Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

190/11.3.2015г. , Гр. Шумен  

Шуменски  районен   съд  в  публичното  заседание   на пети март    ,    през две хиляди  и  петнадесета     година  в  състав :

Съдия: Зара Иванова  

при  секретаря  А.П.    като  разгледа докладваното от районния  съдия гр.д.  № 354  по описа за 2015  година за да се произнесе взе предвид следното:  

Производство по  чл.59 ал.9 вр. чл.59 ал.1 , вр. чл.51 ал.4  от СК   .

Депозирана е молба от Д.Д.К., ЕГН: **********  , с постоянен адрес *** и  Е.С.Г., ЕГН: ********** , с постоянен адрес гр. *** , в която посочват , че с Решение №934/05.12.2013г. , постановено по гр.д.№3024/2013г. по описа на ШРС , сключеният помежду им брак е бил прекратен по взаимно съгласие . Утвърдено било и споразумението по чл.51 от СК , по силата на което упражняването на родителските права по отношение на роденото от брака дете С.Е.С. с ЕГН: ********** е предоставено на бащата , с местоживеене при него. Майката била осъдена да заплаща на детето си издръжка в размер на 80 лева , както и бил определен режима на лични контакти с нея . Поради конкретно посочени в молбата причини , родителите постигнали споразумение за промяна на начина на упражняване на родителските права , обективирано в приложеното към молбата споразумение.

В открито съдебно  заседание , страните , чрез процесуалните си представители , заявяват , че поддържат молбата и споразумението

Съдът въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства прие за установено от фактическа и правна страна следното :

Страните са били съпрузи , като бракът им е прекратен по взаимно съгласие по реда на чл.50 от СК ,  с Решение №934/05.12.2013г. , постановено по гр.д.№3024/2013г. по описа на ШРС .. По силата на това решение , родителските права по отношение на роденото от брака дете С.Е.С.  са предоставени за упражняване на бащата  Е.С.Г. с местоживеене при него.Майката Д.Д.К., е осъдена да заплаща на детето  месечна издръжка в размер на 80 лева  , определен е и режима на лични контакти между майката и детето  .

С представеното по настоящото дело Споразумение страните се съгласяват да се извърши следваната промяна : Упражняването на родителските права по отношение на роденото от брака дете С.Е.С. с ЕГН: ********** да се предостави  на неговата майка Д.Д.К.,  ЕГН: ********** , с местоживеене *** . Определя се режим на лични контакти между бащата и детето както следва: всяка последна седмица на месеца с преспиване за времето от 10.00 часа в съботния ден до 16.00 часа  на неделния ден и 20 дни през месец август, когато детето ще бъде вземано  и връщане на адреса на майката  - гр. Шумен ул. ***. Бащата се задължава да заплаща ежемесечна издръжка на детето в размер на 130  , считано от датата на влизане на съдебното решение в законна сила, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска от датата на падежа до окончателно изплащане, като сумата бъде превеждана до 10-то число на месеца, за който се отнася, по банкова сметка ***  Д.Д.К., ЕГН: ********** в банка ЦКБ АД клон Хасково  BIC ***: ***.

Съдът счита , че представеното споразумение е пълно , не противоречи на закона и морала и , че интересите на детето са защитени , поради което няма пречки за утвърждаването му .

На основание чл.78 ал.6 от ГПК ответникът дължи по сметка на ШРС сумата 93,60 лева – държавна такса върху определения размер на издръжката .

Водим от горното , съдът

Р Е Ш И :  

УТВЪРЖДАВА  постигнатото между  Д.Д.К., ЕГН: **********  , с постоянен адрес *** и  Е.С.Г., ЕГН: ********** , с постоянен адрес гр. *** 

СПОРАЗУМЕНИЕ , с което ИЗМЕНЯ, на основание чл. 59, ал. 9 вр. с  ал.1 , вр. чл.51 ал.4  от СК   , установените със споразумението по чл. 51, ал. 1, СК, утвърдено с Решение №934/05.12.2013г. , постановено по гр.д.№3024/2013г. по описа на ШРС  , мерки относно местоживеенето на детето, упражняването на родителските права, режима на лични отношения, издръжката на детето  вместо тях ОПРЕДЕЛЯ следните нови мерки:

·         ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските  по отношение на детето С.Е.С. с ЕГН: ********** на неговата майка  Д.Д.К.,  ЕГН: ********** , с МЕСТОЖИВЕЕНЕ ***

·         Определя се режим на ЛИЧНИ КОНТАКТИ  между бащата  Е.С.Г., ЕГН: ********** и детето  С.Е.С. ,  ЕГН: ********** както следва: всяка последна седмица на месеца с преспиване за времето от 10.00 часа в съботния ден до 16.00 часа  на неделния ден и 20 дни през месец август, когато детето ще бъде вземано  и връщане на адреса на майката  - гр. Шумен ул. ***.

·         ЗАДЪЛЖАВА бащата Е.С.Г., ЕГН: ********** да заплаща ежемесечна издръжка на малолетното си дете  С.Е.С. с ЕГН: **********, чрез  неговата майка и законен представител Д.Д.К., ЕГН: ********** ,  в размер на 130 (сто и  тридесет ) лева , считано от датата на влизане на съдебното решение в законна сила, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска от датата на падежа до окончателно изплащане, като сумата бъде превеждана до 10-то число на месеца, за който се отнася, по банкова сметка ***  Д.Д.К., ЕГН: ********** в банка ЦКБ АД клон Хасково  BIC ***: ***.

На основание чл. 242, ал. 1 от ГПК, в осъдителната му част решението подлежи на предварително изпълнение.  

ОСЪЖДА  Е.С.Г., ЕГН: ********** , да заплати по сметка на ШРС , сумата 93,60  (деветдесет и три лева и шестдесет ст.) лева  – държавна такса върху определения размер на издръжката .

 

Решението  може да се обжалва в двуседмичен срок  от съобщаването му на страните , пред ШОС

СЪДИЯ: