Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е  

361/7.5.2015г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, в публичното заседание на седемнадесети април   , през две хиляди и петнадесета     година , в състав :

                                                                                            СЪДИЯ:   Зара Иванова

при секретаря  А.П.    , като разгледа докладваното  от  районният  съдия  бр.д. №612  по описа за 2015  г., за да се произнесе взе предвид:  

Производство по чл.50 от СК  .

Депозирана е молба от Д.В.А., ЕГН: ********** *** и А.И.А., ЕГН:**********,***  , в която заявяват , че желаят  да прекратят брака си по взаимно съгласие . Същото е сериозно и непоколебимо . Съобразно изложеното молят да бъде постановено решение , по силата на което бракът им да бъде прекратен по взаимно съгласие и да бъде утвърдено споразумението по чл.51 от СК .

В открито съдебно заседание  страните се явяват лично и заявяват , че поддържат молбата за развод и споразумението по чл.51 от СК , извършват допълнение в споразумението в частта относно издръжката .

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

По делото е представено и прието Удостоверение за сключен граждански брак , издадено  въз основа на Акт  ***г. на Община Шумен , от което се установява , че страните са съпрузи от  15.08.2007г.        От Удостоверение за раждане , издадено въз основа на Акт за раждане №***.   , издадено от Община Шумен , е видно , че роденото от брака дете А. А.И., родено на *** г., ЕГН: **********   е малолетно  .

Съдът констатира  , че молбата за допускане на развод по взаимно съгласие е процесуално допустима , от друга страна споразумението по чл.51 от СК , ведно с извършените към него допълнения в открито съдебно заседание , е пълно , уредени са всички лични отношения между съпрузите , упражняването на родителските права ,  местоживеенето на детето , режима на лични контакти , издръжката на малолетното  дете   . Постигнатото между съпрузите съгласие  отговаря на  изискванията на закона и морала , същото е в интерес на детето  родено от брака  ,  поради което няма пречки за одобряването му.

С оглед доходите на страните и на основание чл.6 т.3 от Тарифа  за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 40 лева , които предварително са внесена от мъжа .   

На основание чл.78 ал.6 от ГПК мъжът   следва да бъде осъден да заплати по сметка на ШРС сумата 64,80   лева – държавна такса върху определения размер на издръжката за детето  .

Водим от горното, съдът

Р   Е   Ш   И:  

           ПРЕКРАТЯВА  сключения на 15.08.2007г.    , с Акт  № *** г. на Община Шумен   , ГРАЖДАНСКИ БРАК   между Д.В.А., ЕГН: ********** *** и А.И.А., ЕГН:**********,*** ,    ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ .

 

            УТВЪРЖДАВА  постигнатото между Д.В.А., ЕГН: **********  и А.И.А., ЕГН:**********  , СПОРАЗУМЕНИЕ  по чл.51 от СК  както следва:

1.УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА по отношение на  роденото от брака дете А. А.И., роден на *** г., ЕГН: **********    се предоставя на майката Д.В.А., ЕГН: **********  , с МЕСТОЖИВЕЕНЕ при нея  .

2.ОПРЕДЕЛЯ РЕЖИМ НА ЛИЧНИ КОНТАКТИ между бащата А.И.А., ЕГН:**********  и детето А. А.И., роден на *** г., ЕГН: **********   , както следва :

            - Три (три) поредни дни от месеца, следващи три поредни дни, в които детето е  било при майката, считано от влизане в сила на настоящото решение . В този период детето ще остава в дома на бащата с преспиване, като бащата има   право да  вземе детето в 09:00 часа на първия ден от трите поредни дни и е длъжен да го върне на майката до 19:00 часа на третия ден.

- Отделно от горното бащата А.И.А. има право да взема  детето  А. А.И. при себе си за един месец с преспиване, през летните месец, във време, в което майката Д.В. Р. не ползва планирания си годишен отпуск.

 - за три дни с преспиване по време на Коледа , т.е. 24-ти, 25-ти и 26-ти декември,  през всяка нечетна календарна година, като взема детето в 09:00 часа на първия ден от трите поредни дни и е длъжен да го върне на майката до 19:00 часа, на третия ден,

- както и за три дни с преспиване по време на  Новогодишните празници , т.е. 31-ви декември и 1-ви и 2-ри януари на следващата година, през всяка четна календарна година, като взема детето в 09:00 часа на първия ден от трите поредни дни и е длъжен да го върне на майката до 19:00 часа на третия ден

 

3. ЗАДЪЛЖАВА  бащата А.И.А., ЕГН:**********  да заплаща на малолетното си дете А. А.И.,  ЕГН: **********  , чрез неговата майка  и законен представител Д.В.А., ЕГН: **********  месечна издръжка   в размер на 90 (деветдесет) лева на месец,  считано от датата на постановяване на настоящото решение  , ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска , с падеж –  25-то     число на месеца за който се дължи , до настъпване на причини за нейното изменяване или прекратяване .

 

4.След прекратяване на брака съпругата Д.В.А., ЕГН: **********   ВЪЗСТАНОВЯВА   предбрачното си фамилно име  Р. .

 

            5.След прекратяване на брака страните НЕ СИ ДЪЛЖАТ ИЗДРЪЖКА .

6.СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ на страните , находящо се на адрес  гр. Шумен, ул. *** се предоставя  за ползване на мъжа А.И.А., ЕГН:**********  .

 

7. ДВИЖИМИТЕ ВЕЩИ  придобити по време на брака, са разпределени между страните и  същите нямат претенции един към друг.

 

 

 

ОСЪЖДА А.И.А., ЕГН:**********   ,    да заплати по сметка на ШРС ,  сумата 64,80 (шестдесет и четири лева и осемдесет ст.)  лева   – държавна такса върху определения размер на издръжката за детето.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

СЪДИЯ: