Р Е Ш Е Н И Е

 

420/25.5.2015г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, петнадесети  състав

На двадесет и втори май   две хиляди и петнадесета година

В публично заседание в следния състав:

                                                                            Председател: Пламена Недялкова

Секретар: Цв.К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №592 по описа на ШРС за 2015 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е образувано на основание чл.330 от ГПК, във вр. с чл.50 от Семейния кодекс.

Производството по настоящото дело е образувано по искова молба депозирана от адв. А.Ш. в качеството й на пълномощник на М.Б.Д.,ЕГН********** ***, съдебен адрес:*** офис 5 срещу Д.К.И. – Д., ЕГН**********, с адрес *** с правно основание чл.49 от СК.

На 04.05.2015г.  страните са депозирали молба в деловодството на ШРС, в която сочат, че са постигнали  споразумение относно обстоятелствата по чл. 51, ал.1 от СК - местоживеенето на децата, упражняването на родителските права, личните отношения, издръжката на детето, ползването на семейното жилище, издръжката между съпрузите.и относно всички имуществени и други последици на развода. Към молбата прилагат  споразумение по чл.51 ал.1 от СК.

Молителят М.Б.Д. в съдебно заседание се явява лично и с упълномощен представител – адв. А.Ш. от ШАК, като поддържа молбата за прекратяване на брака по взаимно съгласие и споразумението по чл.50 от СК. Моли съда да прекрати брака и да одобри споразумението.

            Молителката Д.К.И. – Д. в съдебно заседание се явява лично като поддържа молбата за прекратяване на брака по взаимно съгласие и  споразумениепо по чл.50 от СК. Моли съда да прекрати брака и да одобри споразумението.

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становищата на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Молителите М.Б.Д. и Д.К.И. – Д. били законни съпрузи, като гражданският брак между тях бил сключен на 27.08.1999г. в гр. Ш., за което бил издаден Акт за граждански брак №........ год. От брака си имали родено едно дете – Б. М. Д., ЕГН**********. Семейното жилище – апартамент №2, находящ се в гр.Ш.ул. „.......“ №6 – А, ет.2, придобит по време на брака, е дарено от молителите на  детето Б. с право на пожизнено ползване  и обитаване от майката  с НА №182 том III рег. №5116 дело №..... на нотариус С. С. с район на действие  РС – Шумен.  Придобитият по време на брака лек автомобил  “....” с рег. № Н ...АК се поставя в дял на съпруга М.Б.Д., който става изключителен собственик на МПС, като за уравнение на дяловете М.Д. е заплатил на  Д.К.И. – Д. сумата от 200 лева в брой.

 В молбата заявяват, че са постигнали непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си.  

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства и по-специално от Удостоверение за сключен граждански брак серия УС - ....Удостоверение за раждане серия УС-... от ....служебна бележка, ,Удостоверение за  застрахователна стойност на МПС и Свидетелство за регистрация  на МПС,Част І, НА №182 том III рег. №.... дело №...., НА №80 том I рег. №1014 дело №..

При така установената фактическа обстановка, съдът приема от правна страна следното:

От материалите по делото и от изявленията на страните направени в съдебно заседание се установява по безспорен начин, че двамата са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си с развод. Постигнали са споразумение, в което уреждат всички лични и имуществени отношения помежду си, а именно: относно местоживеенето на детето, относно упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на детето, както и относно ползването на семейното жилище, придобитият лек автомобил, издръжката между съпрузите и фамилното име. В този смисъл съдът намира, че постигнатото между тях споразумение, уреждащо последиците от прекратяване на брака е пълно, не противоречи на закона и  добрите нрави и следва да бъде утвърдено от съда.

Поради изложеното, съдът намира, че молбата се явява основателна и следва да бъде уважена, като съдът следва да допусне прекратяване на брака между страните с развод по взаимно съгласие и да утвърди депозираното от тях споразумение по чл.51 от СК.

На основание разпоредбата на чл.329, ал.1 от ГПК съдът с решението си следва да определи окончателен размер на дължимата държавна такса. Имайки в предвид, че по делото не са представени доказателства досежно доходите на съпругата, но  доколкото и двамата се намират в трудоспособна възраст, то съдът намира, че окончателния размер на дължимата държавна такса в настоящия случай следва да бъде ....лева. В същото време, доколкото от материалите по делото се установява, че при завеждането на делото молителят е внесъл държавна такса в размер на .... лева, то молителката следва да бъде осъдена да заплати разликата до пълния определен размер, а именно – ... лева.

Молителят М.Б.Д. дължи държавна такса върху присъдения размер на издръжката по отношение на детето в размер на 93.60 лева,както и държавна такса върху полученият в дял лек автомобил в размер на 8.00 лева,  както и 5 лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Молителката Д.К.И. – Д. дължи държавна такса върху получената сума за уравнение на дяловете в размер на 4.00 лева, както и 5 лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

 Водим от горното, на основание чл.330, ал.3 от ГПК, във вр. с чл.51, ал.1 и ал.2 от СК, във вр. с чл.50 от СК, съдът

 

Р   Е   Ш   И:

             

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак между М.Б.Д.,ЕГН********** *** и Д.К.И. – Д., ЕГН**********, с адрес ***, сключен с Акт за граждански брак №280/27.08.1999 год ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между М.Б.Д. и Д.К.И. – Д. споразумение в следния смисъл:

І. Местоживеенето на роденото от брака дете – Б.М.Д., ЕГН********** за в бъдеще ще бъде при майката – Д.К.И. – Д., ЕГН********** на адрес ***.

ІІ. Родителските права върху роденото от брака дете – Б. М. Д., ЕГН********** се предоставят на майката Д.К.И. – Д. като бащата М.Б.Д.,ЕГН********** има право на лични контакти с детето всяка втора и четвърта  събота и неделя от месеца от 09.00 часа  в събота до 20.00 часа в неделя, с преспиване, като детето се взема и връща от бащата на определения му адрес на местоживеене; един месец през лятото, когато майката не е в годишен платен отпуск;  първите два дни през официалните празнични дни по Великден и Коледа – от 09.00 часа на първия ден до 18.00 часа на втория; два дни предхождащи  всеки рожден ден на детето – 10 и 11 юли, с преспиване;3 дни на всеки рожден ден на бащата от 29 април до 01 май, включително с преспиване; през зимната или пролетната ваканция на детето.

 ІІІ. Бащата М.Б.Д.,ЕГН********** ще заплаща месечна издръжка на детето си Б. М. Д., ЕГН**********, чрез неговата майка и законен представител Д.К.И. – Д., ЕГН********** в размер на 130 /сто и тридесет/ лева месечно, платима до пето число на месеца, за който се дължи, считано  от датата на споразумението – 30.04.2015г.,  до настъпване на причини, изменящи или прекратяващи правото на издръжка.

ІV. Семейното жилище - апартамент №2, находящ се в гр.Шумен, ул. „.....“ №6 – А, ет.2, придобит по време на брака, е дарено от родителите М.Б.Д. и Д.К.И. – Д. на  детето Б. М.Д., ЕГН********** с НА №182 том III рег. №5116 дело №439/29.04.2015г. на нотариус С. С.с район на действие  РС – Ш., с право на пожизнено ползване  и обитаване от майката – Д.К.И. – Д., ЕГН**********.

V. След прекратяване на брака молителката – Д.К.И. – Д., запазва  фамилно си име И. - Д..

VІ. В дял на  М.Б.Д.,ЕГН********** се предоставя:

- моторно превозно средство - лек автомобил  “...” с  рег. № Н ...АК, двигател № X16XEL.....РАМА ...., комби като същият става изключителен собственик на описаното МПС.

VІІ. За уравнение на дяловете М.Б.Д.,ЕГН********** е заплатил в брой на Д.К.И. – Д., ЕГН********** сумата от.... лева /д....лева/.

VІІІ. Молителите нямат претенции за изплащане на издръжка помежду си.  

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на .... /.../ лева.

ОСЪЖДА  Д.К.И. – Д., ЕГН********** да заплати по сметка на ШРС сумата от ..../..../ лева, представляваща държавна такса по делото, сумата от .../.../ лева държавна такса върху получената сума за уравнение на дяловете, както и 5 лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист. 

ОСЪЖДА М.Б.Д.,ЕГН**********, да заплати по сметка на ШРС сумата от 93.60 лева /деветдесет и три лева и шестдесет стотинки/ представляваща държавна такса върху присъдения размер на  издръжката, сумата от 8 /осем / лева държавна такса върху полученият в дял лек автомобил, както и 5 /пет/ лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.   

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: