Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

111/9.2.2015г., Гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменски районен съд, в публично заседание пети февруари, през две хиляди и петнадесета година, в състав

Съдия: Бистра Бойн  

при секретаря Т. Т., в присъствието на прокурор Я., като разгледа докладваното от районния съд гр. д.№12 по описа за 2015 година, за да се произнесе взе предвид следното:  

Предявен е иск с правно основание чл.19 ал.1 от ЗГР.

 

Депозирана е молба от О.С.И., с ЕГН:**********,***, в която молителя посочва, че е роден на *** г., като при раждането си бил записан с имената Н. Д. И.. След 1989 г. родителите му възстановявили мюсюлманските си имена и той бил записан от родителите си с имената О.С.И., като на майка му имената са без наставки “ов” и “ев”. Твърди че в обществото е известен с имената О. С. И.. С оглед на изложеното счита, че е налице предпоставката по чл.19 ал.1 от ЗГР и моли съда да допусне промяна на бащиното и фамилното й име, от С.И. на С. И..

В открито съдебно заседание молителя се явява лично и с процесуален представител адв. В. от ШАК. Поддържа молбата така, както е предявена.

Община Шумен, редовно призовани, не изпраща представител.

За ШРП се явява прокурор Я.. Сочи, че молбата е основателна и са налице изискванията предвидени в чл.19 от ЗГР за промяна на бащиното и фамилно име на молителя.

            Съдът въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства, преценени поотделно и в съвкупност прие за установено от фактическа и правна страна  следното: С Удостоверение за раждане, издадено въз основа на Акт за раждане №*** г. на Община Шумен, молителят при раждането си е записан с имената О.С.и., с родители, както следва: майка С. М. Ф. и баща С. И. О.. По делото са допуснати и разпитани като свидетели лицата С. И. О.– баща на молителя и Р. К. К., които свидетелстват, за неудобството, което причинява разликата в имената на молителя и за неговото желание същите да нямат надставка, предвид етнически съображения. Молителят не е осъждан и няма налагани ограничения и наказания по ЗБДС, във връзка с пребиваването си зад граница.

               Съдът като съобрази горното, намира за доказано, че настоящото бащино име на молителя са обществено неприемливи за него, налице е хипотезата на чл.19 ал.1 от ЗГР, т. нар. „важни обстоятелства”, което прави молбата основателна.

               Водим от горното,

Р Е Ш И:

 

                 ПРОМЕНЯ бащиното и фамилното име на О.С.И. с ЕГН:**********, с постоянен адрес:***, от С.И. на  С. И..

 

                 Решението е окончателно и не подлежи на обжалване пред Шуменския окръжен съд.

                 След влизането в сила на решението, препис от него да се изпрати на длъжностните лица по гражданското състояние при Община– Шумен, за сведение и вписване на извършената промяна.

 

                                                                                              СЪДИЯ: