Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

251/30.3.2015г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, в публичното заседание на двадесет и шести март    , през две хиляди и петнадесета     година , в състав :  

                                                                                            СЪДИЯ:   Зара Иванова  

при секретаря  А.П.    , като разгледа докладваното  от  районният  съдия  бр.д. №491  по описа за 2015  г., за да се произнесе взе предвид:  

Производство по чл.50 от СК  .

Депозирана е молба от Н.Г.Д., ЕГН: ********** *** и С.Т.Д., ЕГН:**********,***   , в която посочват , че са сключили граждански брак на 29.03.1981 г.   Постепенно отношенията им охладнели и към момента желаят бракът им да бъде прекратен по взаимно съгласие и да бъде утвърдено споразумението по чл.51 от СК .

В съдебно заседание съпрузите  поддържат молбата си за развод и  споразумението  . 

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

По делото е представено и прието Удостоверение за сключен граждански брак , издадено  въз основа на Акт  № *** на Община Шумен   , от което се установява , че страните са съпрузи от 29.03.1981 г.  Твърдят , че родените от брака деца са пълнолетни  . 

Съдът констатира  , че молбата за допускане на развод по взаимно съгласие е процесуално допустима , от друга страна споразумението по чл.51 от СК е пълно , уредени са всички лични отношения между съпрузите , отговаря на изискванията на закона и морала , поради което няма пречки да бъде утвърдено от съда .  Поради липсата на доказателства в обратен смисъл , съдът приема за доказано , че родените от брака деца са пълнолетни, поради което не е необход0имо съдът да се произнася относно местоживеенето  на децата , упражняването на  родителските права , издръжката им и режима на лични контакти   . 

С оглед доходите на страните и на основание чл.6 т.3 от Тарифа  за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 40 лева , от които 25 лева предварително са внесени от  жената  , остатъкът до пълния размер , а именно 15 лева е дължим от мъжа  .

Водим от горното, съдът  

Р   Е   Ш   И:  

           ПРЕКРАТЯВА сключения на 29.03.1981 г.      , с Акт  № *** на Община Шумен , ГРАЖДАНСКИ БРАК   между  Н.Г.Д., ЕГН: ********** *** и С.Т.Д., ЕГН:**********,***   ,  ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ .

 

УТВЪРЖДАВА  постигнатото между Н.Г.Д., ЕГН: ********** и С.Т.Д., ЕГН:********** ,  споразумение по чл.51 от СК  както следва:

·        След прекратяване на брака съпругата Н.Г.Д., ЕГН: **********,  ЗАПАЗВА  брачното  си фамилно име Д.

·         След прекратяване на брака страните не си дължат ИЗДРЪЖКА  .

·        СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ – апартамент № ***, който е предмет на семейна имуществена общност , находящ се в гр. Шумен, обл. Шумен,***, и за в бъдеще, след прекратяването на брака ще се ползва от двамата съпрузи при условията на обикновена съсобственост.

·        СЪПРУЗИТЕ декларират , че  не притежават  внесени парични влогове или  компенсаторни инструменти, облигации или други ценни книжа, които да са придобити по време на брака  и да са предмет на семейна имуществена общност и за в бъдеще, няма да имат претенции помежду си.

·        Нямат взаимни претенции за получаване в дял от  ЛИЧНОТО ИМУЩЕСТВО  на другия, съобразно разпоредбите на СК.

·        Придобитите по време на брака ДВИЖИМИ ВЕЩИ  – обзавеждане, ел. техника за общо употребление в домакинството , молителите заявяват , че са поделили извънсъдебно и за в бъдеще няма да имат взаимни претенции .

·        Молителите заявяват , че  нямат  задължения към банки, кредитори и други трети физически и юридически лица  

 

ОСЪЖДА С.Т.Д., ЕГН:**********, да заплати по сметка на ШРС сумата от 15 ( петнадесет  ) лева – остатъка от определената държавна такса за водене на делото  .           

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.  

СЪДИЯ: