Р Е Ш Е Н И Е

 

                                                396/18.5.2015г.

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд, в открито заседание, на тринадесети май през две хиляди и петнадесета година, в състав:  

                                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: Л. Григорова

 

при секретаря Д. Х., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№ 446 по описа за 2015 година на ШРС, за да се произнесе, съобрази следното:

Предявен е брачен иск, с правно основание чл.49, ал.1 от СК.

В молбата си до съда ищецът - И.Д.Б., ЕГН **********,***, излага, че с ответника - Й.Ж.Б., ЕГН **********,***, са законни съпрузи, сключили граждански брак на 20.11.1999 г. в гр. Шумен. От брака си съпрузите имали родено едно дете - Ж.Й.Б., ЕГН **********, родена на *** г, което е непълнолетно към момента на подаване на молбата. Ищецът излага, че от самото начало на брачната връзка, съпрузите заживели сами в жилище под наем в ***, а след година, в жилището на бабата на ответника. През 2005 г. се преместили в семейното им жилище, представляващо общински жилищен имот в ***. От началото на семейния си живот отношенията им се развивали нормално. През 2010 г. съпрузите заминали на работа в Кипър, а общото им дете останало в ***.  Въпреки, че работили и живеели заедно, между тях започнало отчуждение.  Разстроените семейни отношения принудили съпругата да се върне от Кипър през месец септември 2013 г., а ответникът останал да работи там. От 2013 г. съпрузите са прекратили съвместното си съжителство. Същите рядко поддържали контакт, освен по въпроси, свързани с детето. Към датата на подаване на молбата ищцата живеела при родителите си, заедно с детето.

 Поради изложеното моли съда да постанови решение, по силата на което да бъде прекратен сключения между страните граждански брак, без произнасяне по въпроса за вината за настъпилото дълбоко и непоправимо разстройство на брачните отношения. Ищецът моли да му се предостави упражняването на родителските права по отношение на роденото от брака непълнолетно дете – Ж.Й.Б., ЕГН **********, като местоживеенето на детето да бъде при майката на следния адрес: ***; да се осъди ответникът да заплаща издръжка на детето си в размер на 100.00 лв., считано от датата на завеждане на исковата молба в съда до настъпване на обстоятелства, водещи до изменение или прекратяване правото на издръжка, ведно със законната лихва за забава върху всяка просрочена вноска, с падеж до пето число на съответния месец; да се определи режим на лични отношения на бащата с детето, както следва: всяка първа и трета седмица от месеца, от 10:00 ч. в събота, до 16:00  ч. в неделя, с преспиване, както и един месец през годината, когато майката не е в платен годишен отпуск; да се предостави ползването на семейното жилище на ответника. Ищцата заявява, че желае да си запази брачното си фамилно име – Б..

В законоустановения  едномесечен срок, предвиден в разп. на чл. 131 от ГПК, ответникът депозира писмен отговор, в който заявява, че счита иска за допустим и основателен. Признава изложените от ищцата в исковата й молба фактически твърдения. Заявява, че не се противопоставя на исканията на ищцата, касателно небрачните искове.

От представените по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа и правна страна:

Видно от приложеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак от 20.11.1999 г., издадено въз основа на Акт за граждански брак №411/20.11.1999 г. на длъжностното лице по гражданско състояние при Община- Шумен, страните са законни съпрузи, считано от 20.11.1999 г. От представения по делото частно заверен препис от удостоверение за раждане, издадено въз основа на акт за раждане № 420 от 14.04.2000 г., се установи, че от брака си страните имат родено едно дете - Ж.Й.Б., ЕГН **********, която е непълнолетна към момента на подаване на молбата. Не се спори между страните, че същите са разделени от месец септември 2013 година. Посоченото обстоятелство се потвърждава и от събраните по делото гласни доказателства. От същите доказателства става ясно, че съпрузите, от момента на фактическата им раздяла не поддържат връзка по между си, освен чрез разговори по телефона по повод нуждите на детето.               

 Позовавайки се на изложеното и отчитайки изразеното от съпрузите изрично и категорично нежелание да възобновят съжителството си, като отново заживеят като съпрузи, заключава, че бракът им е изчерпан от полагащото му се по закон и морал съдържание, без реални перспективи за заздравяването му, като между страните не е налице взаимна обич, доверие, уважение, емоционална, духовна и физическа близост, единство на целите и интересите. Ето защо, приема, че бракът им е дълбоко и непоправимо разстроен, и следва да бъде прекратен.

В съдебно заседание, съпрузите заявяват, че са постигнали споразумение, относно последиците от прекратяване на брака, което представят и в писмен вид, а именно заявяват, че са съгласни бракът им да бъде прекратен, без произнасяне по въпроса за вината; упражняването на родителските права по отношение на детето Ж.Й.Б., ЕГН **********, да се предостави на майката – И.Д.Б., ЕГН **********, като местоживеенето на детето да бъде на адреса на майката: ***; бащата Й.Ж.Б., ЕГН ********** да заплаща месечна издръжка за непълнолетното дете Ж.Й.Б., ЕГН **********, в размер на 100,00 (сто) лева месечно, считано от датата на завеждане на исковата молба до настъпване на обстоятелства, изменяващи или прекратяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, с падеж до пето число на текущия месец; бащата Й.Ж.Б.,  ЕГН **********, да има право на режим на лични контакти с детето Ж.Й.Б., както следва: всяка първа и трета седмица от месеца, от 10:00 ч. в събота, до 16:00 ч. в неделя, с преспиване, както и един месец през годината, когато майката не е в платен годишен отпуск; семейното жилище (собственост на трето лице - жилище под наем), находящо се в ***, след прекратяване на брака, да се предостави за ползване на Й.Ж.Б. ЕГН **********; след прекратяване на брака, съпругата И.Д.Б. да запази брачното си фамилно име – Б.; разноските по делото (адвокатски хонорари) остават за сметка на този, който ги е направил, като присъдената от съда с решението държавна такса за разглеждане на делото ще се поеме по равно от страните, а присъдената от съда с решението държавна такса, относно присъдената издръжка се поема от Й.Ж.Б..

 Така изложеното споразумение отговаря на изискванията на чл.49, ал.4 от СК, не противоречи на закона и морала, в интерес на непълнолетното дете, поради което и следва да бъде утвърдено.

Съобразявайки трудоспособната възраст на страните, както и представеното от ищцата доказателство, относно реализираните от нея трудови доходи, счита, че следва да бъде определена окончателна държавна такса за водене на делото, в размер на 50.00 лв., като констатира, че ищцата е внесла по сметка на ШРС държавна такса в размер на 25.00 лв. В този смисъл и предвид постигнатото между страните споразумение, ответникът следва да бъде осъден да заплати сума в размер на 25.00 лв., представляваща остатък от дължимата държавна такса за водене на делото.

 

Водим от горното, съдът

 

                                               Р Е Ш И:

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между И.Д.Б., ЕГН **********,*** и Й.Ж.Б.,  ЕГН **********,***, сключен на 20.11.1999 г. с акт № 411 от 20.11.1999 г. на длъжностното лице по гражданско състояние при Община – Шумен, КАТО ДЪЛБОКО и НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН.

    

   УТВЪРЖДАВА постигнатото между И.Д.Б., ЕГН **********,*** и Й.Ж.Б.,  ЕГН **********,***, съгласно нормата на чл.49, ал.4 от СК, споразумение, по силата на което:

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права, по отношение на роденото по време на брака непълнолетно дете Ж.Й.Б., ЕГН **********, на майката – И.Д.Б., ЕГН **********, като местоживеенето на детето ще бъде на адреса, на който живее майката, а именно: ***.

Бащата Й.Ж.Б., ЕГН **********, се задължава да заплаща месечна издръжка за непълнолетното дете Ж.Й.Б., ЕГН **********, в размер на 100, 00 (сто) лева, считано от датата на завеждане на исковата молба – 05.03.2015 г., до настъпване на обстоятелства, изменяващи или прекратяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, с падеж до пето число на текущия месец.          

Определя следния режим на лични контакти на бащата Й.Ж.Б., ЕГН ********** с детето му Ж.Й.Б., ЕГН **********: всяка първа и трета седмица от месеца, от 10:00 ч. в събота, до 16:00 ч. в неделя, с преспиване, както и един месец през годината, когато майката не е в платен годишен отпуск.         

ПРЕДОСТАВЯ ползването на семейното жилище (собственост на трето лице- жилище под наем), находящо се  в ***, на Й.Ж.Б., ЕГН **********.         

След прекратяване на брака И.Д.Б. ЗАПАЗВА брачното си фамилно име – Б..           

Разноските  по делото (адвокатски хонорари) остават за сметка на този, който ги е направил, като присъдената от съда с решението държавна такса за разглеждане на делото се поема от страните по равно, а присъдената от съда с решението държавна такса относно издръжката на детето се поема от Й.Ж.Б..

            

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса за водене на делото в размер на 50.00 лв. /петдесет лева/.           

ОСЪЖДА Й.Ж.Б.,  ЕГН **********,***, да заплати по сметка на ШРС, сума, в размер на 25.00 лв. (двадесет и пет лева), представляваща държавна такса за водене на делото.

ОСЪЖДА Й.Ж.Б.,  ЕГН **********,***, да заплати по сметка на ШРС сума, в размер на 72.00 лв. /седемдесет и два лева/, представляваща дължима държавна такса върху определения размер на издръжка за детето му.

              

Решението подлежи на обжалване пред ШОС в двуседмичен срок, считано от съобщаването му на страните.  

 

                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: