Р Е Ш Е Н И Е  

Гр.Шумен

                                       В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд, в открито съдебно заседание на деветнадесети март през две хиляди и петнадесета година в състав:

                                                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: Бистра Бойн

при секретаря Т.Т., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№121 по описа за 2015 година на ШРС, за да се произнесе, съобрази следното:

 

Производството по делото е образувано по молба на Ж.В.М., ЕГН-********** и Б.Х.М., ЕГН-********** и двамата с адрес за призоваване: гр. Ш., ул. *** -  чрез адвокат Е.Х.- пълномощник. В молбата си до съда страните излагат, че са законни съпрузи, сключили граждански брак. От брака си имат родено едно дете, което е малолетно. Страните представят споразумение по смисъла на чл.51 от СК. В открито съдебно заседание, заявяват, че желаят прекратяването на брака, поддържат представеното споразумение и молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и да одобри споразумението, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак с Акт №***. на Община Ш., област Ш.. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо съдът намира, че бракът им следва да се прекрати без да се издирват мотивите за това.

С представеното по смисъла на чл.51 от СК споразумение молителите са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си, както и по отношение на роденото от брака дете. Съдът намира, че така представеното споразумение не противоречи на закона и морала, поради което и следва да бъде одобрено.

Съдът определя окончателна държавна такса в размер на 40 лв., която констатира, че е внесена частично при завеждането на иска от съпругата. Следва да бъде определена държавна такса върху върху тригодишните платежи на определеният размер на издръжката, платима от съпругът.

Водим от горното, и на основание чл.51 от СК, съдът  

Р Е Ш И :

 

Прекратява гражданският брак, сключен с Акт №*** на Община Ш., област Ш.между Ж.В.М., ЕГН-********** и Б.Х.М., ЕГН-********** със съдебен адрес и двамата с адрес за призоваване: гр. Шумен, ул. ***  по взаимно съгласие.

 

Одобрява постигнатото между Ж.В.М., ЕГН-********** и Б.Х.М., ЕГН-**********  споразумение в следният смисъл :

1.         Родителските права върху роденото от брака дете Е. Б. М. с ЕГН-********** се предоставят на майката;

2.         Определя се местоживеене на детето при майката Ж.В.;

3.         Определя се режим на лични контакти между детето и бащата всеки първи и трети съботен и неделен ден от месеца от 9,00 ч в събота до 18,00 ч в неделя с преспиване, както и две седмици през лятото, когато майката не е в отпуск. Така определеният режим може да бъде променян и разширяван по взаимно съгласие на двамата родители;

4.         Бащата Б.Х.М. се задължава да заплаща на майката Ж.В. месечна издръжка за детето Е. М. в размер на 120.00лв./сто и двадесет лева/, считано от датата на прекратяване на брака.

5.         Семейното жилище в ***, представляващо двуетажна къща, след развода се предоставя за ползване на двамата съпрузи, като Ж.В. с детето ще ползва втория жилищен етаж, а Б.М.- първия жилищен етаж;

6.         Съпругата възстановява предбрачното си фамилно име- В..

7.         Разноските по делото се заплащат от двамата молители по равно.

8.         След развода съпрузите няма да си дължат издръжка един на друг.

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса в размер на 40 лв./четиридесет лева/, която констатира, че е внесена изцяло.

ОСЪЖДА Б.Х.М., ЕГН: ********** да заплати по сметка на РС-гр.Шумен държавна такса върху тригодишните платежи на определеният размер на издръжката в размер на 86,40лв./осемдесетдесет и шест лева и четиридесет стотинки/ и държавна такса за разглеждане на делото в размер на 15 лв./петнадесет лева/.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: