Р      Е      Ш      Е      Н      И      Е  

430/28.5.2015г.

Шуменският районен съд, в публичното заседание на четиринадесети  май  ,     през две хиляди и петнадесета     година,  в състав:

                                                                                         СЪДИЯ:   Зара Иванова

при секретаря  А.П., като разгледа докладваното  от  районният  съдия  гр.д. №5120 по описа за 2010  г., за да се произнесе взе предвид:  

Предявени са искове с правно основание  с правно основание чл.144  и чл.149 от СК  .

Депозирана е искова молба от А.С.К. , ЕГН:********** , съдебен адрес *** , №4а срещу С.К.К. , ЕГН:********** , адрес *** , в която посочва ,  че ответникът е негов баща и откакто е навършил пълнолетие на  31.01.2015г. , баща му престанал да му заплаща определената издръжка в размер на 200 лева . Заявява , че все още е ученик , редовна форма на обучение . Няма собствени доходи и не може да се издържа от имуществото си . В същото време , счита , че ответникът е в състояние да му заплаща издръжка в размер от 200 лева . През месец февруари 2015г. Ответникът е реализирал прехвърляне чрез покупко-продажба на всички свои дружествени дялове  от «Рафаилов и К.» ООД , за което е получил сумата 2 150 лева . Отделно от това , през месец февруари 2015г. , той е реализирал приход , като е продал предприятието на ЕТ «С.К. и с. « на «Момчетата « ЕООД . Като учащ се млад човек имал социално-икономически , духовни , културни потребности , които му е невъзможно да осъществи , въпреки усилията на майка му . Средствата , които тя има не са достатъчни да покрият всички нужди на семейството им . След малко повече от година му предстоял и абитуриенски бал , със следващите се за целта разходи , а паралелно с това през настоящата година му предстои задължителна целогодишна подготовка за изпити свързани с матурите за завършване на средното образование , както и за изпити свързани с евентуалното му кандидатстване във ВУЗ.  .

В отговора по чл.131 от ГПК и в открито съдебно заседание , ответникът заявява  , че молбата е неоснователна , защото не разполага с достатъчно средства да заплаща издръжка на сина си , който вече е пълнолетен . Не притежава собствено жилище и живее под наем , като ежемесечно заплаща наемна цена в размер на 150 лева . Доходите , които реализира в момента са в минимален размер . Майката на детето реализира  добър доход .

Съдът въз основа на събраните по делото доказателства , преценени отделно и в съвкупност възприе от фактическа и правна страна следното : От Удостоверение за раждане , издадено въз основа  на Акт за раждане №***   на Община Ямбол   се установява , че ответникът  е баща на ищеца , като последният е станал пълнолетен на 31.01.2015г.    , т.е. налице е първата кумулативна предпоставка за присъждането на издръжка по чл.144 от СК .

Ищецът представя Служебна бележка №122/25.02.2015г. , издадена от ПМГ „Нанчо Попович“ гр.Шумен , в която е отразено , че той е редовен ученик през учебната 2014/2015г., следователно доказано е и второто условие , за присъждане на издръжка на  пълнолетно дете .  Не се оспарва обстоятелството , че ищецът не притежава имущество и доходи , от които да се издържа , няма и доказателства в подобен смисъл , ето защо съдът приема  за установено горното обстоятелство .

Основните доводи на ответника са свързани , с последната  предпоставка по чл.144 от СК , а именно , че даването на издръжка ,с оглед доходите му , ще представлява затруднение за него..Обосновавайки претенцията за издръжка , ищецът твърди  , че баща му е реализирал значителни приходи през 2014г. от продажбата на дружествени дялове , както и на предприятието на ЕТ , което е притежавал . Действително , видно от представения Договор за продажба на дружествени дялове , сключен на 13.02.2015г. , ответникът е продал на Д. С.К. , собствените си дружествени дялове от „Р. и К.“ ООД            , на цена от 2 510 лева . С оглед установяване на разходите си , ответникът представя Договор за наем на недвижим имот – жилище , съгласно който заплаща месечен наем от 150 лева , както и Договор за паричен заем , в който е отразено , че е получил заем от 3 000 лева , която сума той се задължава да върне в срок до 15.03.2015г.  Ищецът възразява , че  сочените документи  са съставени за целите на настоящото производство , като оспорва съдържанието им. Освен , че се касае за договори , т.е. диспозитивни документи , чието съдържание не подлежи на оспорване , тези твърдения са и недоказани . Понеже ответникът е в трудоспособна възраст , съдът приема , че е в сътояние ежемесечно да реализира поне минималната за страната работна заплата .  Не се твърди и не са представени доказателства ответникът да е алиментно задължен към трети лица . Не са представени доказателства за доходите на другия родител- майката на ищеца .

Относно нужните средства за издръжката  на ищеца ,   несъмнено такива са за храна , облекло и училищни пособия и др. , присъщи на всички лица на неговата възраст  . Той твърди , че са му   необходими и допълнителни  средства за подготовка за предстоящите матури и кандидатстване във ВУЗ , но липсват доказателства  в тази насока  . Следващата необходимост от допълнителни средства ищцата аргументира с предстоящият му абитуриентски бал  . Действително , доколкото той е ученик  в последен клас посоченото събитие е  предстоящо , но съдът намира , че т.к. се касае за инцидентни разходи , те следва да се вземат предвид при определяне на нуждата от издръжка , но не са определящи за размера и , защото не става въпрос  за перманентни нужди . В заключение , съдът счита , че размер на издръжката от 100 лева е целесъобразен , като  едновременно ще задоволи част от нуждите на ищеца  и няма да представлява затруднение за ответника .

Изложените обстоятелства са относими по  иска по чл.149 от СК  , поради което издръжка в посочения размер , следва да се заплаща от  01.02.2015г.

            За разликата от 100 лева до пълния предявен размер от 200 лева , исковете се явяват неоснователни и подлежат на отхвърляне .

На осн.чл.78 ал.1 от ГПК ответникът следва да бъде осъден да заплати на ищеца извършените деловодни разноски от  250  лева  съразмерно на уважената част от иска .

На основание чл.78 ал.3 от ГПК ищецът следва да заплати на ответника извършените деловодни разноски , съразмерно на отхвърлената част от иска в размер на 150  лева 

На основание чл.78 ал.1 от ГПК ответникът следва да бъде осъден да заплати по сметка на ШРС сумата от 144  лева - държавна такса върху размера на присъдената издръжка .

Водим от горното,

Р          Е          Ш          И  :

ОСЪЖДА С.К.К. , ЕГН:********** , адрес ***     да заплаща   на пълнолетното си дете   А.С.К. , ЕГН:********** , съдебен адрес *** , , месечна издръжка  в размер  в размер на 100  (  сто  ) лева , считано от 01.02.2015г.    ,  до настъпване на законни причини за изменение или прекратяване правото на такава, ведно със законната лихва за забава върху всяка просрочена вноска с падеж първо число на месеца, за който се дължи.

ОТХВЪРЛЯ исковете по чл.144 и чл.149  за разликата от 100 лева , до пълния предявен размер от 200  лева , като НЕОСНОВАТЕЛНИ  . 

                  На основание чл.242  ал.1 от ГПК, в осъдителната  част  , решението подлежи на предварително изпълнение.

ОСЪЖДА С.К.К. , ЕГН:**********  да заплати на А.С.К. , ЕГН:**********  , сумата 250 ( двеста и петдесет ) лева – деловодни разноски , съразмерно на уважената част от исковете .

ОСЪЖДА А.С.К. , ЕГН:**********   да заплати на С.К.К. , ЕГН:**********  , сумата 150 ( сто и петдесет) лева – деловодни разноски , съразмерно на отхвърлената част от исковете

ОСЪЖДА С.К.К. , ЕГН:**********   да заплати по сметка на ШРС сумата 144 (сто четиридесет и четири ) лева -  държавна такса върху уважения размер на исковете .

Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен  срок съобщаването му на страните , пред ШОС .  

СЪДИЯ: