Р Е Ш Е Н И Е

 

527/30.6.2015г.,             Град Шумен

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

Шуменският районен съд                                                                       седми състав

На 25 (двадесет и пети) юни                                                        Година 2015

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                       Председател Теодора Йорданова-Момова

Секретар Е.П.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Т. Йорданова-Момова

гражданско дело номер 388 по описа за 2015 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:  

 

            Производство за делба на недвижими имоти във фазата по допускане на делбата.

            Във вписаната искова молба, ищците Т.Р.Х. и Х.Р.М. твърдят, че са наследници на Р.Х.М., а ответникът И.Ф.И. – син на третата наследница Т. Р. И.. След смъртта на баща им, тримата наследници придобили правото на собственост на недвижими имоти, находящи се в землището на с. Тимарево, обл. Шумен: 1. Полска култура с площ 29,897 дка, трета категория, в местността „***”, имот № ***; 2. Полска култура с площ 19,983 дка, трета категория, в местността „***”, имот № ***; 3. Полска култура с площ 2,980 дка, трета категория, в местността „***”, имот № ***. През 2014 г. Т.И. дарила притежаваната от нея 1/3 идеална част от имотите на ответника. Ищците молят съда да допусне до делба описаните по-горе недвижими имоти, при следните делбени квоти: 1/3 ид. част за Т.Х., 1/3 ид. част за Х.М. и 1/3 ид. част за И.И..

            Ответникът, чрез пълномощника си – адвокат, подава отговор на исковата молба, с който признава иска за делба и изразява становище, че делбата следва да се допусне при претендираните квоти.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: видно от приложеното по делото удостоверение за наследници № ***., изд. от Кметство Тимарево е, че Р.Х.М. с ЕГН **********, с пост. адрес към момента на смъртта си в с. Тимарево, починал на 13.11.2008 г., като оставил за свои наследници низходящите си от първа степен Т.Р.Х., Х.Р.М. и Т.Р.И.

            Съдът констатира от представеното решение № 10/13.11.1992 г., издадено от Поземлена комисия (понастоящем Общинска служба по земеделие) гара Хитрино, ведно с приложени скици, че на Р. М. било възстановено правото на собственост върху следните недвижими имоти, представляващи земеделски земи, находящи се в землището на с. Равнец (понастоящем Тимарево), общ. Хитрино, обл. Шумен:  1. Полска култура с площ 19,983 дка, трета категория, в местността „***”, съставляваща имот № *** по плана за земеразделяне, при граници: имот № ***., имот № ***., имот № ***. и имот № ***.;  2. Полска култура с площ 29,897 дка, трета категория, в местността „***.”, съставляваща имот № *** по плана за земеразделяне, при граници: имот № ***., имот № ***., имот № ***., имот № ***. имот № ***. имот № ***. и имот № ***.  3. Полска култура с площ 2,980 дка, трета категория, в местността „***”, съставляваща имот № *** по плана за земеразделяне, при граници: имот № ***., имот № ***. имот № ***., и имот № ***. и имот № ***. По делото е представен нотариален акт № ***.., от който се установява, че Т.И. дарила на сина си И.Ф.И. притежаваната от нея 1/3 идеална част от собствеността върху описаните земеделски земи.

            При така установеното от фактическа страна, съдът намира от правна страна следното:               

            С настоящото решение, постановено в първата фаза по извършване на съдебната делба, същата следва да бъде допусната. Съдът следва да се произнесе между кои страни следва да се допусне делба, за кои имоти и каква е частта на участие в прекратяваната съсобственост на всеки от съделителите. По този начин следва да се установи правото на делба на всяка от страните.

            Доказа се по делото, че на починалия през 2008 г. Р.Х.М. – бивш жител ***, по реда на ЗСПЗЗ, през 1992 г., било възстановено правото на собственост върху описаните в исковата молба недвижими имоти, представляващи земеделски земи, находящи се в землището на с. Тимарево, общ. Хитрино. Наследници по закон на починалия били трите му деца. Съгласно разпоредбата на чл. 5, ал. 1 от Закона за наследството, децата на наследодателя получават по равни части от наследственото имущество. По този начин, всеки от Т.Х., Х.М. и Т.И., с откриване на наследството на горепосочения им общ наследодател, станал собственик на по 1/3 (една трета) идеална част от правото на собственост върху имотите, описани в пунктове от 1 до 3. Доказа се, че през 2014 г., чрез валидно сключен договор за дарение, Ибрям се разпоредила с притежаваната от нея идеална част от имотите, като я дарила на ответника И.И.. Тоест, в съответствие с правилата на наследяване и съобразно сключената сделка, описаните в пунктове от 1 до 3 на исковата молба три недвижими имота, представляващи земеделски земи, са съсобствени между страните по делото при следните квоти на участие в съсобствеността: 1/3 идеална част за Т. Х., 1/3 идеална част за Х. М. и 1/3 идеална част за И. И..

            По делото е безспорно, че имотите, по отношение на които следва да се допусне делба, представляват три недвижими имота, находящи се в землището на с. Тимарево, ЕКАТТЕ ***., общ. Хитрино, обл. Шумен, подробно описани по-горе.

            Касателно частите на съделителите в правото на собственост върху делбените имоти:

            Установи се по делото, че чрез наследяване по закон и сключена сделка, страните по делото са съсобственици на недвижимите имоти при следното участие в съсобствеността: 1/3 идеална част за Т. Х., 1/3 идеална част за Х. М. и 1/3 идеална част за И. И..

            Или, делбата на недвижимите имоти следва да бъде допусната при посочените квоти.

            На основание чл. 115, ал. 2 от Закона за собствеността, на съделителите Т.Х. и Х.М. – предявили иска за делба, следва да бъде даден шестмесечен срок, считано от влизане в сила на настоящото решение, да извършат отбелязването му в Служба по вписванията гр. Шумен.

            При съобразяване с принципа на служебното начало, на осн. чл. 7, ал. 1 от ГПК, с оглед обезпечаване пълноценното упражняване на правото на защита на имуществените права на всяка от страните в първото заседание след допускане на делбата и за нуждите на доклада по делото във втората му фаза, следва да бъде постановено след влизане в сила на настоящото решение, делото да се докладва за назначаване на експертиза по въпроса за поделяемостта на имотите при насрочване на открито първо заседание след допускане на делбата.

            Водим от горното и на основание чл. 344, ал. 1 от ГПК, съдът

 

Р   Е   Ш   И :

 

            ДОПУСКА ДА СЕ ИЗВЪРШИ СЪДЕБНА ДЕЛБА между:

            Т.Р.Х. с ЕГН **********,***,

            Х.Р.М. с ЕГН **********,***  и

            И.Ф.И. с ЕГН **********,***,

            на следните недвижими имоти, находящи се в землището на с. Тимарево, ЕКАТТЕ ***., община Хитрино, област Шумен:

            1. ПОЗЕМЛЕН ИМОТ – ПОЛСКА КУЛТУРА с площ 19,983 дка, трета категория, в местността „***”, съставляваща имот № *** по плана за земеразделяне, при граници: имот № ***., имот № ***., имот № ***. и имот № ***.;

            2. ПОЗЕМЛЕН ИМОТ – ПОЛСКА КУЛТУРА с площ 29,897 дка, трета категория, в местността „***.”, съставляваща имот № *** по плана за земеразделяне, при граници: имот № ***., имот № ***., имот № ***., имот № ***. имот № ***. имот № ***. и имот № ***.

            3. ПОЗЕМЛЕН ИМОТ – ПОЛСКА КУЛТУРА с площ 2,980 дка, трета категория, в местността „***”, съставляваща имот № *** по плана за земеразделяне, при граници: имот № ***., имот № ***. имот № ***., и имот № ***. и имот № 043008;

            ПРИ КВОТИ НА УЧАСТИЕ В ПРЕКРАТЯВАНАТА СЪСОБСТВЕНОСТ: 1/3 (една трета) идеална част за Т.Р.Х., 1/3 (една трета) идеална част за Х.Р.М. и 1/3 (една трета) идеална част за И.Ф.И.,

 

            На основание чл. 115, ал. 2 от ЗС, ДАВА шестмесечен срок на съделителите Т.Р.Х. и Х.Р.М., считано от влизане в сила на настоящото решение, постановено по вписана искова молба, да извършат отбелязването му в Служба по вписванията гр. Шумен.

            Решението, на основание чл. 259, ал. 1 от ГПК, може да се обжалва с въззивна жалба, пред Окръжен съд гр. Шумен, в двуседмичен срок от връчването му на страните.

            След влизане в сила на настоящото решение, делото ДА СЕ ДОКЛАДВА за назначаване на експертиза по въпроса за поделяемостта на имотите и за насрочване в открито първо заседание след допускане на делбата.

                                                                                              Районен съдия: