Р Е Ш Е Н И Е

 

590/13.7.2015г. , Гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

            Шуменският районен съд, в открито заседание на двадесет и пети юни през две хиляди и петнадесета година, в състав:

                                                                                                 Районен съдия: Бистра Бойн

            при секретаря Т.Т., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№457 по описа за 2015г. на ШРС, за да се произнесе взе предвид следното:

 

             Гр.д.№457/2015г. по описа на ШРС е образувано по повод предявен иск, с правно основание чл.128 ал.1 от СК от М.Ц.М. и К.Л. ***, в качеството им на баба и дядо на малолетните деца К. и Й. срещу майка им Д.Й.С. ***. Ищците искат определяне на режим на лични контакти с децата, както следва всяка първа и трета събота и неделя от месеца за времето от 10.00ч. до 20.00ч. в неделния ден с преспиване и един месец през лятото, по два дни за Коледните и Великденските празници. Излагат, че предвид отсъствието на бащата и техен син от страната, майката на децата не позволява осъществяването на контакти с тях. Доколкото са налице посочени факти, относно невъзможност на родителя да осъществява определените лични контакти поради отсъствие и частично съвпадане на режима на бащата с претендирания от ищците, съдът е указал конкретизация на исковата молба, понеже същата съдържа елементи от фактическия състав на чл.128 ал.3 от СК, което води до различна правна квалификация и тежест на доказване. В открито съдебно заседание се поддържа искане по направената от съда правна квалификация без възражения по доклада.

             Ответникът и майка на децата, е представила писмен отговор в законния едномесечен срок по чл.131 от ГПК. Твърди, че не е дала повод за завеждане на иска и че посочените обстоятелства са неверни. Излага подробни аргументи относно това, че не препятствала възможността на децата да осъществяват контакти с баба си и дядо си, но те не желаели това, по различни причини, включително искали и пари за да гледат децата. Предлага два алтернативни режима на лични контакти. Бащата на децата не е подал отговор в указания срок. Редовно призован не се явява в открито съдебно заседание.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното:

            Ищците са родители на Ц.К.Л.. Синът им е баща на малолетните деца К. и Й., като тяхна майка е ответникът Д.Й.С.. Упражняването на родителските права по отношение на децата било предоставено на майката по силата на съдебно решение №610 от 23.07.2014г., с което е утвърдено споразумение между родителите, обхващащо и режим на лични контакти и издръжка. От няколко месеца бащата работел и живеел в друга държава, поради което се намирал в обективна невъзможност да осъществява определения си ражим на контакти с децата, което от своя страна довело до пречки за срещи на ищците с внуците им и налага решаването на спора по реда на СК. Тази фактическа обстановка е безспорно установена от приложените писмени доказателства- гр.д.№1373 от 2014г. и направените служебни справки за родствени връзки. Съгласно закона и и трайно установилата се съдебна практика, мерки за лични отношения между бабата, дядото и детето се определят само, когато това е в интерес на детето, който е обективна категория. По делото не се установиха обстоятелства, изключващи интереса на децата да поддържат лични отношения със своите баба и дядо по бащина линия. Такива фактори не са отразени и в социалния доклад на Дирекция "Социално подпомагане" – гр.Шумен. В социалния доклад с изх.№ЗД-11-0241/19.06.15 г., се съдържа заключение, че е в интерес на децата е да поддържат освен със своите родители и с разширения семеен кръг.

           По изложената фактическа обстановка не се спори между страните. По отношение на искането на ищците за поддържане на контакти с техните внуци беше постигнато споразумение, което предвид отсъствието на бащата, страна по делото, представляващо процесуална пречка, не беше обективирано като съдебна спогодба. Страните направиха отказ от доказателствени искания и съдът намира, че е изцяло в интерес на децата, да не се изследват отношенията между страните, довели до настоящия съдебен спор, а да бъде постановен режим на лични контакти, за който има постигнато съгласие, а именно всеки първи петък от месеца от 17.00 часа до 9.00 часа в неделя с преспиване, без летния месец определен за режим на контакти с бащата. Съдът намира, че изцяло в интерес на децата е да бъде определен режим на лични контакти през нормативно установените празнични дни за Коледа и Великден, който следва да бъде през първите им два дни.

          Доколкото съдът е сезиран с иск за определяне на мерки за лични отношения, той не е обвързан от искането за постановяване на конкретни такива, поради което не дължи отхвърлителен диспозитив за искането, извън уважената му  част.

       С оглед изхода на делото, разноските между страните следва да останат така, както са направени.

         Водим от горното, съдът

Р Е Ш И:

            

         ОПРЕДЕЛЯ мерки за лични отношения между М.Ц.М. с ЕГН: ********** и К.Л. Милушев с ЕГН:********** *** в качеството им на баба и дядо по бащина линия на малолетните деца К. Ц. К. с ЕГН:********** и Й. Ц. К. с ЕГН:**********, с родители Ц.К.Л. с ЕГН:********** и Д.Й.С. с ЕГН:**********, както следва: всеки първи петък от месеца от 17.00 часа до 9.00 часа в неделя, с преспиване, без летния месец определен за режим на контакти с бащата и първите два дни на нормативно установените празнични дни за Коледа и Великден.

 

         ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на  ответника Д.Й.С. с ЕГН: ********** за присъждане на разноски по делото.

             

            Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд- гр.Шумен в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.

 

                                                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: