Р Е Ш Е Н И Е

                                                                             441/1.6.2015г. , Гр.Шумен

 

                                                         В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

Шуменският районен съд, в открито заседание на двадесет и осми май през две хиляди и петнадесета година в състав:

РАЙОНЕН СЪДИЯ: Б.Бойн

при секретаря Т.Т., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№433 по описа за 2015г. на ШРС за да се произнесе взе предвид следното:

 

              Гр.д.№433/2015г. по описа на ШРС е образувано по повод предявени брачни искове, с правно основание чл.49 ал.1 от СК от С.Ю.Я. *** срещу А.Я. от Р. Т.. Твърди се дълбоко и непоправимо разстройство на брака, който се иска да бъде прекратен по вина на ответника и се предявяват съединени брачни искове относно фамилно име.                  

               Ответникът е представил писмен отговор в законния едномесечен срок по чл.131 от ГПК, в който взема становище по основателността на исковите претенции и предявява насрещен иск относно вината за разстройството на брака.  Претенциите за произнасяне от съда по отношение на вината са оттеглени в съдебно заседание и страните изявяват съгласие за прекратяването на брака по исков ред.

               От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа  и правна страна: Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак страните са законни съпрузи, сключили граждански брак с Акт№***. на Община Ш.. От брака си нямат родени деца. Първоначално бракът между страните протичал без проблеми и двамата се устроили да живеят в Р. Т.. От показанията на свидетелите и становището на страните се установи, че от средата на 2014 година съпрузите са разделени и ищцата се е прибирала сама в Р. Б.. От тогава датира тяхната фактическа раздяла.

              По делото се установи липсата на разбирателство, взаимно уважение и привързаност между съпрузите. Налице е ненормално протичане на брачните отношения, което не може да бъде преодоляно. С оглед гореизложеното, съдът намира, че бракът между страните е дълбоко и непоправимо разстроен, съществува само формално, запазването му не е в интерес на съпрузите. Относно ползването на семейното жилище: претенции за ползването му не се предявяват  от страните. Установи се, че същото е било напуснато от двамата съпрузи и се намира в друга държава. Съдът не следва да се произнася относно предоставянето му за ползване.

            Жената следва да възстанови предбрачното си фамилно име- М..

По делото следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 50 лв., които предвид липсата на произнасяне за вината за разстройството на брака следва да бъде заплатена от двете страни, като се приспаднат внесените от ищеца и ответника 25лв. и 30лв. при завеждането на делото, поради което държавната такса е заплатена изцяло.

На основание чл.329 ал.1 от ГПК съдебните разноски остават в тежест на всяка от страните, както са ги направили.

 

Водим от горното, съдът

                                                                 Р Е Ш И:

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен с Акт № ***. на Община Ш. между С.Ю.Я. с ЕГН: ********** *** и А.Я. с ЕГН: ********** от Р. Т., ***, *** като дълбоко и непоправимо разстроен.

 

Съпругата възстановява предбрачното си фамилно име- М.. 

  

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса по делото в размер на 50.00 лв., която е внесена изцяло.

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Шуменски окръжен съд в 2-седмичен срок от уведомяване на страните.

 

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: