Р Е Ш Е Н И Е

 

272/7.4.2015г.,            Град Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Шуменският районен съд                                                                           седми състав

На 02 (втори) април                                                                         Година 2015

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                         Председател Теодора Йорданова-Момова

Секретар Е.П.,

Прокурор Соня Александрова,

като разгледа докладваното от съдия Т. Йорданова-Момова

гражданско дело номер 604 по описа за 2015 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:  

 

            Производство по чл. 544 и сл. от ГПК вр. чл. 19, ал. 1 от Закона за гражданската регистрация.

            В молбата си до съда Ф.И.В. излага, че при раждането си била записана с фамилно име *** На 05.08.2008 г. сключила граждански брак с Д.В. – гражданин на Република Турция. По силата на решение № *** от 04.04.2013 г. по дело № 2013/175 на Семеен съд на Къркларели, Република Турция, брака между тях бил прекратен. При постановяване на съдебния акт липсвало произнасяне по въпроса за фамилното име на молителката. Същата заявява желанието си да възстанови предбрачното си фамилно име, с което била известна в обществото. Моли съда да постанови решение, по силата на което да допусне промяна на фамилното й име от В. *** не взема становище по направеното искане.

            Участващият в производството прокурор счита, че молбата е основателна и следва да бъде допусната исканата промяна.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: видно от приложеното по делото копие на акт за раждане № *** г., съставен от Кметство Царев брод, обл. Шумен е, че родената на *** молителка е записана с имена Ф.И. *** Съдът констатира от удостоверение за сключен граждански брак от 08.07.2011 г., изд. от Община Нови пазар, че същата сключила на 30.09.2008 г. в Република Турция граждански брак с лицето *** В., като при сключването приела неговото фамилно име – В. Именно с тази фамилия молителката фигурира в издадената й лична карта № ***, изд. от МВР Шумен. По делото е представено решение № *** от 04.04.2013 г., влязло в сила на 10.04.2013 г. на Втори граждански съд Къркларели, Република Турция, по силата на което било постановено прекратяване на брака между съпрузите. Видно от същото е, че съдът не се е произнесъл по въпроса за фамилното име на молителката след прекратяване на брака. Видно от приложеното Решение № 1/22.05.2013 г. на Община Нови пазар е, че било признато на територията на Република България описаното по-горе решение на чужд съд.

При така визираната фактическа обстановка, съдът намира, че са налице предпоставките на чл. 19, ал. 1 от ЗГР, налагащи промяна на фамилното име на молителката и по-конкретно съществува важно обстоятелство за това. Установи се по делото, че при сключване на брака същата приела фамилното име на другия съпруг – В., както и че брака между тях бил прекратен с влязло в сила съдебно решение. Съгласно разпоредбата на чл. 5, т. 1 от КМЧП, българските съдилища са компетентни по делата за промяна на името, когато лицето е български гражданин, като се прилагат нормите на българското право. Според разпоредбата на чл. 53 от СК, съпругът може да възстанови фамилното си име преди брака. С цитираната норма е възприет принципа, че възстановяването, респ. запазването на брачното фамилно име след прекратяване на брака е предоставено изцяло на волята на съпруга, приел фамилията на другия съпруг. Предвид изразеното в случая желание на молителката да възстанови предбрачното си фамилно име, единствено това обстоятелство съставлява важно такова по смисъла на чл. 19, ал. 1 от ЗГР и исканата промяна следва да бъде допусната.

            Ето защо, молбата следва да бъде уважена, като в акта за раждане на молителката бъдат отразени имена Ф.И. ***

            Водим от горното, съдът  

Р   Е   Ш   И   :

 

            На основание чл. 19, ал. 1 от Закона за гражданската регистрация, ДОПУСКА да бъде извършена промяна на фамилното име на Ф.И.В. с ЕГН **********, родена на *** ***, с постоянен адрес с. Царев брод, област Шумен, ул. „” № 20, като след промяната, същата следва да носи имената Ф.И. ***

            Настоящото решение, с което молбата за допускане промяна на имената се уважава, на основание чл. 537, ал. 1 от ГПК, не подлежи на обжалване.

  ДА СЕ ИЗПРАТЯТ заверени преписи на настоящото решение ведно със съобщения до Община Шумен за отбелязване на промяната на името в акта за раждане и в регистъра на населението, както и на бюрото за съдимост при Районен съд гр. Шумен – за сведение.

 

                                                                                    Районен съдия: