Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

292/15.4.2015г.

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на четиринадесети април 2015 година

В публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: С. Л.

 

като разгледа докладваното от съдията ГД № 605/2015г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по чл. 50 от СК.

 

Молба от М.Д.Х., ЕГН : **********,*** и Х.С.Х., ЕГН : **********,***, твърдящи, че са законни съпрузи. Постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си. Представят споразумение по смисъла на чл. 51 от СК, което поддържат. Молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и одобри представеното споразумение, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си.

В съдебното заседание и двамата молители потвърдиха, пред съда, желанието си, за прекратяване на брака.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени по отделно и в съвкупност, се установи следното, от фактическа страна:

Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак № 020739/23.06.1996г. на Община ***, молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак с акт № 207 на 23.06.1996г.. По време на същия нямали родени деца. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо съдът намира, че бракът им следва да се прекрати, без да се издирват мотивите за това.

С представеното по смисъла на чл. 51 от СК споразумение молителите са уредили посочените в разпоредбата последици на развода. Така представеното споразумение не противоречи на закона, поради което и следва да бъде утвърдено.

Определя окончателна държавна такса по брачния иск, в размер на 40 лева, които констатира, че са внесени при образуване на производството.

  

Водим от горното, и на основание чл. 50 – 51 от СК и чл. 330 от ГПК, съдът  

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен на 23.06.1996г., с акт № 207, на Община ***, между М.Д.Х., ЕГН : **********,*** и Х.С.Х., ЕГН : **********,***,  ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

 

УТВЪРЖДАВА постигнатото между М.Д.Х., ЕГН : **********,*** и Х.С.Х., ЕГН : **********,***, споразумение, по чл. 51 от СК, а именно:

І. Относно упражняването на родителски права върху родени от брака деца, и за дължима месечна издръжка на деца от родители.

1.1 Молителите заявяваме, че по време на брака ни – нямаме родени деца и при тези обстоятелства заявяваме, че нямаме договорена издръжка помежду ни, дължима от родители за деца.

 

ІІ. Относно договорена издръжка между молителите:

1. Споразумяхме се, че нямаме претенции за издръжка помежду ни и за в бъдеще – след прекратяването на брака няма да си дължим един на друг издръжка.

 

ІІІ. Относно имуществените отношения между молителите.

1. С настоящото двамата молители заявяваме, че по време на брака не сме придобили недвижими имоти, земеделски земи, празни дворни места, парцели и др./, както и движими вещи – МПС, които да са предмет на семейна имуществена общност /СИО/, и за в бъдеще няма да имаме претенции един спрямо друг.

2. При сключване/подписване на настоящото споразумение – двамата молители заявяваме, че не притежаваме внесени парични влогове или да притежаваме компенсаторни инструменти, облигации, или други ценни книжа – които да са придобити по време на брака ни и да са предмет на семейна имуществена общност и за в бъдеще няма да имаме претенции помежду ни.

3. Нямаме взаимни претенции за получаване в дял на личното имущество на другия съобразно разпоредбите на СК.

4. Относно движимите вещи – обзавеждане, ел. техника за общо употребление в домакинството, които сме придобили по време на брака, молителите заявяваме, че сме ги поделили извънсъдебно и за в бъдеще няма да имаме взаимни претенции помежду ни.

5. Двамата молители заявяваме, че нямаме задължения към банки, кредитори и други трети физически и юридически лица.

 

ІV. Относно ползването на семейното жилище по см. на чл. 56, ал. 1 от СК/

1. Двамата молители заявяваме, че по време на брака – не сме придобили и не притежаваме семейно жилище, което да е предмет на семейна имуществена общност.

2. Семейното жилище, което е наето под наем и двамата молители сме живели до фактическата ни раздяла, находящо се в гр. ***, обл. ***, ул. *** – съпругът /молителят го е напуснал доброволно и се споразумяхме след прекратяване на брака семейното жилище се предоставя за ползване само на молителката – М.Д. К.

 

V. Относно фамилното име на съпругата след развода, по см. на чл. 51, ал. 1 вр. с чл. 326 от ГПК:

1. Молителите се споразумяхме и заявяваме, че жената/молителката след развода ще си възстанови предбрачното фамилно име – К.

 

 Относно разноските по делото:

1.  С настоящото се споразумяхме направените по делото съдебни, деловодни и държавни такси – остават в тежест да се заплатят от двамата молители, така както са ги направили.

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса, по молбата, в размер на 40 лв. (четиридесет лева), която е внесена при образуване на делото.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                

                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: