Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

348/30.4.2015г. ,   гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

Шуменският районен съд, VІ състав в публично заседание на двадесет и трети април през две хиляди и петнадесета година в следния състав:

Председател: Бистра Бойн

Секретар: Т.Т.

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№ 30/2015г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

           Производство по чл. 49 от СК, образувано по искова молба на Р.В.З.- ЕГН-********** ***, чрез адв. Х. от ШАК, съдебен адрес: гр. Ш., *** срещу К.В.З.- ЕГН-********** ***, ал. 13, чрез адв.Б. от ШАК, съдебен адрес: ***. Ищецът моли съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака й с ответницата като дълбоко и непоправимо разстроен без произнасяне за вината; да бъдат предоставени родителските права по отношение на детето на майката, и се предявяват съединени брачни искове относно родителските права по отношение на малолетното дете на страните и неговото местоживеене, издръжка, лични контакти и фамилното име, ползването на семейното жилище и определяне на наем. В течение на производството по делото страните са постигнали споразумение за прекратяване на брака им по реда на чл.50, и представят споразумение по смисъла на чл.51 от СК и съдът допусна изменение на иска. И ответника и ищцата заявиха в съдебно заседание, че желаят прекратяването на брака, поддържат представеното споразумение и молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и да одобри споразумението, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си.

            От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени по отделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак, издадено въз основа на акт за граждански брак № *** г. на Община Ш., молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо съдът намира, че бракът им следва да се прекрати, без да се издирват мотивите за това. С представеното по смисъла на чл. 51 от СК споразумение молителите са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си. Съдът намира, че така представеното споразумение не противоречи на интересите на малолетното им дете, поради което и следва да бъде утвърдено.

           Съдът определя окончателна държавна такса в размер на 40 лв., която констатира, че е внесена частично при завеждането на иска от съпругата. Следва да бъде определена държавна такса върху върху тригодишните платежи на определеният размер на издръжката, платима от съпругът.

          Водим от горното, и на основание чл. 50 от СК и чл. 330 от ГПК, съдът

Р Е Ш И :

 

           ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен с Акт № *** г., на Община Ш. между Р.В.З.- ЕГН-********** ***, чрез адв. Х. от ШАК, съдебен адрес: *** и К.В.З.- ЕГН-********** ***, ал. 13, чрез адв. Б. от ШАК, съдебен адрес: *** ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

          ОДОБРЯВА постигнатото между Р.В.З.- ЕГН-********** и К.В.З.- ЕГН-**********, споразумение по чл. 51 от СК, в следния смисъл:

1. Родителските права върху роденото от брака дете В. Р. З. с ЕГН-********** след развода се предоставят на майката;

2. Определя местоживеене на детето при майката К.В.З.,***.

3. Определя режим на лични отношения между детето Весела Радославова З. с бащата Р.В.З. всеки първи и трети съботен и неделен ден от месеца от 9,00 ч. в събота до 18,00 ч. в неделя, с преспиване, един месец през лятото, когато майката не е в редовен платен годишен отпуск, както и по три дни през зимната и пролетната ваканция.

4. Бащата Р.В.З., ЕГН **********, се задължава да заплаща на К.В.З., ЕГН  ********** месечна издръжка за детето В. в размер на 170лв. / сто и седемдесет лева /, считано от датата на прекратяване на брака, платими до 10-то число на месеца, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, до настъпване на законни причини, водещи до изменяване или прекратяване правото на издръжка. Така определената издръжка ще се увеличава ежегодно с 20 лв. / двадесет лева/, считано от 01.04. на съответната година.

5. Семейното жилище в гр. Ш., ***, което е лична собственост на съпруга Р.В.З. се
предоставя за ползване на съпругата с детето, за срок до навършване
пълнолетие на детето.

6. Съпругата възстановява предбрачното си фамилно име- Г..

7. След развода съпрузите няма да имат претенции за издръжка един към друг.

            Настоящото споразумение урежда окончателно отношенията ни след развода и за в бъдеще няма да имат претенции един към друг.

          ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса по молбата, в размер на 40 лв. (четиридесет лева), която констатира, че е внесена частично от молителя.

           ОСЪЖДА К.В.З. с ЕГН ********** да заплати по сметка на ШРС сумата 15 лв./петнадесет лева/, държавна такса.

ОСЪЖДА Р.В.З.- ЕГН-********** да заплати държавна такса върху определения размер на издръжката в размер на 122.40 лв. (сто двадесет и два лева и четиридесет стотинки).

           Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: