Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

1756/10.11.2015г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на девети ноември 2015 година

в публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: А. П.  

 

като разгледа докладваното от съдията ГД № 329/2015г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство за делба, във фазата на извършването.

 

С Решение № 472/09.06.2015г. по описа на ШРС, по настоящото дело, до делба са допуснати следния недвижим имот и движима вещ:

1.     Самостоятелен обект в сграда, за който кадастралните карти и регистри на АГКК за гр. Шумен е отреден идентификатор № *** съгласно Заповед РД-18-52/25.11.2005 г. на изп. директор на АГКК, с адрес на имота гр. ********, като самостоятелния обект се намира в сграда № 1, разположена в поземлен имот с идентификатор № ***, с предназначение на самостоятелния обект-жилище апартамент, брой нива-1, с посочена площ в документа за собственост-75.32 кв. м., при съседни самостоятелни обекти: на същия етаж-***, под обекта-***, над обекта-***, а по документ за собственост представляващ АПАРТАМЕНТ № 29, на трети жилищен етаж, от жилищен блок “квартал-***”, със застроена площ от 75.32 кв. м., при граници: от изток-ап. 30, от запад-стълбище и ап. 28, от север-дворно място и ап. 30, от юг-дворно място и ап. 28, отгоре-четвърти жилищен етаж, отдолу-втори жилищен етаж, заедно с избено помещение № 24, с площ от 5.92 кв. м. при граници: от изток-стълбище, от запад-изба № 23, от север-дворно място, от юг-общ коридор, отгоре-първи жилищен етаж, отдолу-земя, включително 1181/100000 ид. ч. от общите на сградата по смисъла на чл. 38 от ЗС, като блокът е построен в парцел – първи от квартал 364 по плана на гр. Шумен

2.           Ремарке туристическо /за лек автомобил/ с № ****, рама № ***, максимална маса 500 кг и собствено тегло 160 кг, при  квоти : 1/2 ид.ч. за М.Б.М., ЕГН : **********, с адрес ***6 и 1/2 ид.ч. за Д.Б.В., ЕГН : **********, с адрес ***.

По начина за извършване на делбата, към така описаният недвижим имот не са заявени претенции за възлагане, с правно основание чл. 349 от ГПК и такива по сметки, между съделителите, по реда на чл. 346 ГПК.

 

От фактическа страна в производството се установи следното: Според заключението на вещото лице, по допуснатите СТОЕ, прието от съда, като компетентно и обективно дадено, се установява, че процесния недвижим имот се явява неподеляем, съобразно квотите на страните, разпоредбите на ЗУТ и актовете по прилагането му, като пазарната му стойност възлиза на 45108 лева, а тази на ремаркето е 280 лева, съответно стойността на дяловете е по 22694 лева.

 

Така приетата фактическа обстановка, доведе до следните изводи :

На лице са всички предпоставки на чл. 348 от ГПК – допуснатият до делба имот и движима вещ са неподеляеми, съобразно квотите на страните и не може да бъдат поставени в дял, за което липсва искане и е изразено противопоставяне от страните за обособяване в отделни дялове на всяка вещ, и следва да се изнесат на публична продан.  

 

На основание чл. 355 от ГПК, страните следва да бъдат осъдени да заплатят държавна такса съобразно стойността на дяловете им, по сметка на ШРС, в размер на 907,76 лева всеки от тях.

 

Искания за разноски не са заявявани и такива между страните не се присъждат.

 

Водим от горното и на посочените основания, съдът  

Р   Е  Ш  И  :

 

ИЗНАСЯ НА ПУБЛИЧНА ПРОДАН следния недвижим имот и движима вещ :

1.     Самостоятелен обект в сграда, за който кадастралните карти и регистри на АГКК за гр. Шумен е отреден идентификатор № ***, съгласно Заповед РД-18-52/25.11.2005 г. на изп. директор на АГКК, с адрес на имота гр. ********, като самостоятелния обект се намира в сграда № 1, разположена в поземлен имот с идентификатор № *** с предназначение на самостоятелния обект-жилище апартамент, брой нива-1, с посочена площ в документа за собственост-75.32 кв. м., при съседни самостоятелни обекти: на същия етаж-***, под обекта-***, над обекта-***, а по документ за собственост представляващ АПАРТАМЕНТ № 29, на трети жилищен етаж, от жилищен блок “квартал-***”, със застроена площ от 75.32 кв. м., при граници: от изток-ап. 30, от запад-стълбище и ап. 28, от север-дворно място и ап. 30, от юг-дворно място и ап. 28, отгоре-четвърти жилищен етаж, отдолу-втори жилищен етаж, заедно с избено помещение № 24, с площ от 5.92 кв. м. при граници: от изток-стълбище, от запад-изба № 23, от север-дворно място, от юг-общ коридор, отгоре-първи жилищен етаж, отдолу-земя, включително 1181/100000 ид. ч. от общите на сградата по смисъла на чл. 38 от ЗС, като блокът е построен в парцел – първи от квартал 364 по плана на гр. Шумен;

2.     Ремарке туристическо /за лек автомобил/ с № ****, рама № ***, максимална маса 500 кг и собствено тегло 160 кг.

 

След извършване на публичната продан, получените суми да се разпределят между съделителите, при следните квоти : 1/2 ид.ч. за М.Б.М., ЕГН : **********, с адрес ***6 и 1/2 ид.ч. за Д.Б.В., ЕГН : **********, с адрес ***.

 

ОСЪЖДА страните да заплатят, по сметка на ШРС, държавна такса върху стойността на дяловете си както следва : М.Б.М., ЕГН : ********** 907,76 лева и Д.Б.В., ЕГН : ********** 907,76 лева.

 

Разноски между страните не се присъждат.

 

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – гр. Шумен, в двуседмичен срок, от връчването му на страните.

 

                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: