Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

294/15.4.2015г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на четиринадесети април 2015 година

В публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: С. Л.  

 

като разгледа докладваното от съдията ГД № 589/2015г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по чл. 30а от Закона за закрила на детето.

 

Постъпила е молба от ДСП – Шумен за промяна на мярката за закрила, чрез прекратяване настаняването на непълнолетното дете Д.М.А., ЕГН : **********, в ДДУИ – с. Васил Друмев и настаняването му в ЦНСТДМ № 1 – гр. Шумен.

В открито заседание,страните не изпращат представители.

След преценка на всички обстоятелства по делото съдът намери, че молбата е основателна.

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното:

Д.М.А., ЕГН : **********, роден на ***г. (според копие от Удостоверение за раждане, съставено по Акт за раждане № II-117/19.02.2001г. на Община Шумен), е с майка М.А.А., ЕГН : ********** и баща неизвестен. Детето, е било настанено в ДДУИ – с. Васил Друмев с Решение № 874/24.11.2014г. по ГД № 2568/2014г., по описа на ШРС.  Майката е подписала декларация изразяваща съгласие за пълно осиновяване. От ДСП – Шумен е изготвен социален доклад № 802/0146/19.02.2015г., в който мотивирано се обосновава становището, че следва да се промени мярката за закрила. Със Заповед № ЗД01/0039/19.02.2015г. настаняването на детето в ДДУИ – с. Васил Друмев, е прекратено, и то е настанено в ЦНСТДМ № 1 – гр. Шумен.

При така установената фактическа обстановка, предвид основните принципи на закрилата, изразени в т. 2 на чл. 3 от ЗЗДет. и с оглед интересите на детето, съдът счита, че са налице предвидените в разпоредбата на чл. 30а, във вр. с чл. 29, т. 8, във вр. с чл. 28, ал. 7  от ЗЗДет., предпоставки, за промяна на мярката за закрила, чрез прекратяване на настаняването, на детето Д.М.А., ЕГН : **********, в ДДУИ – с. Васил Друмев и настаняването му в ЦНСТДМ № 1 – гр. Шумен.

Водим от горното и на посочените основания, съдът  

Р Е Ш И:

 

ПРОМЕНЯ мярката за закрила, по отношение на детето детето Д.М.А., ЕГН : **********, като ПРЕКРАТЯВА настаняването му, в ДДУИ – с. Васил Друмев и го НАСТАНЯВА в ЦНСТДМ № 1 – гр. Шумен, за срок от една година.

 

Решението да се изпрати на ДСП – Шумен, за изпълнение по административен ред.

 

Обжалването не спира изпълнението.

 

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – гр. Шумен, в седем дневен срок, от връчването му на страните.

 

                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: