Р Е Ш Е Н И Е

 

349/4.5.2015г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, петнадесети състав

На двадесет и първи април  две хиляди и петнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                                          Председател: Пл. Недялкова

Секретар: Цв. К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №236 по описа на ШРС за 2015 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

Предявен са два обективно съединени положителни установителни иска  с правна квалификация чл.422, във вр. с чл.124 от ГПК и по чл.422 от ГПК,  във вр. с чл.86 от ЗЗД.

Производството по настоящото дело е образувано по искова молба от „В. и К. - Шумен” ООД, с ======, със седалище и адрес на управление: гр.Шумен, пл.В №...представлявано от С Ц Д, чрез адв.К.П. от ШАК срещу В.Й.Д., ЕГН **********, с постоянен адрес ***

Ищцовото дружество излага в исковата молба , че ответника е потребител на  В и К услуга. По партида №..... с  титуляр ответника В.Й.Д. *** имало консумирана вода в размер на 841,86 лв., от които 729,18 лв.  - главница и 112,68 лв. - мораторна лихва за периода от 03.02.2012г. до 08.12.2014г. Посочва, че за дължимата сума  на ответника била връчена покана за доброволно плащане.Тъй като в указания срок  ответникът не предприел действия по плащане на дължимите суми ищцовото дружество подало заявление за издаване на заповед за изпълнение по чл.410 от ГПК, въз основа на което било образувано ч.гр.д. № 3057/2014г. по описа на ШРС. Тъй като в срока по чл.414, ал.1 от ГПК длъжникът е депозирал възражение, за ищеца възниква задължение да установи претенцията си по съдебен ред.

С настоящата искова молба предявява положителен установителен иск срещу ответника, като моли съда да признае за установено, че В.Й.Д., ЕГН ********** дължи на В и К - Ш” ООД, с ======  сумата от 841,86 лв., от която 729,18 лв.  -  главница, представляваща стойността на доставената и изразходена, но незаплатена вода за периода 04.11.2011г. – 07.05.2014г., ведно със законната лихва върху главницата, считано от датата на завеждане на заявлението за издаване на заповед за изпълнение – 09.12.2014 год. до окончателното изплащане на сумата, 112,68 лв. - мораторна лихва за периода от 03.02.2012г. до 08.12.2014г. и направените от тяхна страна разноски – 108 лева,  представляващи заплатена държавна такса и банкови преводи в заповедното и настоящото производство.

В съдебно заседание за ищцовото дружество  се явява процесуален представител – Д.К. - юрисконсулт.

Препис от исковата молба, ведно с приложенията към нея са били редовно връчени на ответника, като в законоустановения едномесечен срок от негова страна е депозиран писмен отговор. Счита искът за допустим, но неоснователен, поради което го оспорва по основание и размер. Оспорва и фактическите твърдения на ищеца, относно консумираната вода като количество и стойност. Оспорва съдържанието на представените от ищеца  писмени доказателства – справка – извлечение и фактури.

В съдебно заседание  ответникът , редовно призован , не се явява. Депозира писмено становище.

Съдът, като взе предвид становищата на страните, събраните по делото доказателства по вътрешно убеждение и съобрази приложимия закон, прие за установено от фактическа  и правна страна, следното:

Ищецът прилага общи условия, с които се уреждат отношенията между В и К - Ш” ООД – гр.Ш. и потребителите на предоставяните водоснабдителни и канализационни услуги на територията обслужвана от ищцовото дружество. В чл.2 са посочени потребителите на В и К услуги, между които физически лица – собственици или ползватели на имоти, за които се предоставят В и К услуги. Визирани са услугите, предоставяни от ищцовото дружество, както и правата и задълженията на страните. В и К операторът е длъжен   да издава ежемесечни фактури за дължимите суми съгласно чл.31 ал.1 от Общите условия, а ал. 2 регламентира задължението на потребителите  да заплащат дължимите суми за ползваните от тях „В и К” услуги в 30 дневен срок след датата на фактуриране.

Във връзка с депозирано на 09.12.2014г. заявление от В и К - Ш” ООД – гр.Ш. по частно гражданско дело №3057/2014г. по описа на ШРС е издадена заповед за изпълнение на парично задължение по чл.410 от ГПК в полза на ищеца срещу ответника за сумата: 729,18  лева – консумирана вода, ведно със законната лихва, считано от 09.12.2014г. до окончателно изплащане на главницата,112,68 лв. - мораторна лихва за периода от 03.02.2012г. до 08.12.2014г, и  29 лева – разноски по делото. В срока по чл.414 ал.2 от ГПК, ответникът е депозирал възражение по реда на чл.414 от ГПК.

Претенциите на ищцовото дружество произтичат от възникнали облигационни отношения с ответника по силата на Общи условия за предоставяне на В и К услуги на потребителите. За да бъде уважен предявения иск, съгласно правилата за разпределение на доказателствената тежест и доколкото се касае за положителен установителен иск, в тежест на ищеца по установителния иск за главница е да докаже основанието, размера и изискуемостта на претендираното вземане, т.е. съществуването на договорни отношения между него и ответника през посочения период, както и че през този период е предоставил в имота на ответника твърдяната ВиК услуга, която е била отчетена в съответствие с действащите нормативни актове, а също и нейната стойност. т.е. в доказателствена тежест на ищеца по делото е да докаже при условията на пълно и главно доказване, че сумата от 729,18  лева е стойността на ползваната от ответника ВиК услуга за посочения с исковата молба обект, който е с партида №....., която сума е законосъобразно изчислена и представлява предоставена на ответника и потребена от него услуга.

Страните не спорят, а и от представените по делото писмени доказателства безспорно бе установено, че през процесния период са били в облигационно правоотношение, по силата на което ищецът доставял вода.  От събраните в хода съдебното производство писмени и гласни доказателства се установява, че на името на ответника за имот находящ се в гр.Ш. ул. “Д.” № ..., вх.... ап.... има открити две партиди /№123 за студена вода и № 124 за топла вода/ и въз основа на ежемесечно изразходваните количества студена  вода са извършени съответните записвания по партида № 123 в карнетите. Въз основа на тях в счетоводството на ответното дружество редовно са били изготвяни фактури на името на ищеца, които са представени като писмено доказателство по делото.

При изследване на въпроса за количеството на начислената, респективно изразходвана вода от страна на ответника съдът кредитира напълно представените по делото счетоводни документи от страна на ищцовото дружество, а именно – карнети и фактури, отразяващи изразходваното от ответника количество вода. Налице е пълно съвпадане на стойностите по издадените фактури с отразените в индивидуалните карнети за лицето количества услуги. От представените  първични счетоводни документи – карнетите  за сочения период,  съставените от св. А...  протоколи за отказ за осигуряване на достъп от 04.10.2013г. и 05.02.2014г., както и от събраните гласни доказателства се установи, че не винаги е бил осигуряван достъп  до водомера в имота, периодично съответното длъжностно лице е влизало в имота като е отчитало количеството изразходена вода по водомера за студена вода като начислените служебно кубици са изравнявани. На 07.05.2014г., т.е. в края на процесния период,  св.  А.. е влязъл в имота и е отчел количеството изразходена вода срещу подпис на лице обитаващо имота.

С оглед на изложеното се налага извода, че отразените в предоставените от страна на ищцовото дружество счетоводни документи количества вода действително са били потребени и отчетени на база показанията на водомера, монтиран в  имота на ответника, поради което  първия предявен от ищцовото дружество положителен установителен иск се явява основателен и доказан.

 Доколкото от материалите по делото се установява, че длъжникът не е заплатил дължимите суми по издадените фактури, то същия на основание  Общите условия за предоставяне на В и К услуги на потребителите от В и К оператор “В. и К – Ш.” ООД дължи и обезщетение в размер на законната лихва, съгласно чл. 86, ал. 1 от ЗЗД, считано от първия ден след настъпване на падежа на задължението. В тази връзка съдът съобрази обстоятелството, че потребителите са длъжни да заплащат дължимите суми за ползваните от тях В и К услуги в 30-дневен срок след датата на фактуриране. В настоящия случай ищцовото дружество претендира заплащане на законна лихва за период от 03.02.2012г. до 08.12.2014г, доколкото първата фактура  е издадена на 03.01.2012 год. С оглед на изложеното съдът намира, че и втория предявен от ищцовото дружество положителен установителен иск се явява основателен и доказан.

Ответникът дължи и законната лихва върху главницата, считано от датата на подаване на заявлението за издаване на заповед за изпълнение – 09.12.2014 год. до окончателното изплащане на сумата.

Ответникът дължи заплащане и на направените разноски по производството по ЧГД №..../... год. в размер на 29 лева, представляващи заплатена държавна такса в размер на 25 лева  и банкови такси в размер на 4 лева.

Доколкото ответникът с поведението си е станал причина за завеждане на иска, с оглед изхода на делото, на основание чл.78, ал.1 от ГПК следва да бъде осъден да заплати на ищцовото дружество направените от тяхна страна  разноски в настоящото производство в размер на 79 лева, включващи държавна такса в размер на 75 лева и банкови такси в размер на 4 лева,  съгласно представен списък.

Водим от горното, съдът  

РЕШИ

 

ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО, че В.Й.Д., ЕГН **********, с постоянен адрес *** ДЪЛЖИ НА “В. и к. – Ш.” ООД, с ======, със седалище и адрес на управление: гр.Ш., ул.”В.” №1, представлявано от С Ц Д сумата от 729,18 лв./ седемстотин двадесет и девет лева и осемнадесет стотинки/ - главница, представляваща стойността на доставената и изразходена, но незаплатена вода по партида №604/123 за периода 04.11.2011г. – 07.05.2014г. и сумата от 112,68 лв. /сто и дванадесет лева и шестдесет и осем стотинки/ - обезщетение за забава  за периода от 03.02.2012г. до 08.12.2014г. ,ведно със законната лихва върху дължимата главница, считано от датата на подаване на заявлението за издаване на заповед за изпълнение в съда – 09.12.2014 год. до окончателното изплащане на сумата.

ОСЪЖДА В.Й.Д., ЕГН ********** ДА ЗАПЛАТИ НА “В. и к.я – Ш.” ООД, с ======, със седалище и адрес на управление: гр.Ш., ул.”В.” №..., представлявано от С Ц Д сумата от 29.00 лева /двадесет и девет лева/, представляваща направените от тяхна страна разноски в заповедното производство, и сумата от 79.00 лева /седемдесет и девет лева/, представляваща направените от тяхна страна разноски в настоящото производство, включващи държавна и банкова такса, съгласно представен списък.

Решението подлежи на обжалване пред Ш. О. С. в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: