Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

1719/2.11.2015г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на двадесет и шести октомври 2015 година

В публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: А. П.  

 

като разгледа докладваното от съдията ГД № 997/2013г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство за делба, във фаза на извършването.

 

С Решение № 892/21.11.2013г. по описа на ШРС, по настоящото дело, до делба са допуснати следните недвижими имоти :

І. Къща и дам, находящи се в село С., общ. Шумен, обл. Шумен, с 3090 кв. м. застроено и незастроено място, при съседи по акта: М.Ф, А.Е.П. и път, а при сегашни граници: път, Н.А.П., М. и Х.А.Е. и А.М.Ф., съгл. нот. акт №*** на Коларовградски народен съдия, който поземлен имот съгл. Кадастралната карта на с. С., общ. Шумен, обл. Шумен, представлява недвижим имот в село С., общ. Шумен, обл. Шумен, ул. ***, а именно: ПОЗЕМЛЕН ИМОТ С ИДЕНТИФИКАТОР *** с площ 3192 кв. м. в с. С., с трайно предназначение на територията – урбанизирана, начин на трайно ползване – ниско застрояване /до 10 м./, при граници: ***, заедно с построените в него:

1. Сграда с идентификатор *** със застроена площ 52 кв. м. на един етаж с предназначение – селскостопанска сграда;

2. Жилищна сграда с идентификатор *** със застроена площ 73 кв. м. на един етаж с предназначение – жилищна сграда – еднофамилна;

3. Жилищна сграда с идентификатор *** със застроен площ 80 кв. м. на два етажа – еднофамилна /подробно описана в удостоверение за търпимост на Община Шумен от 2011 г. и конструктивно становище/.

II. Земеделски земи, находящи се в землището на село С., ЕКНМ ***, общ. Шумен, обл. Шумен, а именно:

1. Нива 6.000 дка, четвърта категория, в местността “***”, съставляваща имот №*** по плана за земеразделяне на землището, при граници: имот №*** кад. №***, имот №***и имот №***, който имот съгласно Кадастралната карта на с. С., общ. Шумен, обл. Шумен, представлява идентификатор №***., местност “***”, площ 6 000 кв. м., трайно предназначение - земеделска земя, начин на трайно ползване – нива, съседи - ***.

2. Нива 5.500, 5-та категория в местността “***”, съставляваща имот №***, по плана за земеразделяне на землището, при граници: имот №***, имот №***, имот №*** и кад. №***, който имот съгласно Кадастралната карта на с. С., общ. Шумен, обл. Шумен, имотът представлява идентификатор №***., местност ***, площ 5500 кв. м., трайно предназначение – земеделска, начин на трайно ползване – нива, съседи ***..

3. Овощна градина с площ от 1.000 дка, четвърта категория, в местността “***”, съставляваща имот №***, по плана за земеразделяне на землището, при граници: имот №***, имот №***, имот №***, имот №***, имот №***, и кадастрален №***, при ограничения при ползването на имота, основания: Трайните насаждения да се опазват и стопанисват в съответствие с чл. 18 от ЗСПЗЗ до изтичане на амортизационния срок, който имот съгласно Кадастралната карта на с. С., общ. Шумен, обл. Шумен, имотът представлява идентификатор №***., местност ***, площ 1000 кв. м., трайно предназначение на територията – земеделска, начин на трайно ползване – друг вид трайно насаждение, съседи: ***., , при  квоти : 1/2 ид.ч., за М.Ш.М., ЕГН : ********** и 1/2 ид.ч. за Х.Ш.М., ЕГН : **********.

Възлагателни претенции за жилищния имот са заявили и двамата съделители, на основание чл. 349, ал. 2 от ГПК.

По начина за извършване на делбата, към така описаните недвижими имоти е заявено искане, това да стане чрез разпределение от съда, от ответника, а от ищеца, чрез изнасяне на публична продан на жилищния имот и теглене на жребий за замеделските земи.

Съделителите са предявили претенции по сметки, по реда на чл. 346 ГПК, както следва :

М.М. срещу Х.М. :

              За заплащане на сумата от 1500 лева стойност на извършени подобрения в делбения жилищен имот, на основание чл. 30, ал. 3 от ЗС;

              За заплащане на сумата от 28,30 лева месечно, за периода 05.04.2013г. – 14.04.2014г., обезщетение за ползата от която е лишен от ползването на жилищния имот, на основание чл. 31, ал. 2 от ЗС.

Х.М. срещу М.М. :

-         За заплащане на сумата от 4800 лева стойност на извършени подобрения в жилищния имот, на основание чл. 61, ал. 2 от ЗЗД;

-         За заплащане на сумата от 177 лева, представляваща половината от платен данък и такси за жилищния имот, за периода 2009 – 2014г., на основание чл. 30, ал. 3 от ЗС.

 

От фактическа страна в производството се установи следното :

Според заключението на вещото лице, по допуснатата СТЕ, прието от съда, като компетентно и обективно дадено, и неоспорено от страните, се установява, че процесните недвижими имоти се явяват поделяеми, съобразно квотите на страните, разпоредбите на ЗН и ЗСПЗ, като общата им стойност възлиза на 23090 лева, а стойността на дяловете е от по 11545 лева.  Със Заповед № ***. е одобрен проект за частично изменение на ПУП – план за регулация за УПИ *** и УПИ ***, като от УПИ *** се образуват два нови УПИ *** и УПИ *** от кв. *** по плана на с. С.. Трите сгради построени в УПИ ***, попадат в новия УПИ ***. Според скица-проект № ***. на СГКК – гр. Шумен новообразуваните имоти и сгради в единия са с проектни идентификатори както следва – поземлен имот с проектен идентификатор *** проектна площ: 1245 кв.ч., съседи: ***., Поземлен имот с проектен идентификатор ***.проектна площ: 1948 кв.м., Съседи: *** Сграда с проектен идентификатор  *** проектна площ: 80 кв.м., сграда с проектен идентификатор *** проектна площ: 73 кв.м., сграда с проектен идентификатор *** проектна площ: 52 кв.м.. Пазарната стойност на ПИ с проектен идентификатор ***и построените в него сгради е 12960 лева, в която 3820 лева за земя и 9140 лева за жилищна сграда – неделима, а на ПИ с проектен идентификатор ***. е 2440 лева.  

Заключението определя стойност на месечния наем за целия УПИ***, в размер на 56,60 лева месечно, като за исковия период е  679,20 лева. Извършените в жилищния имот подобрения от всеки съделител са както следва : на стойност 1651 лева за М.М., а увеличението в стойността на квотата, на всеки съсобственик е съответно за 428 лева /856 лева за целия имот/ и на стойност 5736 лева за Х.М., а увеличението в стойността на квотата, на всеки съсобственик е съответно за 2363,50 лева /4727 лева за целия имот/. Извършването на подобренията и стойността им освен от заключението се установяват и от приложените неоспорени писмени доказателства и показанията на свидетелите/л.253-255/. Последните безпротиворечиво и категорично заявяват, че никой от двамата братя не е живял в делбения жилищен имот, по време смъртта и на двамата им родители, били в Турция и само идвали на гости /л.253-254/.

От приетите приходни квитанции се установява, че всеки от съделителите е заплащал данък върху недвижимите имоти и такса битови отпадъци, за имота в с. С., ул. ***, както следва : М.М. – 67,94 лева и Х.М. 132,46 лева, като представените от последния касаят и МПС, без отношение към спора.

Така приетата фактическа обстановка, доведе до следните изводи :

По възлагателните претенции – Както се посочи жилищната страда е неподеляема, но никой от съделителите не е живял в имота при откриване на наследството и това е достатъчно за неоснователност на заявените претенции, като налага отхвърлянето им.

По претенциите по сметки :

Заявените от М.М. срещу Х.М.

              с правно основание чл. 31, ал. 2 от ЗС - За уважаване на иска, е необходимо да са налице следните предпоставки : да се установи, че страните в производството са били съсобственици на имота, за исковият период; че ответникът си е служил с имота, а ищецът не, респективно първият си е служила повече, а вторият по малко съобразно дяловете си; лишените от ползването съсобственици, в случая ищецът, да е отправил писмена покана до ползващите съсобственици. Посочените не са на лице. Ответникът е получил писмено поискване, съдържащо се във връчената му на 20.05.2013г. искова молба, но то, както сам ищецът е уточнил, още в проведеното на 23.09.2013г. съдебно заседание, касае претенция по чл. 344, ал. 2 от ГПК и такава сума срещу ползването на жилищния имот му е присъдена. Поради това, както сам ищецът е заявил, записът в исковата му молба няма значението на писмено поискване по чл. 31, ал. 2 от ЗС и искът е неоснователен и следва да се отхвърли за предявения размер от 339,60 лева.

-         С правно основание чл. 30, ал. 3 от ЗС - За уважаване на иска, е необходимо да са налице следните предпоставки : извършване на подобрения в съсобствения имот от единия съсобственик със съгласието на другия, стойност на необходимите и полезни разноски за подобренията. Посочените са налице – свидетелите установяват, че подобренията са извършени в една от стаите на втория етаж от къща, докато в приземния е живеело семейството на ответника, което изключва незнание и несъгласие за извършените СМР. Последните са на стойност 1651 лева и предявеният иск е основателен за предявения размер от 1500 лева.

Заявените от Х.М. срещу М.М. :

-         С правно основание чл. 61, ал. 2 от ЗЗД – За уважаване иска е необходимо да се установи, че е предприета чужда работа без пълномощие и в собствен интерес, за което са извършени разноски, в случая, че са извършени подобрения от единият съсобственик, без съгласието на останалите съсобственици, което да е довело до увеличение стойността на квотата на всеки, и размера на това увеличение. Изброените са налице. Анализа на свидетелските показания и писмените доказателства налагат да се приеме, че ищецът, е извършил твърдените подобрения. СТЕ посочва както стойността им, така и размера на увеличението на квотата, на всеки съсобственик. Поради това искът, следва да се уважи в размер, от 2363,50 лева – половината от увеличената стойност на имота, в следствие извършените подобрения, а в останалата му част, до предявения размер от 4800 лева, за сумата от 2436,50 лева, отхвърли като неоснователен.

-         С правно основание чл. 30, ал. 3 от ЗС – за основателност на претенцията е нужно да се установи, че съсобственик е покрил/в случая/ тежести на съсобствена вещ, в размер по голям от съответния на дела му. Настоящата е частично основателна за сумата от 32,26 лева, а в останалата и част до предявения размер от 177 лева, за сумата от 144,74 лева следва да се отхвърли като неоснователна. Данъците и таксите следващи са за имот са безспорно тежест по смисъла на чл. 30, ал. 3 от ЗС. Ищецът за исковия период е заплатил общо сумата от 132,46 лева за жилищния делбен имот. Ответникът от своя страна е заплатил сумата от 67,94 лева. Така ищецът е извършил необходими разноски в размер на 67,94 лева, половината от които съответстват на ответната квота в съсобствеността и следва да му се заплатят.

 

По способа за извършване на делба – За извършване на делбата по реда на чл. 353 от ГПК, е необходимо наличие в делбената маса, на достатъчно имоти, от които за всеки съделител може да бъде отреден дял в натура, и съставянето на дяловете, и тегленето на жребий би се оказало невъзможно или много неудобно. Такава невъзможност е налице, когато до делба са допуснати имоти, съществено различаващи се един от друг по площ или стойност, а същевременно частите на съделителите са различни. Настоящият случаи е именно такъв, видно от влязлото в сила решение, в първа фаза на производството. До делба са допуснати различни по площ, категория, предназначение и стойност недвижими имоти, между двама съделители, при равни квоти. Както се посочи обаче съсобственикът Х.М. е извършил подобрения в жилищната сграда на стойност приближаваща 2/3 от стойността и, а това представлява голямо неудобство според т. 5б от ППВС № 7/1973г.. ГПК, предвижда делба да се извършва по някой, от предвидените в него способи, но не при комбиниране на няколко от тях. Това, че съделителите са с равни квоти, не означава, че те следва да теглят жребии, за част от имотите, а другите да бъдат разпределени от съда, по реда на чл. 353 ГПК или изнесени на публична продан, тоест избрания способ касае цялата делбена маса.

Ищцовите възражения за невъзможност за разпределяне на допуснатите до делба имоти са принципно основателни. Действително всеки отделен имот би могъл да бъде обособен като самостоятелен дял, когато има разлика в стойността и вида им, само при съгласие на съделителите. Страните по делото категорично, са изразявали несъгласие за обособяване на новообразуваните от имотите в самостоятелни дялове. При липса на съгласие  няма възможност за образуване на еднородни дялове, които да се разпределят по реда на чл. 353 ГПК – Р № 258/25.10.2011г. на ВКС по ГД № 144/2011г., II г.о.; Р № 165/31.05.2012г. по ГД № 900/2011г., II г.о.. Всичко това е така, но в случая, имайки предвид значителните подобрения от единия съделител в един от делбените имоти, и принципа за получаване реален дял от всички, следва той да му се възложи, а в дял на другия се поставят останалите, като дяловете се уравнят в пари, което уравнение е в размер на 1415 лева, незначително с оглед стойността на делбената маса. Посоченото изключва възможността за изнасяне на жилищния имот на публична продан.    

Поради това настоящият състав, вземайки в предвид местоположението, стойността на новообразуваните, имоти, вложените средства за подобренията им и квотите на страните, счита, че следва, допуснатите до делба, да бъдат разпределени между тях, както следва :

За М.Ш.М., ЕГН : ********** - 1. Нива 6.000 дка, четвърта категория, в местността “***”, съставляваща имот №*** по плана за земеразделяне на землището, при граници: имот №***, кад. №***, имот №*** и имот №***, който имот съгласно Кадастралната карта на с. С., общ. Шумен, обл. Шумен, представлява идентификатор №***, местност “***”, площ 6 000 кв. м., трайно предназначение - земеделска земя, начин на трайно ползване – нива, съседи - ***.

2. Нива 5.500, 5-та категория в местността “***”, съставляваща имот №***, по плана за земеразделяне на землището, при граници: имот №*** и кад. №***, който имот съгласно Кадастралната карта на с. С., общ. Шумен, обл. Шумен, имотът представлява идентификатор №***., местност ***, площ 5500 кв. м., трайно предназначение – земеделска, начин на трайно ползване – нива, съседи ***.

3. Овощна градина с площ от 1.000 дка, четвърта категория, в местността “***”, съставляваща имот №***, по плана за земеразделяне на землището, при граници: имот №***, имот №***, имот №***, имот №***, имот №***, и кадастрален №***, при ограничения при ползването на имота, основания: Трайните насаждения да се опазват и стопанисват в съответствие с чл. 18 от ЗСПЗЗ до изтичане на амортизационния срок, който имот съгласно Кадастралната карта на с. С., общ. Шумен, обл. Шумен, имотът е с идентификатор № ***., местност ***, площ 1000 кв. м., трайно предназначение на територията – земеделска, начин на трайно ползване – друг вид трайно насаждение, съседи: ***

4. УПИ ***, в кв. 14 по плана на с. С., с площ 1244 кв.м., с проектен идентификатор № ***., проектна площ: 1245 кв.ч., съседи: ***, на стойност 10130 лева;

За Х.Ш.М., ЕГН : ********** - УПИ ***, в кв. 14 по плана на с. С., с площ 1948 кв.м., с проектен идентификатор № ***, проектна площ: 1948 кв.м., Съседи: ***, с построените в него сграда с проектен идентификатор  ***., проектна площ: 80 кв.м., сграда с проектен идентификатор ***, проектна площ: 73 кв.м., сграда с проектен идентификатор ***., проектна площ: 52 кв.м., на стойност 12960 лева.

За уравнение на дяловете Х.Ш.М. следва да заплати на М.Ш.М. сумата от 1415 лева. 

На основание чл. 355 от ГПК страните следва да бъдат осъдени да заплатят държавна такса съобразно стойността на дяловете им, по сметка на ШРС, всеки от тях по 461,80 лева.

За изработване на приетата по делото проектна документация, във вр. с разпоредбите на ЗУТ и ЗКИР, ответникът е извършил разноски в размер на 516 лева. Половината от тях следва да му се заплатят от ищеца на основание чл. 355 от ГПК, а именно 258 лева.

Разноски между страните по разгледаните претенции по сметки не се присъждат, поради липса на данни за извършване.

Страните следва да заплатят държавна такса по заявените и разгледани претенции по сметки, съобразно уважената и отхвърлената им част, както следва : М.Ш.М. – 169,54 лева и Х.Ш.М. – 182,46 лева.

 

Водим от горното и на посочените основания, съдът

 

                                                       Р   Е  Ш  И  :

 

       ПОСТАВЯ В ДЯЛ на М.Ш.М., ЕГН : **********, с адрес *** – 1. Нива 6.000 дка, четвърта категория, в местността “***”, съставляваща имот №*** по плана за земеразделяне на землището, при граници: имот №***, кад. №***, имот №*** и имот №***, който имот съгласно Кадастралната карта на с. С., общ. Шумен, обл. Шумен, представлява идентификатор №***., местност “***”, площ 6 000 кв. м., трайно предназначение - земеделска земя, начин на трайно ползване – нива, съседи - ***..

2. Нива 5.500, 5-та категория в местността “***”, съставляваща имот №***, по плана за земеразделяне на землището, при граници: имот №***, имот №***, имот №*** и кад. №***, който имот съгласно Кадастралната карта на с. С., общ. Шумен, обл. Шумен, имотът представлява идентификатор №***., местност ***, площ 5500 кв. м., трайно предназначение – земеделска, начин на трайно ползване – нива, съседи ***.

3. Овощна градина с площ от 1.000 дка, четвърта категория, в местността “***”, съставляваща имот №***, по плана за земеразделяне на землището, при граници: имот №***, имот №***, имот №***, имот №***, имот №***, и кадастрален №***, при ограничения при ползването на имота, основания: Трайните насаждения да се опазват и стопанисват в съответствие с чл. 18 от ЗСПЗЗ до изтичане на амортизационния срок, който имот съгласно Кадастралната карта на с. С., общ. Шумен, обл. Шумен, имотът е с идентификатор №***, местност ***, площ 1000 кв. м., трайно предназначение на територията – земеделска, начин на трайно ползване – друг вид трайно насаждение, съседи: ***

4. УПИ ***, в кв. 14 по плана на с. С., с площ 1244 кв.м., с проектен идентификатор № ***., проектна площ: 1245 кв.ч., съседи: ***, на стойност 10130 лева.

 

       ПОСТАВЯ В ДЯЛ на Х.Ш.М., ЕГН : **********, с адрес *** – УПИ ***, в кв. 14 по плана на с. С., с площ 1948 кв.м., с проектен идентификатор № ***., проектна площ: 1948 кв.м., Съседи: ***., с построените в него сграда с проектен идентификатор  ***, проектна площ: 80 кв.м., сграда с проектен идентификатор ***, проектна площ: 73 кв.м., сграда с проектен идентификатор ***, проектна площ: 52 кв.м., на стойност 12960 лева.

 

                   ОСЪЖДА Х.Ш.М., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати на М.Ш.М., ЕГН : **********, с адрес ***, за уравнение на дяловете сумата от 1415 лева.

                  

ОСЪЖДА Х.Ш.М., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати на М.Ш.М., ЕГН : **********, с адрес ***, на основание чл. 30, ал. 3 от ЗС, сумата от 1500 лева стойност на необходими и полезни разноски за извършени подобрения в жилищна сграда с идентификатор *** със застроен площ 80 кв. м. на два етажа – еднофамилна /подробно описана в удостоверение за търпимост на Община Шумен от 2011 г. и конструктивно становище/.

 

ОСЪЖДА М.Ш.М., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати на Х.Ш.М., ЕГН : **********, с адрес ***, на основание чл. 61, ал. 2 от ЗЗД, сумата от 2363,50 лева стойност с която се е увеличила квотата му в съсобствеността, в следствие извършени подобрения от съсобственика му.

 

ОСЪЖДА М.Ш.М., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати на Х.Ш.М., ЕГН : **********, с адрес ***, на основание чл. 30, ал. 3 от ЗС, сумата от 32,26 лева извършени необходими разноски за съсобствен имот, съответни на квотата му.

 

ОТХВЪРЛЯ предявеният от М.Ш.М., ЕГН : **********, с адрес *** срещу Х.Ш.М., ЕГН : **********, с адрес ***, иск с правно основание чл. 31, ал. 2 от ЗС, за заплащане сумата от 28,30 лева месечно, за периода 05.04.2013г. – 14.04.2014г., обезщетение за ползата от която е лишен от ползването на съсобствен имот, за сумата от 339,60 лева, като неоснователен.

 

ОТХВЪРЛЯ предявеният от Х.Ш.М., ЕГН : **********, с адрес *** срещу М.Ш.М., ЕГН : **********, с адрес ***, иск с правно основание чл. 61, ал. 2 от ЗЗД, за сумата от 2436,50 лева, като неоснователен.

 

ОТХВЪРЛЯ предявеният от Х.Ш.М., ЕГН : **********, с адрес *** срещу М.Ш.М., ЕГН : **********, с адрес ***, иск с правно основание чл. 30, ал. 3 от ЗС, за сумата от 144,74 лева, като неоснователен.

 

ОСЪЖДА страните да заплатят, по сметка на ШРС, държавна такса върху стойността на дяловете си както следва : М.Ш.М., ЕГН : ********** - 461,80 лева и Х.Ш.М., ЕГН : ********** - 461,80 лева.

 

ОСЪЖДА М.Ш.М., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати по сметка на ШРС сумата от 169,54 лева държавна такса съобразно уважената и отхвърлена част от разгледаните претенции по сметки.

 

ОСЪЖДА Х.Ш.М., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати по сметка на ШРС сумата от 182,46 лева държавна такса съобразно уважената и отхвърлена част от разгледаните претенции по сметки.

 

ОСЪЖДА М.Ш.М., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати на Х.Ш.М., ЕГН : **********, с адрес ***, сумата от 258 лева разноски в делбеното производство.

 

Разноски в производствата по приетите претенции по сметки между съделителите не се присъждат.

 

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – гр. Шумен, в двуседмичен срок, от връчването му на страните.

 

                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: