Р Е Ш Е Н И Е

 

168/4.3.2015г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, петнадесети  състав

На  двадесет и седми февруари  две хиляди и петнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                            Председател: Пламена Недялкова

Секретар: Цв.К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №218 по описа на ШРС за 2015 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е образувано на основание чл.330 от ГПК, във вр. с чл.50 от Семейния кодекс.

            Депозирана е молба от Д.Т.Е., ЕГН********** с постоянен адрес *** и В.Н. Е., ЕГН**********, с настоящ адрес:***,  в която излагат, че са постигнали сериозно и непоколебимо съгласие, бракът им да бъде прекратен,  както и че са постигнали споразумение, относно личните и имуществените отношения между тях.  Молят съда да постанови решение, с което да прекрати сключения между тях брак по взаимно съгласие и да утвърди постигнатото споразумение.

            Молителите Д.Т.Е. и В.Н. Е. в съдебно заседание се явяват лично и с процесуален представител – адв.Д.Д. от ШАК. Поддържат молбата за прекратяване на брака и изложеното в нея споразумение по чл.50 от СК. Молят съда да прекрати брака и да одобри споразумението.

             ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становищата на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Молителите Д.Т.Е. и В.Н. Е. са законни съпрузи като гражданският брак между тях бил сключен на 09.08..2013г. в гр. ..., за което бил издаден Акт за граждански брак №0300/09.08.2013 год. От брака си имат родено едно дете – Е.В.Е. с ЕГН**********. От два месеца прекратили брачното си съжителство и живеели във фактическа раздяла. Бракът им е лишен от съдържание и съществувал само формално В молбата заявяват, че са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си.  

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства и по-специално от Удостоверение за сключен граждански брак №8351130300, заверено копие на Удостоверение за раждане на Е. В. Е., издадено въз основа на акт за раждане №1537 от 31.10.2014г.

 При така установената фактическа обстановка, съдът приема от правна страна следното:

От материалите по делото и от изявленията на страните направени, както в исковата молба, така също и в съдебно заседание, се установява по безспорен начин, че двамата са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си с развод. Постигнали са споразумение, в което уреждат всички лични и имуществени отношения помежду си, а именно: относно упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на детето, както и издръжката между съпрузите и фамилното име. В този смисъл, съдът намира, че постигнатото между тях споразумение, уреждащо последиците от прекратяване на брака е пълно, не противоречи на закона и  добрите нрави и следва да бъде утвърдено от съда.

Поради изложеното, съдът намира, че молбата на Д.Т.Е. и В.Н. Е., се явява основателна и следва да бъде уважена, като съдът следва да допусне прекратяване на брака между страните с развод по взаимно съгласие и да утвърди депозираното от тях споразумение по чл.51 от СК.

На основание разпоредбата на чл.329, ал.1 от ГПК съдът с решението си следва да определи окончателен размер на дължимата държавна такса. Имайки в предвид, че по делото не са представени доказателства досежно доходите на съпрузите, доколкото и двамата се намират в трудоспособна възраст, то съдът намира, че окончателния размер на дължимата държавна такса в настоящия случай следва да бъде.... лева. В същото време от материалите по делото се установява, че при завеждането на делото молителката е внесла държавна такса в размер на 40 лева.

Молителят дължи държавна такса върху присъдения размер на издръжката по отношение на детето в размер на .... лева,  както и 5 лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Водим от горното, на основание чл.330, ал.3 от ГПК, във вр. с чл.51, ал.1 и ал.2 от СК, във вр. с чл.50 от СК, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ

  

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак между Д.Т.Е., ЕГН********** с постоянен адрес *** и В.Н. Е., ЕГН**********, с настоящ адрес:*** сключен с Акт за граждански брак №0300/09.08.2013 год. ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между Д.Т.Е. и В.Н. Е., споразумение в следния смисъл:

І. Местоживеенето на роденото от брака дете – Е. В. Е. с ЕГН********** за в бъдеще ще бъде при майката – Д.Т.Е. ***.

ІІ. Родителските права върху роденото от брака дете – Е. В.Е. се предоставят на майката – Д.Т.Е. като бащата В.Н. Е.  има право на лични контакти с детето, както следва:

-          до навършване на тригодишна възраст на детето всяка първа събота и всяка трета неделя  от месеца от 13.00 часа  до 17.00 часа като личните контакти на бащата с детето ще се осъществяват в дома на майката в нейно присъствие;

-          след навършване на тригодишна възраст на всяка първа събота от месеца от 13.00 часа до 18.00 часа и всяка трета събота и неделя  от месеца, с преспиване в събота като детето бъде вземано от бащата в 18.00 часа в събота и връщано в дома на майката или на посочено от майката място в неделя в 17.00 часа;

ІІІ. Бащата В.Н. Е.се задължава да заплаща месечна издръжка за детето Е.В. Е. в размер на .... лева, считано от датата на постановяване на съдебното решение, платима до 15 –то число на месеца по банков път, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, до настъпване на обстоятелства, водещи до изменение или прекратяване  на същата.

ІV. Семейното жилище – апартамент находящ се в гр. .., . ул. “А.К.” №...ет.... ап..., собственост на родителите на съпругата Д.Т.Е. ще се ползва от Д.Т.Е. и детето Е.В.Е..

V. След прекратяване на брака молителката Д.Т.Е. възстановява предбрачното си фамилно име – П.

VІ. Молителите нямат претенции за изплащане на издръжка помежду си.

VІІ.Молителите не притежават вещи съпружеска имуществена общност.

 ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на ... /.../ лева, която е внесена в пълен размер от молителката при завеждане на делото.

ОСЪЖДА В.Н. Е., ЕГН**********, да заплати по сметка на ШРС сумата от ... лева / ....../, представляваща държавна такса върху присъдения размер на  издръжката, както и.... /.../ лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.   

            Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                          

РАЙОНЕН СЪДИЯ: