Р Е Ш Е Н И Е

 

288/14.4.2015г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Ш.ският районен съд, петнадесети състав

На седми април две хиляди и петнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

                                                                                            Председател: Пл. Недялкова

Секретар: Цв. К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №85 по описа на ШРС за 2015 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

Предявеният иск е с правно основание чл. 19,ал.3 от ЗЗД.

Производството по настоящото дело е образувано по искова молба от Х.М.А., ЕГН********** и М.  И.А., ЕГН **********, двамата с постоянен и настоящ адрес гр.Ш., ул. „Р“ №7а срещу Д.С.Г., ЕГН **********, с адрес за призоваване: гр.Ш., ул. «В. С.Н» №6 ет.2.  

Съдът, като установи, че исковата молба е допустима и редовна, на основание чл.146, ал.1, във вр. с чл.140, ал.1 от ГПК изготви следния проект на доклад:

Ищците твърдят, че на 20.01.2010т., с ответницата сключили  предварителен договор за покупко – продажба на недвижим имот -  ЖИЛИЩЕ, състоящо се от три стаи с баня и тоалетна и коридор, с отделен самостоятелен вход от източната страна в източното  отделение от сутеренен етаж, с проектен идентификатор 83510.668.46.1.3 по КК на град Ш., подробно описано в Нотариален акт № 89, т. VІ, д. 1771/1975г. на ШРС, като югоизточна стая, коридор и североизточно избено помещение на двуетажна жилищна сграда, построена върху държавно място представляващо парцел ХХІV-225 в кв.439 по плана на град Ш.. Излагат, че се срокът за която се договорили да сключат окончателен договор изтекъл преди  повече от две години. Всички условия  за неговото сключване към момента на предявяване на исковата молба били изпълнени от страна на ищците, както и всички поети от тях задължения и ангажименти по този договор. Цената посочена в предварителния договор – 6000 лева, също била заплатена. Излагат, че от 2006г. и към момента, живеят в това жилище като заплащат редовно всички консумативи, данъци, но от името на ответницата, на която се води имота.Въпреки договореното, ответницата към момента не изпълнила задължението си да сключи окончателния договор и да им прехвърли собствеността, поради което за ищците е налице правен интерес от предявяване на настоящия иск. Молят съда да се произнесе с решение, с което да обяви за окончателен сключеният на 20.01.2010г. между ищците и ответницата предварителен договор с предмет: ЖИЛИЩЕ с  проектоидентификатор 83510.668.46.1.3 по КК на град Ш., състоящо се от югоизточна стая, коридор и североизточно избено помещение, с отделен самостоятелен  вход от източната страна в източното отделение от сутеренен етаж на двуетажна жилищна сграда, която по КК на град Ш. представлява Сграда с идентификатор 83510.668.46.1, разположена в поземлен имот с идентификатор 83510.668.46 при граници за жилището – отгоре първи жилищен етаж, отдолу – земя, на етажа – друго сутеренно жилище в сградата.

В съдебно заседание ищеца Х.М.А.,се явява лично и с процесуален представител – адв. С.Г. от ШАК. Ищецът  М.  И.А. не се явява лично, за нея се явява процесуален представител - адв. С.Г. от ШАК. Поддържат иска и молят съда с оглед направеното от ответната страна признание на иска  да се произнесе с решение при признание на иска по смисъла на чл.237, ал.1 от ГПК. Молят да им бъдат присъдени и направените по делото разноски. 

Препис от исковата молба, ведно с приложенията към нея са били редовно връчени на ответника като в законоустановения едномесечен срок не е депозиран  писмен отговор. В съдебно заседание се явява лично като  заявява, че признава изцяло иска.

            ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Видно от приложения по делото предварителен договор за покупко-продажба на недвижим имот, на 20.01.2010г. в гр. Ш., между Д.С.Г., ЕГН ********** като продавач, и Х.М.А., ЕГН**********като купувач,  е сключен предварителен договор за покупко-продажба на недвижим имот, по силата на който продавачът продава на купувача ЖИЛИЩЕнаходящо се  в гр.Ш., ул. „С.Г.“ №7а, състоящо се от три стаи с баня и тоалетна и коридор, с отделен самостоятелен вход от източната страна в източното  отделение от сутеренен етаж, с проектен идентификатор 83510.668.46.1.3 по КК на град Ш., подробно описано в Нотариален акт № 89, т. VІ, д. 1771/1975г. на ШРС, като югоизточна стая, коридор и североизточно избено помещение на двуетажна жилищна сграда, построена върху държавно място представляващо парцел ХХІV-225 в кв.439 по плана на град Ш., за сумата 6000лв., която сума при подписване на договора продавачът е получил напълно и в брой от купувача.  В договора страните декларират, че владението на имота е предадено на купувача преди  подписване на договора. С договора страните са се уговорили да сключат окончателен такъв  най – късно до една година от датата на сключване  на предварителния договор, а именно до 20.01.2011г. като всяка страна  има право да иска  обявяването му за окончателен. Уговорено е още, че разходите по прехвърляне на собствеността ще се заплащат от купувача. Договорът е подписан от страните по него. Към датата на приключване на съдебното дирене – 07.04.2015г. данъчната оценка на посочения в предварителния договор имот е в размер 12296.40 лева.  

  Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното:

В съдебно заседание ответникът Д.С.Г. признава изцяло предявения срещу нея иск, поради което от страна на ищците е направено искане за произнасяне на съда с решение при признание на иска. Предвид изложеното, съдът намира, че са налице условията, визирани в разпоредбата на чл.237, ал.3 от ГПК съдът да се произнесе с решение при признание на иска. В тази връзка съдът взе предвид обстоятелството, че е налице признание на иска от страна на ответника, налице е и направено  от страна на ищците искане в този смисъл и не са налице визираните в разпоредбата на чл.237, ал.3 от ГПК отрицателни процесуално-правни предпоставки, при които съществува забрана за постановяване на решение при признание на иска, а именно признатото право не противоречи на закона или на добрите нрави и същото е такова, с което страната може да се разпорежда.

Съдът като съобрази посочените в исковата молба обстоятелства и представените доказателства, счита, че предявения от страна на ищците иск е  допустим и следва да бъде уважен изцяло, съобразно направеното признание на иска, без да се мотивира решението по същество. 

Ето защо, следва да бъде постановено решение, с което предявеният иск от ищците против ответника да бъде уважен изцяло, като бъде обявен за окончателен предварителния договор за покупко-продажба на недвижим имот от 20.01.2010г , сключен между Д.С.Г., ЕГН ********** като продавач, и Х.М.А., ЕГН**********като купувач, по силата на който продавачът продава на купувача собственото си ЖИЛИЩЕ с  проектоидентификатор 83510.668.46.1.3 по КК на град Ш., състоящо се от югоизточна стая, коридор и североизточно избено помещение, с отделен самостоятелен  вход от източната страна в източното отделение от сутеренен етаж на двуетажна жилищна сграда, построена върху държавно място, представляващо парцел XXIV – 225 в кв.439 по плана на гр.Ш., която по КК на град Ш. представлява сграда с идентификатор 83510.668.46.1, разположена в поземлен имот с идентификатор 83510.668.46 при граници за жилището – отгоре първи жилищен етаж, отдолу – земя, на етажа – друго сутеренно жилище в сградата, за сумата 6000лв., която сума при подписване на договора продавачът е получил напълно и в брой от купувача.

На основание чл. 364,ал.1 от ПК във вр. чл.  85,ал. 2 и 3 от ЗННД, във вр. т. ІІ-8 от Тарифа за нотариалните такси към ЗННД ищците  следва да бъдат осъдени да заплатят по сметка на ШРС – държавна такса  по прехвърлянето на имота в размер 178.87лв., за която сума следва служебно да бъде разпоредено вписването на възбрана върху имота.

На основание чл. 364,ал.2 от ГПК във вр. чл. 44,ал.1 и чл. 47,ал.2 от ЗМДТ, ищците /като приобретатели по см. на чл. 45,ал.1 от ЗМДТ/, следва да  заплатят в полза на Община Ш., местен данък за придобиване на имота, за да бъде издаден препис от решението.

На основание чл. 78, ал.1 от ГПК ответникът следва да бъде осъден да заплати на ищеца направените по делото разноски, които са доказани до сумата в размер на 122.96 лева, която сума ищецът е заплатил за дължимата държавна такса. Въпреки, че в съдебно заседание ответникът е изразил становище за основателност на иска, с пасивното си поведение ,изразяващо се в  непредриемане на действия по прехвърляне на имота в полза на ищците по нотариален ред, предявяването на иска по чл.19 ал.3 от ЗЗД за тях се явява законно необходимо, тъй като няма друга възможност за защита, освен съдебната.

Водим от изложените съображения , съдът  

Р  Е  Ш  И  :

 

            ОБЯВЯВА ЗА ОКОНЧАТЕЛЕН сключения на 20.01.2010г. в гр.Ш., между Д.С.Г., ЕГН ********** като продавач, и Х.М.А., ЕГН**********като купувач, ПРЕДВАРИТЕЛЕН ДОГОВОР ЗА ПОКУПКО-ПРОДАЖБА НА НЕДВИЖИМ ИМОТ, по силата на който Д.С.Г. ПРОДАВА на Х.М.А. собствения си недвижим имот ЖИЛИЩЕ с  проектоидентификатор 83510.668.46.1.3 по КК на град Ш., състоящо се от югоизточна стая, коридор и североизточно избено помещение, с отделен самостоятелен  вход от източната страна в източното отделение от сутеренен етаж на двуетажна жилищна сграда, построена върху държавно място, представляващо парцел XXIV – 225 в кв.439 по плана на гр.Ш., която по КК на град Ш. представлява сграда с идентификатор 83510.668.46.1, разположена в поземлен имот с идентификатор 83510.668.46 при граници за жилището – отгоре първи жилищен етаж, отдолу – земя, на етажа – друго сутеренно жилище в сградата, за сумата 6000лв., която сума при подписване на договора продавачът е получил напълно и в брой от купувача.

ОСЪЖДА Х.М.А., ЕГН********** и М.  И.А., ЕГН **********  да заплатят по сметка на ШРС държавна такса  по прехвърлянето на имота в размер 178.87лв. на основание чл. 364,ал.1 от ПК във вр. чл.  85,ал. 2 и 3 от ЗННД, във вр. т. ІІ-8 от Тарифа за нотариалните такси към ЗННД  за която сума служебно ДА СЕ ВПИШЕ ВЪЗБРАНА върху  горепосочения имот, на основание чл. 364,ал.1 от ГПК.

На основание чл. 78,ал.1 от ГПК ОСЪЖДА Д.С.Г., ЕГН ********** ДА ЗАПЛАТИ на Х.М.А., ЕГН********** и М.  И.А., ЕГН ********** СУМАТА 122.96 лева /сто двадесет и два лева и деветдесет и шест стотинки./  направени разноски по делото,

ДАВА 6-месечен срок на ищците Х.М.А., ЕГН********** и М.  И.А., ЕГН ********** да извършат отбелязване на решението, на основание чл. 115 ал.2 от ЗС.

Препис от решението да се издаде на ищците САМО СЛЕД представяне на доказателства за  заплатени местен данък и държавна такса, на основание чл. 364,ал.2 от ГПК.

            Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок от връчването му на страните, пред Ш.ски окръжен съд.

           

РАЙОНЕН СЪДИЯ: