Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

66/28.1.2015г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на двадесет и шести януари 2015 година

В публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: С. Л.

 

като разгледа докладваното от съдията ГД № 193/2014г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по чл. 50 от СК.

 

Делото е образувано по искова молба на А.М.А., ЕГН : **********,*** Баня, срещу А.И.А., ЕГН : **********,***, с посочено правно основание чл. 49 СК. В открито заседание, страните заявяват, че са постигнали съгласие за прекратяване на брака си по чл. 50 от СК и излагат споразумение, по чл. 51 от СК. След допуснатото, на основание чл. 321, ал. 5 от ГПК, преминаване на производството, към развод по взаимно съгласие, двамата съпрузи сочат, че са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака. Поддържат изложеното споразумение по смисъла на чл. 51 от СК. Молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и да одобри представеното споразумение, с което са уредили посочените в чл. 51 от СК последици на развода.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна:

Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак на 17.12.1989г., с акт № 15 от същата дата, на Община Шумен. От същия имали родени две деца – пълнолетни. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо той намира, че бракът им следва да се прекрати, без да се издирват мотивите за това.

С представеното по смисъла на чл. 51 от СК споразумение молителите са уредили, посочените в разпоредбата, последици на развода. Така представеното споразумение не противоречи на закона и следва да бъде утвърдено.

Определя окончателна държавна такса, по брачният иск, в размер на 40 лв., от които констатира, че са внесени, при завеждането на молбата, 25 лв., от молителя, и молителката, следва да заплати останалите 15 лева, съобразно споразумението.

Водим от горното, и на основание чл. 51 от СК и чл. 330 от ГПК, съдът  

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен на 17.12.1989г., с акт № 15 от същата дата на Община Шумен, между А.М.А., ЕГН : **********,*** Баня и А.И.А., ЕГН : **********,***, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

 

УТВЪРЖДАВА постигнатото между А.М.А., ЕГН : **********,*** Баня и А.И.А., ЕГН : **********,***, споразумение, а именно:

1.     От брака си нямаме ненавършили пълнолетие деца;

2.     Семейното жилище в с. Г*, е напуснато от молителката и за в бъдеще ще се ползва от молителя А.М.А.;

3.     Молителката възстановява предбрачното си фамилно име – Салиева;

4.     Отношенията, във връзка със собствеността на движими вещи с характер на СИО, са уредени извънсъдебно;

5.     След прекратяване на брака страните не си дължат издръжка един на друг;

6.     Разноските остават за страните както са направени.

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса в размер на 40 лв. (четиридесет лева), от която констатира, че са внесени 25 (двадесет и пет) лева, и ОСЪЖДА А.И.А., ЕГН : **********, да заплати, по сметка на ШРС 15 (петнадесет) лева.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

          

                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: