Р Е Ш Е Н И Е

 

277/7.4.2015г. , Гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

Шуменският районен съд, в открито заседание на двадесет и шести март през две хиляди и петнадесета година в състав:

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: Б.Бойн

при секретаря Т.Т., като разгледа докладваното от съдията гр.д. № 177 по описа за 2015г., за да се произнесе взе предвид следното :

 

 Гр.д. №177/2015 г. по описа на ШРС е образувано по предявен иск с правно основание чл.143 и чл.149 от СК от ищеца З.А.З., като майка и законен представител на малолетното дете А.Д.М., с който се претендира месечна издръжка в размер на 150 лв. от датата на завеждане на исковата молба и за минал период от 23.11.2014 г. до датата на завеждане на иска в същия размер.

В срока по чл.131, ал.1 от ГПК, ответникът Д.М.А. - баща на детето е подал писмен отговор на исковата молба. В него се излагат възражения относно размера на претендираната издръжка. В открито съдебно заседание се явява лично и поддържа отговора. Твърди, че е безработен и представя доказателства за този факт- Регистрационна карта от Бюрото по труда с посочен график за посещения през настоящата година.

            От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Страните живели на семейни начала и са във фактическа раздяла, като по отношение на тези факти липсва спор между страните. Видно от приложеното по делото Удостоверение за раждане, издадено въз основа на акт за раждане №*** на длъжностното лице по гражданското състояние при Община–Шумен, страните са родители на детето А.Д.М., роден на ***г. След датата на фактическа раздяла, грижите по отглеждането и възпитанието на детето се полагат изключително от майката, която е и негов личен асистент. Това обстоятелство дава основание на съда да приеме, че за ответника възниква задължението да заплаща месечна издръжка на детето. От доказателствата по делото се установи, че не полага труд по трудово правоотношение като безработен и липсват данни за размера на реализираните доходи, но предвид трудоспособната му възраст следва да се приеме, че би могъл да реализира доходи в размер на средните за страната. Ответникът няма други алиментни задължения за издръжка. От страна на ищеца не бяха представени никакви доказателства във връзка с правени разходи за отглеждане на детето, които предвид здравословното му състояние, с 90% степен на увреждане с чужда помощ са по-големи. От писмените доказателства и приложения социален доклад се установи, че майката на детето е безработна и за него се получават от държавата помощи и надбавки в общ размер на 340лв. С оглед на което съдът намира, че разходите на детето са по-големи от обичайните, но претендирания размер издръжка е завишен.

Съдът като съобрази горните обстоятелства, намира че на детето А. следва да бъде определена обща месечна издръжка в размер на 200 лв., от които бащата следва да заплаща 110лв., а останалата част следва да се заплаща от майката. Така определеният размер на издръжката се дължи от датата на която е била депозирана исковата молба- 28.01.2015г. до настъпването на законните основания за изменение или прекратяване на същата. Следва да бъде определена и издръжка за минало време, считано до една година преди датата на депозиране на исковата молба в съда- 23.11.2014г., като размерът следва да е определения по-горе, понеже отчетените от съда обстоятелства са съществували и през този период.

На основание чл.73, ал.2 от ГПК, ответникът следва да заплати държавна такса върху тригодишните платежи на присъдената издръжка-158,4лв. и 4% върху размерът на присъдената за минало време- 50,00лв., в размер общо на 208,40лв. В тежест на ответника следва да се възложат деловодните разноски на ищеца на осн.чл.78 ал.1 от ГПК.

Водим от горното, съдът  

Р Е Ш И :

 

            ОСЪЖДА Д.М.А. ***  да заплаща издръжка на детето си А.Д.М. с ЕГН:**********, чрез неговата майка и законен представител З.А.З. с ЕГН:**********,***, в размер на 110лв. /сто и десет лева/, месечно, считано от 28.01.2015г. ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска с падеж- първо число на месеца, за който се дължи издръжката до настъпването на законните основания за изменение или прекратяване на същата.

            На основание чл.149 от СК ОСЪЖДА Д.М.А. с ЕГН:********** да заплаТИ издръжка на детето си А.Д.М. с ЕГН:**********, чрез неговата майка и законен представител З.А.З. с ЕГН:**********, считано от 23.11.2014г. до 27.01.2015г., в размер на 110лв. /сто и десет лева/, месечно, ведно със законната лихва от датата на депозиране на исковата молба.

ОТХВЪРЛЯ исковете в останалата им част до пълния предявен размер, като НЕОСНОВАТЕЛНИ и НЕДОКАЗАНИ.

           

ДОПУСКА предварително изпълнение на решението в частта му относно издръжката.

ОСЪЖДА Д.М.А. с ЕГН:********** да заплати държавна такса в размер на 208,40лв./двеста и осем лева и четиридесет стотинки/ по сметка на ШРС.

ОСЪЖДА Д.М.А. с ЕГН:********** да заплати НА З.А.З. с ЕГН:********** сумата от 50лв./петдесет лева/, представляваща направените по делото разноски- адвокатско възнаграждение.

 

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд - гр.Шумен в двуседмичен срок от обявената в съдебно заседание дата- 09.04.2015г.  

 

                                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: