Р Е Ш Е Н И Е

 

321/22.4.2015г. , Гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд, в открито съдебно заседание на шестнадесети април през две хиляди и петнадесета година в състав:

                                                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ: Бистра Бойн

 

при секретаря Т.Т., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№573 по описа за 2015 година на ШРС, за да се произнесе, съобрази следното:

 

Производство по чл.50 от СК.

В молбата си до съда молителите Д.В.Ш., ЕГН **********,*** и Ш.П.Ш., ЕГН **********, с адрес:*** твърдят, че са законни съпрузи, сключили граждански брак. От брака си имали родено едно дете- П., което е малолетно към момента. Двамата съпрузи твърдят, че са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака. Представят споразумение по смисъла на чл.50 от СК, което поддържат. Молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и да одобри представеното споразумение, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си.

В съдебното заседание и двамата молители потвърдиха пред съда желанието си за прекратяване на брака.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак на *** с акт №*** на Община В.П.. От брака си имат родено едно дете-П. Ш. Ш., родена на ***г., според представеното Удостоверение за раждане №*** на Община Ш.. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо съдът намира, че бракът им следва да се прекрати, без да се издирват мотивите за това. С представеното по смисъла на чл.50 от СК споразумение, молителите са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си. Съпругата е променила предбрачното си фамилно име и не желае същото да бъде възстановено. Съдът намира, че така представеното споразумение не противоречи на закона и морала, поради което и следва да бъде одобрено.

Съдът определя окончателна държавна такса по брачния иск, в размер на 40 лева, като констатира, че е внесена изцяло при завеждане на молбата от процесуалния представител на молителката. Молителят следва да заплати държавна такса върху тригодишните платежи на определеният размер на издръжката в размер на 72,00лв.

Водим от горното, и на основание чл.50 от СК, съдът 

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен с акт №*** на Община В. П. между Д.В.Ш., ЕГН **********,*** и Ш.П.Ш., ЕГН **********, с адрес:***  ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

ОДОБРЯВА постигнатото между споразумение в следният смисъл :

1. Родителските права над детето, родено от брака на молителите- П. Ш. Ш., ЕГН ********** се предоставят на майката Д.В.Ш., ЕГН **********. Местоживеенето на детето е и за в бъдеще ще бъде при майката Д.В.Ш., ЕГН ********** ***.

2. Бащата Ш.П.Ш., ЕГН ********** ще заплаща месечна издръжка за детето в размер на 100 (сто) лева, считано от датата на постановяване на съдебното решение, платима до 25-то число на месеца, по банкова сметка ***, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, до настъпване на обстоятелства, водещи до изменение или прекратяване на същата, като бащата се задължава до навършване на пълнолетие на детето ежегодно в периода от 01.08. до 30.09. да снабдява своята бивша съпруга и детето с 4 куб. дърва.

3. Определя се режим на лични контакти на бащата Ш.П.Ш., ЕГН ********** с детето П. Ш. Ш., ЕГН **********, който режим следва да бъде: Всяка първа и трета неделя от месеца от 09.00ч. до 20.00ч. с преспиване, на Коледа в периода от 24.12. до 26.12. през четна година детето да прекарва с бащата, като същото бъде вземано в първия ден на Коледа– 24.12. в 09.00ч. от дома на майката или посочено от нея място и да бъде връщано на 26.12. в 18.00ч. в дома на майката или посочено от нея място; на Нова година в периода 31.12. до 01.01. детето ще прекарва всяка нечетна година с бащата като същото ще бъде вземано в 9.00ч. на 31.12. от дома на майката или посочено от нея място и ще бъде връщано на 01.01. в 18.00ч. в дома на майката или посочено от нея место, както и две седмици през лятото, когато майката не е в отпуск.

4. Семейното жилище, намиращо се в гр. Ш., община Шумен, област Шумен, ул. "***" №***, собственост на родителите на съпругата Д.В.Ш., ЕГН ********** и е напуснато от съпруга Ш.П.Ш., ЕГН **********, който няма каквито и да било претенции по отношение на ползването му. Същото в момента и за напред ще се ползва от съпругата Д.В.Ш., ЕГН ********** и детето П. Ш. Ш., ЕГН **********.

5. Съпрузите не притежават вещи съпружеска имуществена собственост.

6. Издръжка между съпрузите не се дължи.

7. Съпругата Д.В.Ш., ЕГН ********** след развода запазва фамилията, която е придобила със сключването на гражданския брак - Ш..

8. Разноските по делото се поемат от поравно между страните.

 

  ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса по молбата, в размер на 40лв. (четиридесет лева).

ОСЪЖДА Ш.П.Ш., ЕГН ********** да заплати държавна такса върху определения размер на издръжката в размер на 72,00лв.(седемдесет и два лева).

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.  

 

                                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: