Р Е Ш Е Н И Е

347/30.4.2015г. , Гр.Шумен  

                                        В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

  Шуменският районен съд, в открито съдебно заседание на двадесет и трети април през две хиляди и петнадесета година в състав:

РАЙОНЕН СЪДИЯ: Б. Бойн

при секретаря Т.Т., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№195 по описа за 201. на ШРС за да се произнесе взе предвид следното:

 

Гр.д.№195/2015г. по описа на ШРС е образувано по повод предявени обективно съединени брачни искове, с правно основание чл.49 ал.1 от СК от Т.Б.П. *** срещу Д.Д.П. ***. Ищецът иска съдът да прекрати съществуващия брак между страните, поради непоправимото разстройство на брака по вина на ответника, като бъде възстановено предбрачното й фамилно име.

Ответникът не е представил отговор и доказателства в законния едномесечен срок по чл.131 от ГПК. В открито съдебно заседание не се явява.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак страните са законни съпрузи, сключили граждански брак с Акт ***на Община Ш.. Страните нямат родени деца от брака. От показанията на разпитания в съдебно заседание свидетел- брат на ищеца, се установи, че поради извънбрачни връзки от страна на ответника, съвместният живот на страните протичал при проблеми между тях, които не могли да бъдат преодолени. Фактическата раздяла между страните датира от  края на 2000г. или повече от четиринадесет години.

             По делото се установи липсата на разбирателство, взаимно уважение и привързаност между съпрузите. Налице е ненормално протичане на брачните отношения, което не може да бъде преодоляно. С оглед гореизложеното, съдът намира, че бракът между страните е дълбоко и непоправимо разстроен, съществува само формално, запазването му не е в интерес на съпрузите и следва да бъде прекратен.

Относно вината за разстройството на брака: от показанията на разпитания свидетел се установи, че ответника се е дезинтересирал от семейството, като се е отчуждил от съпругата си, установявайки връзки с други жени. Горните обстоятелства очертават противобрачно поведение изключително от страна на ответника, поради което съдът счита, че следва да се признае за установено, че вина за дълбокото и непоправимо разстройство на брака има ответника. Не се доказа наличието на каквото и да е противобрачно поведение от страна на ищцата.

Относно ползването на семейното жилище: претенции за ползването му не предявява никоя от страните и се установи се, че същото е напуснато от двамата.

Жената следва да възстанови предбрачното си фамилно име- Г..

По делото следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 50 лв., които предвид вината за разстройството на брака следва да бъдат заплатени от ответника, като същия бъде осъден да заплати весените от ищеца 25 лв. при завеждането на делото. Ответника следва да заплати на ищеца направените разноски по делото, с оглед на установената вина за непоправимото разстройство на брака в размер на 300 лв. адвокатски хонорар.

Водим от горното, съдът  

                                                                Р Е Ш И:

 

             ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен с Акт ***. на Община Ш. между Т.Б.П. с ЕГН: ********** *** срещу Д.Д.П. с ЕГН:********** ***, като ДЪЛБОКО и НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН.

ПРИЗНАВА за установено, че вина за дълбокото е непоправимо разстройство на брака има МЪЖЪТ.

ВЪЗСТАНОВЯВА предбрачното фамилно име на жената – Г..

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса по делото в размер на 50 лв., като ОСЪЖДА Д.Д.П. с ЕГН:********** да заплати такава в размер на 25 лв./ двадесет и пет лева/ по сметка на Шуменски районен съд.

ОСЪЖДА Д.Д.П. с ЕГН:********** да заплати на Т.Б.П. с ЕГН: **********  сумата от 326,50лева/триста двадесет и шест лева и петдесет стотинки/, представляваща направени по делото разноски.

 

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Шуменски окръжен съд в 2-седмичен срок от уведомяване на страните.  

 

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: