Р Е Ш Е Н И Е

 

261/31.3.2015г. , Гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд, в открито съдебно заседание на двадесет и шести март през две хиляди и петнадесета година в състав:

РАЙОНЕН СЪДИЯ: Б.Бойн

при секретаря Т.Т., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№305 по описа за 2015 година на ШРС, за да се произнесе, съобрази следното:

 

Производството по делото е образувано по молба на Д.Д.М. с ЕГН **********,*** с л.к. № ***, издадена от МВР Ш. на *** година и Е.М. с ЛНЧ **********, родена на *** година в Турция, с национален паспорт ***, с настоящ адрес град Ш., *** с разрешение за пребиваване № ***, издадена от МВР Ш. на  *** година. Твърди се дълбоко и непоправимо разстройство на брака, който се иска да бъде прекратен и се представя споразумение по смисъла на чл.51 от СК. Молителите се явяват лично в открито съдебно заседание и заявиха, че желаят прекратяването на брака, като съпругата е представлявана от адв.Х.. Поддържат представеното споразумение и молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и да одобри споразумението, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак с Акт *** на Община Шумен. От брака си страните нямат родени деца.

 Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо съдът намира, че бракът им следва да се прекрати без да се издирват мотивите и вината за това. С представеното по смисъла на чл.51 от СК споразумение молителите са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си. Съдът намира, че така представеното споразумение не противоречи на закона и морала, поради което и следва да бъде одобрено.

Съдът определя окончателна държавна такса в размер на 40 лв., която констатира, че е внесена частично при завеждането на иска. Същата следва да бъде доплатена от молителката. Молителите дължат заплащане на държавна такса в размер на 2 процента върху стойността на своя дял, а именно 5.00лв. за стойността на дела на съпруга за едно моторно превозно средство, което се поставя в негов дял и 5.00лева за съпругата върху уравнението на дела от 250лв.

Водим от горното, и на основание чл.51 от СК, съдът  

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен с Акт за граждански брак Акт *** на Община Ш. между Д.Д.М. с ЕГН **********,*** и Е.М. с ЛНЧ **********, родена на *** година в Турция, с национален паспорт *** с настоящ адрес град Ш., ***   ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

 

ОДОБРЯВА постигнатото между Д.Д.М. с ЕГН ********** и Е.М. с ЛНЧ **********, споразумение в следният смисъл :

1. Молителите нямат претенции за издръжка един към друг.

2. Молителите нямат родени от брака си деца.

3. Съпругата след прекратяване на брака ще носи предбрачното си фамилно име О..

4. Към момента на фактическата раздяла семейното жилище е в град Ш., ***, което съпругата Е.М. е напуснала. След прекратяване на брака същото ще се ползва от съпруга Д.Д.М..

5. По време на брака молителите нямат придобито недвижимо имущество.

6. Молителите не притежават общи фирми или дялове в търговски дружества.

7. Молителите не притежават влогове.

8. Останалите движими вещи молителите са поделили извънсъдебно помежду си и нямат взаимно претенции от имуществен характер.

9. Разноските по делото се поемат от всеки така, както са направени.

10. От брака си молителите имат придобито моторно  превозно средство вид “товарен”, марка “Опел”, модел “Комбо” с ДК№ ***, двигател: без номер, рама № *** с регистрационен талон № *** от *** г., което след развода остава в дял на съпруга Д.Д.М. с ЕГН **********.

Цената на МПС е 500 (петстотин) лева.

Делът на съпругата Е.М. е в размер на 250 (двеста и петдесет) лева и е уравнен в пари.

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса в размер на 40 лв. /четиридесет лева/, която констатира, че е внесена частично.

Осъжда Е.М. с ЛНЧ ********** да заплати по сметка на РС-гр.Шумен държавна такса в размер на 15 лева/петнадесет лева/ и 5.00лв./пет лева/ върху споразумението за размера на имуществените отношения.

ОСЪЖДА Д.Д.М. с ЕГН ********** да заплати държавна такса в размер на 5.00лв./пет лева/ по сметка на РС-гр.Шумен върху размера на споразумението за имуществените отношения.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: