Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

1633/7.10.2015г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на пети октомври 2015 година

в публично заседание в следния състав:

Председател: К. Колешански

Секретар: А. П.  

 

като разгледа докладваното от съдията ГД № 730/2014г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство за делба, във фазата на извършването.

 

С Решение № 264/01.04.2015г. по описа на ШРС, по настоящото дело, до делба е допуснат следният недвижим имот:

1. Дворно място от 1050 кв. м. /хиляда и петдесет квадратни метра/ с идентификатор № *** по КККР на с. *** с площ по кадастрална карта от 1064 кв. м. /хиляда шестдесет и четири квадратни метри/, с административен адрес: с. *** трайно предназначение на територията: урбанизирана, начин на трайно ползване: ниско застрояване /до 10 метра/; при съседи по Кадастрална карта имоти с идентификатори: ***, за който недвижим имот – дворно място е отреден ПАРЦЕЛ *** в квартал *** по плана на с. *** общ. Шумен, при граници за парцела: от две страни – улици, парцели *** заедно с построените в това дворно място:

МАСИВНА ВИЛНА СГРАДА, състояща се от :

2. Самостоятелен обект, представляващ ЕДНОФАМИЛНА ВИЛНА СГРАДА с идентификатор №***. по КККР на с. *** със застроена площ от 44 кв. м., с административен адрес: с. *** която сграда е разположена в Поземлен имот с идентификатор №*** по КККР на с. *** брой етажи: 1 /един/, предназначение: вилна сграда – еднофамилна, и

3. Самостоятелен обект, представляващ ЕДНОФАМИЛНА ЖИЛИЩНА СГРАДА с идентификатор №*** по КККР на с. *** със застроена площ от 21 кв. м. с административен адрес: с. ***, която сграда е разположена в Поземлен имот с идентификатор №*** по КККР на с. *** брой етажи: 1 /един/, предназначение: жилищна сграда – еднофамилна;

4. Самостоятелен обект, представляващ СЕЛСКОСТОПАНСКА СГРАДА с идентификатор №*** по КККР на с. *** със застроена площ от 26 кв. м., с административен адрес: с. ***, която сграда е разположена в Поземлен имот с идентификатор №*** по КККР на с. *** брой етажи 1 /един/, предназначение: селскостопанска сграда, при  квоти : 1/2 ид.ч. за Е. И.Д., ЕГН : **********, с адрес *** и 1/2 ид.ч. за Д.И. Д., ЕГН : **********, с адрес ***.

 

По начина за извършване на делбата, към така описаният недвижим имот не са заявени претенции за възлагане, с правно основание чл. 349 от ГПК и такива по сметки, между съделителите, по реда на чл. 346 ГПК.

 

От фактическа страна в производството се установи следното: Според заключението на вещото лице, по допуснатата СТЕ, прието от съда, като компетентно и обективно дадено, се установява, че процесният недвижим имот се явяват неподеляем, съобразно квотите на страните, разпоредбите на ЗУТ и актовете по прилагането му, като общата му стойност възлиза на 7564 лева, а стойността на дяловете е по 3782 лева.

 

Така приетата фактическа обстановка, доведе до следните изводи :

На лице са всички предпоставки на чл. 348 от ГПК – допуснатият до делба имот е неподеляем, съобразно квотите на страните и не може да бъде поставен в дял, за което и липсва искане, и следва да се изнесе на публична продан.  

 

На основание чл. 355 от ГПК, страните следва да бъдат осъдени да заплатят държавна такса съобразно стойността на дяловете им, по сметка на ШРС, в размер на 151,28 лева всеки от тях.

 

Предвид заявеното искане за присъждане на разноски от ищеца за възнаграждение на ответен особен представител – 800 лева, ответникът следва да му заплати само половината от тази сума, съобразно чл. 355 ГПК, а именно 400 лева, като в останалата част претенцията се отхвърли, като неоснователна.

 

Водим от горното и на посочените основания, съдът

Р   Е  Ш  И  : 

ИЗНАСЯ НА ПУБЛИЧНА ПРОДАН следния недвижим имот :

1. Дворно място от 1050 кв. м. /хиляда и петдесет квадратни метра/ с идентификатор № *** по КККР на с. *** с площ по кадастрална карта от 1064 кв. м. /хиляда шестдесет и четири квадратни метри/, с административен адрес: с. ***, трайно предназначение на територията: урбанизирана, начин на трайно ползване: ниско застрояване /до 10 метра/; при съседи по Кадастрална карта имоти с идентификатори: ***, за който недвижим имот – дворно място е отреден ПАРЦЕЛ *** в квартал *** по плана на с. *** общ. Шумен, при граници за парцела: от две страни – улици, парцели *** заедно с построените в това дворно място:

МАСИВНА ВИЛНА СГРАДА, състояща се от :

2. Самостоятелен обект, представляващ ЕДНОФАМИЛНА ВИЛНА СГРАДА с идентификатор №***. по КККР на с. *** със застроена площ от *** кв. м., с административен адрес: с. ***, която сграда е разположена в Поземлен имот с идентификатор №*** по КККР на с. *** брой етажи: 1 /един/, предназначение: вилна сграда – еднофамилна, и

3. Самостоятелен обект, представляващ ЕДНОФАМИЛНА ЖИЛИЩНА СГРАДА с идентификатор №*** по КККР на с. *** със застроена площ от 21 кв. м. с административен адрес: с. *** която сграда е разположена в Поземлен имот с идентификатор №*** по КККР на с. *** брой етажи: 1 /един/, предназначение: жилищна сграда – еднофамилна;

4. Самостоятелен обект, представляващ СЕЛСКОСТОПАНСКА СГРАДА с идентификатор №*** по КККР на с. *** със застроена площ от 26 кв. м., с административен адрес: с. ***, която сграда е разположена в Поземлен имот с идентификатор №*** по КККР на с. *** брой етажи 1 /един/, предназначение: селскостопанска сграда, при  квоти : 1/2 ид.ч. за Е. И.Д., ЕГН : **********, с адрес *** и 1/2 ид.ч. за Д.И. Д., ЕГН : **********, с адрес ***, на стойност 7564 лева.

 

След извършване на публичната продан, получените суми да се разпределят между съделителите, при следните квоти : 1/2 ид.ч. за Е. И.Д., ЕГН : **********, с адрес *** и 1/2 ид.ч. за Д.И. Д., ЕГН : **********, с адрес ***.

 

ОСЪЖДА страните да заплатят, по сметка на ШРС, държавна такса върху стойността на дяловете си както следва : Е. И.Д., ЕГН : ********** 151,28 лева и Д.И. Д., ЕГН : **********151,28 лева.

 

ОСЪЖДА Д.И. Д., ЕГН : **********, с адрес *** да заплати на Е. И.Д., ЕГН : **********, с адрес ***, сумата от 400 лева разноски в производството.

 

ОТХВЪРЛЯ искането на Е. И.Д., ЕГН : **********, с адрес ***, за присъждане на сумата от 400 лева разноски в производството, като неоснователно.

 

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – гр. Шумен, в двуседмичен срок, от връчването му на страните.

 

                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: