Р Е Ш Е Н И Е

 

182/9.3.2015г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, петнадесети състав

На шести март две хиляди и петнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                                               Председател: Пл. Недялкова

Секретар: Цв. К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №24 по описа на ШРС за 2015 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

            Предявен е иск с правно основание чл.49 от Семейния кодекс.

Производството по настоящото дело е образувано по искова молба от Г. Н.А., с ЕГН**********, чрез пълномощника адв. В.П.срещу Б.И.А., с ЕГН**********.

В исковата молба ищцата излага, че  с ответника – Б.И.А. сключили граждански брак в гр.Т., за който е съставен Акт №..... От брака си нямат родени  деца нито осиновени. Посочва, че с ответника никога не са имали трайно съжителство. Живели в Р Б. и Р Т.а от около две години живеели разделени като била прекъсната връзката между тях. Счита  че  родителите на ответника допринесли с поведението си за отчуждаването на съпрузите, не я приели  радушно за своя снаха. Ищцата твърди, че от началото на 2013г. напуснала Р Т., живее и работи в Р Б. и не поддържа  контакти с ответника. Излага, че личните им отношения  били изчерпани, всеки водел свой собствен живот. Налице е отчуждаване, поради което счита че бракът им съществува  само формално и е лишен от съдържание Моли съда да постанови решение, по силата на което: да прекрати гражданския брак между тях като приеме, че вина  за това има ответника, тъй като не счита че с поведението си  е допринесла за разстройството на брака; да бъде възстановено предбрачното й фамилно име И.; по отношение на  семейното жилище няма искане във връзка с определяне на ползването му, тъй като живели разделени с ответника. Моли да й бъдат присъдени направените по делото разноски.

 В съдебно заседание ищцата се явява лично и с упълномощен представител -  адв. В.П. от АК – гр. Т..

Препис от исковата молба, ведно с приложенията към нея са били редовно връчени на ответника като в законоустановения едномесечен срок от негова страна е бил депозиран писмен отговор. В отговора ответникът признава факта, че с ищцата са във фактическа раздяла  от началото на 2013г., когато ищцата без обяснения и без очевидна причина го напуснала като фактическата раздяла продължавала и  до настоящият момент. Не оспорва и твърдението, че всеки от съпрузите живее самостоятелно и не поддържат контакти  помежду си.Оспорва изцяло изложените от ищцата причини довели до разстройство на брака им. Счита, че вина за дълбоко и непоправимо разстроен на брака и отчуждаването  им  има ищцата, която  без причина и обяснения напуснала  семейното жилище, и преустановила да изпълнява семейните  и съпружески задължения. Излага, че въпреки  направените от негова страна опити  за помирение и постигане на разбирателство между тях, ищцата не пожелала да уредят семейните си проблеми и взаимоотношения. Решението за семейната им раздяла било изцяло на ищцата Оспорва изцяло твърденията й по отношение на неговите родители. По отношение на семейното жилище не прави искане за предоставяне ползването му, доколкото по време на брака с ищцата живеели на квартира и с оглед факта, че са във фактическа раздяла. Не се противопоставя  на искането на ищцата да бъде възстановено предбрачното й фамилно име. Прави искане да му бъдат присъдени направените по делото разноски.

            В съдебно заседание ответникът се явява лично и с упълномощен представител -  адв. С.З. ***.  

В хода на делото съпрузите заявяват, че са постигнали  съгласие брака  им да бъде прекратен,  както и че са постигнали споразумение, относно личните и имуществените отношения между тях.  Молят съда да постанови решение, с което да прекрати сключения между тях брак и да утвърди постигнатото споразумение.

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становищата на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Г. Н. А. и Б.И.А. са законни съпрузи като гражданският брак между тях бил сключен на 18.06.2010г. в гр. Т., за което бил издаден Акт за граждански брак №.... год. От брака си нямат родени деца. В съдебно заседание заявяват, че са постигнали споразумение бракът им да бъде прекратен без съдът да се произнася по въпроса за вината и Г.Н.А. да възстанови предбрачното си фамилно име – И.Нямат каквито и да е претенции един към друг.  

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства и по-специално от удостоверение  за сключен граждански брак.

При така установената фактическа обстановка, съдът приема от правна страна следното:

От материалите по делото и от изявленията на страните направени в съдебно заседание се установява по безспорен начин, че постигнатото между съпрузите споразумение по чл.49, ал.4 от СК, урежда напълно имуществените и лични отношения на съпрузите след прекратяване на брака и не противоречи на закона и моралните норми, поради което намира, че гражданския брак следва да бъде прекратен, като на основание чл.49, ал.5 от СК постигнатото споразумение бъде утвърдено.

На основание разпоредбата на чл.329, ал.1 от ГПК съдът с решението си следва да определи окончателен размер на дължимата държавна такса. Съдът намира, че окончателния размер на дължимата държавна такса в настоящия случай следва да бъде ....лева.  От материалите по делото се установява, че при завеждането на делото е била внесена държавна такса в размер на ... лева, поради което следва да се доплати разликата до пълния определен от съда размер. В същото време, доколкото от текста на приложената вносна бележка се установява, че от ищцата  е заплатена сумата от ... лева, поради което разликата до пълния, определен от съда размер на държавната такса следва да бъде доплатена от ответника.

Водим от горното, съдът  

РЕШИ

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между Г. Н. А., с ЕГН**********,с постоянен адрес *** и Б.И.А., с ЕГН**********, с постоянен адрес:***  сключен с Акт за граждански брак №.... год., като ДЪЛБОКО И  НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН

УТВЪРЖДАВА постигнатото между Г. Н. А. и Б.И.Али споразумение по чл.49, ал.4 от СК, както следва:

І. След прекратяване на брака Г. Неджми Али възстановява предбрачното си фамилно име – И.

ІІ. Страните нямат взаимни претенции от имуществен характер.

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на ... /...../ лева.

ОСЪЖДА Б.И.Али, с ЕГН********** да заплати по сметка на ШРС сумата от .... /...../ лева, представляваща държавна такса по делото. 

Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.

 

Районен съдия: