Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

1791/18.11.2015г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на шестнадесети ноември 2015 година

В публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: Цв. К.  

 

като разгледа докладваното от съдията ГД № 217/2015г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Искове за делба във фазата по допускане.  

 

Искова молба от И.Ц.Л., ЕГН : **********, с адрес ***, срещу И.И.Л., ЕГН : **********, с адрес ***, с посочено правно основание делба на съсобствени имоти.

Ищецът сочи, че с ответницата, били съсобственици на следните недвижими имоти  и движими вещи :

От жилищна сграда с гаражи “С. . №5 - /пет/”, с идентификатор №….. /осемдесет и три хиляди петстотин и десет точка шестстотин и шестдесет точка шестстотин и петнадесет точка пет/, построена върху дворно място от 5 812 кв. м. /пет хиляди осемстотин и дванадесет квадратни метра/, съставляващо ПИ с идентификатор № …. /осемдесет и три хиляди петстотин и десет точка шестстотин и шестдесет точка шестстотин и петнадесет/, при съседи: ПИ № ….; ПИ № ; ПИ № и ПИ № по кадастралната карта на гр. ., общ. ., обл. ., ул. . №10,

АПАРТАМЕНТ №32 /тридесет и две/, етаж 6 /шести/, състоящ се от коридор, дневна, спалня, кухня, баня с тоалетна, дрешник и балкон, със застроена площ от 63.20 кв. м. /шестдесет и три квадратни метра и двадесет квадратни дециметра/, при граници: от изток – коридор и ап. №31; от запад – ап. №33; от север – ап. №33 и коридор; от юг – двор; от долу – ап. №27, заедно с 2.39618 % ид. ч. /две цяло тридесет и девет хиляди шестстотин и осемнадесет стохилядни процента идеални части/ от общите части на сградата, на които съответстват 6.76 кв. м. /шест квадратни метра и седемдесет и шест квадратни дециметра/ и правото на строеж върху 69.96 кв. м. /шестдесет и девет квадратни метра и деветдесет и шест квадратни дециметра/, представляващ самостоятелен обект в сграда с идентификатор 83510.660.615.5.32 /осемдесет и три хиляди петстотин и десет точка шестстотин и шестдесет точка шестстотин и петнадесет точка пет точка тридесет и две/, находящ се в сграда №5 /пет/, при съседни самостоятелни обекти в сградата: на същия етаж - .. и под обекта – 83510.660.615.5.27 и над обекта – няма;

Движими вещи, разположени в придобитото в режим на СИО жилище:

1. Аспиратор “..”;

2. Фурна и керамичен плот с 4 бр. котлони “….”;

3. Хладилник с фризер с 3 бр. чекмеджета “”;

4. Автоматична пералня “”;

5. Горни кухненски шкафове;

6. Долни  кухненски шкафове;

7. Маса за хранене с 4 бр. стола;

8. Италианска кожена холова гарнитура, състояща се от диван – двойка; диван – тройка, фотьойл; 5 бр. кожени възглавници – цвят лила/бяло;

9. Нощна лампа стояща – бяла;

10. Холова  масичка – стъкло и метал;

11. Холна секция;

12. Кафеварка “….”, цвят – лила;

13. Килим лилаво и бяло;

14. Легло с кожен гръб – лила с матрак;

15. Кожени кръгли табуретки – цвят лила;

16. Двукрилен гардероб с плъзгащи се врати – бял;

17. Ел. бойлер “…..” – 80 л.;

18. Шкафче за баня с огледало;

19. 2 бр. полюлей;

20. Шкафове в коридора – 2 бр.;

21. Шкафове в дрешника – 2 бр.

МПС :

1. Лек автомобил – марка и модел “…..” с рег. № ….с двигател № ..и рама №…. описан съгласно свидетелство за регистрация на МПС № …./01.12.2009 г., изд. от МВР – ..

2. Лек автомобил – марка и модел “” с рег. № с двигател № …. и рама №

3. Мотоциклет – марка и модел “…..” с рег. № с двигател № и рама №, описано съгласно свидетелство за регистрация на МПС № …./11.06.2008 г. изд. от МВР – Шумен.

Тъй като не могли да го поделят доброволно, извън съдебно, ищецът желае същите, да бъдат допуснати до делба, между тях при следните квоти : 1/2 ид.ч., за И.Ц.Л., ЕГН : ********** и 1/2 ид.ч. за И.И.Л., ЕГН : **********.

В жилището се намирал климатик „…“, на стойност 1756 лева, придобит по време на прекратен брак между страните. Бил придобит изцяло с лични средства на ищеца поради което се иска да се признае за установено, че е негова лична собственост.

В срока за отговор на исковата молба, ответникът, редовно уведомен, подава отговор. Иска делба на недвижимия имот и движимите вещи, включително и на климатика, като твърди, че е закупен с общи средства.

Предявява насрещен делбен иск, твърдейки че страните са собственици при равни квоти и на

ГАРАЖ № 6 със застроена площ по документ за собственост 19.50 кв. м., находящ се в гр. ул. №12, построен съгласно отстъпено право на строеж върху държавно място – парцел І в кв. 69 по плана на гр. Шумен, ведно с ид. ч. от отстъпеното право на строеж, при граници за гаража: от изток – гараж №7, от север – детска площадка, от запад – гараж №5 и от юг – междублоково пространство, а съгласно Скица …. г. от СГКК– , заверена като актуална на 11.03.2015 г. – Сграда с идентификатор …. с площ от 21 кв. м.. Иска допускането му до делба при квоти 1/2 ид.ч., за И.Ц.Л., ЕГН : ********** и 1/2 ид.ч. за И.И.Л., ЕГН : **********.

В срока за отговор на насрещната искова молба, първоначалният ищец подава отговор твърдейки, че гаражът е придобит по време на брака, но е негова лична собственост, тъй като е част от ГСК „…. на която член е бил баща му, с чийто средства и труд е изграден.

Предявява инцидентен установителен иск да се признае за установено, че гаражът е лична собственост на първоначалния ищец.

В срока за отговор на инцидентния установителен иск, ответницата подава отговор, твърдейки, че гаража е придобит в режим на СИО и следва да се допусне до делба.    

В открито заседание страните лично и с представители, ищецът оттегля предявените установителни искове с правно основание чл. 23, ал. 1 от СК, по които производството е прекратено, като иска допускане на делба при равни квоти за всички вещи, каквото е и ответното искане.

Така депозираната молба е допустима, разгледана по същество е основателна, по следните съображения :

 

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна:

 

Няма спор между страните, че са съсобственици при равни квоти на делбените имоти, движимите вещи и МПС, описани в исковите молби. Същите били придобити по време на брака им, прекратен с Решение № …. по ГД № ….. по описа на ШРС.

Така приетото за установено от фактическа страна, доведе настоящият състав, до следните изводи :

Процесните вещи са съсобствени на страните и делбата следва да се допусне при равни квоти между тях : 1/2 ид.ч. за И.Ц.Л., ЕГН : **********, с адрес *** и 1/2 ид.ч. за И.И.Л., ЕГН : **********, с адрес ***.

 

Водим от горното и на посочените основания, съдът

Р Е Ш И :

 

ДОПУСКА до делба между И.Ц.Л., ЕГН : **********, с адрес *** и И.И.Л., ЕГН : **********, с адрес ***, следните недвижими имоти и движими вещи :

1.    От жилищна сграда с гаражи “ 5 - /пет/”, с идентификатор № ….. /осемдесет и три хиляди петстотин и десет точка шестстотин и шестдесет точка шестстотин и петнадесет точка пет/, построена върху дворно място от 5 812 кв. м. /пет хиляди осемстотин и дванадесет квадратни метра/, съставляващо ПИ с идентификатор № ….. /осемдесет и три хиляди петстотин и десет точка шестстотин и шестдесет точка шестстотин и петнадесет/, при съседи: ПИ № ….; ПИ № ….. ПИ № …. и ПИ № по кадастралната карта на гр. общ. обл. , ул. 10, АПАРТАМЕНТ № 32 /тридесет и две/, етаж 6 /шести/, състоящ се от коридор, дневна, спалня, кухня, баня с тоалетна, дрешник и балкон, със застроена площ от 63.20 кв. м. /шестдесет и три квадратни метра и двадесет квадратни дециметра/, при граници: от изток – коридор и ап. № 31; от запад – ап. № 33; от север – ап. №33 и коридор; от юг – двор; от долу – ап. №27, заедно с 2.39618 % ид. ч. /две цяло тридесет и девет хиляди шестстотин и осемнадесет стохилядни процента идеални части/ от общите части на сградата, на които съответстват 6.76 кв. м. /шест квадратни метра и седемдесет и шест квадратни дециметра/ и правото на строеж върху 69.96 кв. м. /шестдесет и девет квадратни метра и деветдесет и шест квадратни дециметра/, представляващ самостоятелен обект в сграда с идентификатор ….. /……./, находящ се в сграда № 5 /пет/, при съседни самостоятелни обекти в сградата: на същия етаж - …. и под обекта – …. и над обекта – няма;

2.     ГАРАЖ № 6 със застроена площ по документ за собственост 19.50 кв. м., находящ се в гр. ул. 12, построен съгласно отстъпено право на строеж върху държавно място – парцел І в кв. 69 по плана на гр. , ведно с …. ид. ч. от отстъпеното право на строеж, при граници за гаража: от изток – гараж №7, от север – детска площадка, от запад – гараж № 5 и от юг – междублоково пространство, а съгласно Скица № …. г. от СГКК– , заверена като актуална на 11.03.2015 г. – Сграда с идентификатор 83510.660.402.30 с площ от 21 кв. м.

Движими вещи, разположени в придобитото в режим на СИО жилище, в гр. …, ул. №10, бл. 5, ет. 6, ап. 32:

1. Аспиратор “.”;

2. Фурна и керамичен плот с 4 бр. котлони “”;

3. Хладилник с фризер с 3 бр. чекмеджета “”;

4. Автоматична пералня “..”;

5. Горни кухненски шкафове;

6. Долни  кухненски шкафове;

7. Маса за хранене с 4 бр. стола;

8. Италианска кожена холова гарнитура, състояща се от диван – двойка; диван – тройка, фотьойл; 5 бр. кожени възглавници – цвят лила/бяло;

9. Нощна лампа стояща – бяла;

10. Холова  масичка – стъкло и метал;

11. Холна секция;

12. Кафеварка “”, цвят – лила;

13. Килим лилаво и бяло;

14. Легло с кожен гръб – лила с матрак;

15. Кожени кръгли табуретки – цвят лила;

16. Двукрилен гардероб с плъзгащи се врати – бял;

17. Ел. бойлер “Теси” – 80 л.;

18. Шкафче за баня с огледало;

19. 2 бр. полюлей;

20. Шкафове в коридора – 2 бр.;

21. Шкафове в дрешника – 2 бр.;

22. климатик „Фуджицу“.

МПС :

1. Лек автомобил – марка и модел “…..” с рег. № с двигател № и рама №…., описан съгласно свидетелство за регистрация на МПС № г., изд. от МВР –

2. Лек автомобил – марка и модел “….” с рег. № с двигател №…. и рама №

3.     Мотоциклет – марка и модел “…. 125” с рег. № …. с двигател №. и рама № …., описано съгласно свидетелство за регистрация на МПС № /11.06.2008 г. изд. от МВР – …,

ПРИ  КВОТИ : 1/2 ид.ч. за И.Ц.Л., ЕГН : **********, с адрес *** и 1/2 ид.ч. за И.И.Л., ЕГН : **********, с адрес ***.

 

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – …  в двуседмичен срок, от връчването му на страните.

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: