваване: гр.Шумен, ул.”***” №1, вх.1, ет.10 сумата от 3.72 лева /три лева и седемдесети две стотинки/, представляваща частта на ответника от дължимото възнаграждение за изготвената съдебно-техническа експертиза, заплатена изцяло от ищеца.

ОСЪЖДА Д.Ж.К., с ЕГН**********, с адрес за призоваване: гр.Шумен, ул.”***” №1, вх.1, ет.10 да заплати в полза на държавата и по сметка на ШРС сумата от 1396.73 лева /хиляда триста деветдесет и шест лева и седемдесет и три стотинки/, представляваща държавна такса върху стойността на дела, както и 5 лева /пет лева/ държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

ОСЪЖДА С.К.Х., с ЕГН**********, с постоянен адрес:*** да заплати в полза на държавата и по сметка на ШРС сумата от 31.04 лева /тридесет и един лева и четири стотинки/, представляваща държавна такса върху стойността на дела, както и 5 лева /пет лева/ държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

ОСЪЖДА В.Д.Д., с ЕГН**********,*** да заплати в полза на държавата и по сметка на ШРС сумата от 7.76 лева /седем лева и седемдесет и шест стотинки/, представляваща държавна такса върху стойността на дела, както и 5 лева /пет лева/ държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

ОСЪЖДА В.В.П., с ЕГН**********,*** да заплати в полза на държавата и по сметка на ШРС сумата от 7.76 лева /седем лева и седемдесет и шест стотинки/, представляваща държавна такса върху стойността на дела, както и 5 лева /пет лева/ държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

ОСЪЖДА С.В.Д., с ЕГН**********,*** да заплати в полза на държавата и по сметка на ШРС сумата от 7.76 лева /седем лева и седемдесет и шест стотинки/, представляваща държавна такса върху стойността на дела, както и 5 лева /пет лева/ държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

ОСЪЖДА С.В.Д., с ЕГН**********, с постоянен адрес:*** да заплати в полза на държавата и по сметка на ШРС сумата от 7.76 лева /седем лева и седемдесет и шест стотинки/, представляваща държавна такса върху стойността на дела, както и 5 лева /пет лева/ държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

ОСЪЖДА Х.С.Х., с ЕГН**********, с постоянен адрес:*** да заплати в полза на държавата и по сметка на ШРС сумата от 93.12 лева /деветдесет и три лева и дванадесет стотинки/, представляваща държавна такса върху стойността на дела, както и 5 лева /пет лева/ държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

ОСЪЖДА Г.К.О.-Ц., с ЕГН**********, с постоянен адрес:*** да заплати в полза на държавата и по сметка на ШРС сумата от 93.12 лева /деветдесет и три лева и дванадесет стотинки/, представляваща държавна такса върху стойността на дела, както и 5 лева /пет лева/ държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

ОСЪЖДА С.А.Н., с ЕГН**********, с постоянен адрес:*** да заплати в полза на държавата и по сметка на ШРС сумата от 31.04 лева /тридесет и един лева и четири стотинки/, представляваща държавна такса върху стойността на дела, както и 5 лева /пет лева/ държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.                                                             

 

 РАЙОНЕН СЪДИЯ: