Р Е Ш Е Н И Е

 

177/6.3.2015г.,          Град Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Шуменският районен съд                                                                       седми  състав

На 06 (шести) март                                                                        Година 2015

В закрито съдебно заседание, в следния състав:

Председател Теодора Йорданова-Момова

Секретар . . . . . . . . . . . . . . . .,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Йорданова-Момова

гражданско дело номер 445 по описа за 2015 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

            Производство по чл. 530 и сл. от ГПК вр. чл. 130, ал. 3 от Семейния кодекс, образувано по молба на непълнолетната Н.Н.А. с ЕГН **********, действаща със съгласието на своя родител и законен представител Н.А.Х. с ЕГН ********** – двете с постоянен адрес: с. Климент, обл. Шумен, ул. „***” № 3. Излага, че тя, заедно със сестра си и майка си са съсобственици по силата на наследяване по закон върху следното моторно превозно средство: лек автомобил, марка „***”, модел „***”, с рег. № ***.

            Моли съда да й бъде разрешено да се разпореди с притежаваната от нея 1/6 идеална част чрез продажба срещу сума, равна на 1/6 от общата цена при продажбата – 200,00 лв. (двеста лева). Средствата от продажбата били необходими за извършване на ремонт на детската й стая.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: видно от удостоверение за раждане от *** г., изд. въз основа на акт за раждане № *** г., съст. от Община Шумен е, че Н.Н.А., родена на *** г. е дете на Н.А.Х. и Н.А.Х.. Според удостоверение за наследници № *** г., изд. въз основа на акт за смърт № *** г., съставен в Кметство Климент, обл. Шумен, родителят на детето Н.Х. починал на 06.04.2014 г.. От същото удостоверение за наследници, от удостоверение за граждански брак, изд. въз основа на акт за граждански брак № *** г., съст. от Кметство Климент и от Част I на свидетелство за регистрация на моторно превозно средство № ***, изд. на 19.08.2008 г. от МВР Шумен, след съобразяване с разпоредбите на чл. 5, ал. 1, чл. 9, ал. 1 и чл. 10, ал. 1 от ЗН се установява, че със смъртта на възходящия му, детето Н. придобило в собственост по силата на наследяване по закон 1/6 идеална част от описаното в молбата МПС. Застрахователната стойност на автомобила към 05.03.2015 г. възлиза на 200,00 лв. (съгл. удостоверение № *** г., изд. от „Юнайтед брокер“ ООД).

            Предвид така установеното от фактическа страна, като съобрази, че вида на сделката, за извършването на която се иска разрешение не е включен в забранените с разпоредбата на чл. 130, ал. 4 от СК сделки, и като счита, че с оглед посочената цел – извършване на ремонт на стая, ползвана от детето със съответната част от цената, получена от продажбата от детето, е налице очевидна полза за непълнолетната Н.А., съдът намира молбата за основателна и доказана.

            Ето защо, съдът приема, че в случая е доказан очевидния интерес на детето от отчуждаването на идеалната част от описания автомобил, поради което молбата следва да бъде уважена. Сумата от общата получена цена, която следва да бъде преведена по сметката на детето следва да бъде определена в процесното разрешение като не по-ниска от 33,34 лв.

            Водим от горното и на основание чл. 130, ал. 3 от СК, съдът  

Р  Е  Ш  И  :

 

            РАЗРЕШАВА на непълнолетната Н.Н.А. с ЕГН **********, действаща със съгласието на своя родител и законен представител Н.А.Х. с ЕГН ********** – двете с постоянен адрес: с. Климент, обл. Шумен, ул. „***” № 3, ДА  ОТЧУЖДИ  ВЪЗМЕЗДНО 1/6 (една шеста) идеална част от следното моторно превозно средство: лек автомобил, с регистрационен номер ***, идентификационен номер на превозното средство: ***, с номер на двигателя: ***, марка (модел): „*** ***”, цвят: ЧЕРВЕН,  СРЕЩУ ЦЕНА на пълния размер на 1/6 идеална част не по-ниска от 33,34 лв. (тридесет и три лева и тридесет и четири стотинки), внесена към датата на извършване на сделката по банковата сметка на детето: IBAN ***, BIC ***, при „Банка ДСК” ЕАД, гр. София.

            Препис от настоящото решение ДА СЕ ВРЪЧИ на молителя.

            Решението, на основание чл. 537, ал. 1 от ГПК, не подлежи на обжалване.  

 

Районен съдия: