Р Е Ш Е Н И Е

 

380/12.5.2015г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ШУМЕНСКИ РАЙОНЕН СЪД, VI – ти състав, в публично заседание проведено на седми май през две хиляди и петнадесета година, в състав:

РАЙОНЕН СЪДИЯ: Б. Бойн

 

при секретаря Т.Т., като разгледа докладваното от съдията гр.дело № 625 по описа за 2015 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е образувано по повод предявени от ищеца Е. В. У., ЕГН: **********,***, съдебен адрес: ***, чрез пълномощника адв. С. от ШАК против ответника „Фелюш - ФБ” ЕООД, ЕИК: ***, със седалище и адрес на управление: гр. Шумен, ул. “Варненско шосе” Хан Омуртаг АД, представлявано от Ф. А. М. В., обективно кумулативно съединени искове с правно основание чл.245 ал.2 от КТ,  чл.221, ал.1 от КТ и чл.224, ал.1 от КТ и чл.86, ал.1 от ЗЗД за осъждане на последния да заплати на ищеца дължимо трудово възнаграждение за периода от месец август 2014 г. до 08.10.2014 г., в общ размер на 1 722 лева.

Ищецът основава исковите си претенции на следните фактически твърдения: по силата на безсрочно трудово правоотношение е заемала длъжността „ОТК" в цех “шивашки” в предприятието на ответника. Със заповед № ***/09.10.2014 г. считано от 08.10.2014 г., трудовото й правоотношение е прекратено на основание чл. 327, ал. 1, т. 2 от КТ. Твърди, че ответникът не е заплатил дължимото трудово възнаграждение за претендирания период в общ размер от 1 722 лева. Моли за уважаване на исковите претенции и за присъждане на сторените в хода на производството съдебно-деловодни разноски.

Въпреки предоставения му срок по чл. 131 от ГПК, ответникът не е депозирал отговор на исковата молба, като не е изразил становище по допустимостта и съществото на предявените искове; по обстоятелствата, на които се основават същите; не е изложил възражения срещу исковите претенции, а съответно и обстоятелствата, на които същите се основават, както и не е посочил доказателствата и конкретните обстоятелства, които ще доказва с тях и не е представил писмени доказателства, с които евентуално разполага.

В хода на проведеното по делото съдебно заседание ищецът, поддържа предявените искове и моли за постановяване на неприсъствено решение по делото, с което предявените искове бъдат уважени.

Съдът, като взе предвид, че на страните са указани последиците от неспазването на сроковете за размяна на книжа и от неявяването им в съдебно заседание, както и че искът е вероятно основателен с оглед на посочените в исковата молба обстоятелства и представените доказателства, намира, че са налице предпоставките на чл. 238, ал. 1 вр. чл. 239 от ГПК. Ето защо решението по делото следва да бъде основано на положителната преценка за наличие на предпоставките за постановяване на неприсъствено такова.

Искането на ищеца за присъждане на реализираните от него разноски по делото, придружено с доказателства за действително реализирани такива под формата на заплатено възнаграждение за защита и съдействие от един адвокат е основателно, поради което следва да бъде уважено.

На осн. чл. 78, ал. 6 ГПК, ответникът следва да бъде осъден да заплати на Държавата по бюджета на съдебната власт сумата в размер на 100.00 лева, представляващи дължимата държавна такса върху уважените искове.

На основание чл.242, ал.1 ГПК съдът следва да допусне предварително изпълнение на решението относно присъдените суми за възнаграждения за работа, ведно с дължимите лихви.

Мотивиран от така изложените съображения, Шуменски районен съд  

Р Е Ш И :

 

ОСЪЖДА „Фелюш - ФБ” ЕООД, ЕИК: ***, със седалище и адрес на управление: гр. Шумен, ул. “Варненско шосе” Хан Омуртаг АД, представлявано от Ф. А. М. В. ДА ЗАПЛАТИ на Е. В. У., ЕГН: **********,***, съдебен адрес: ***, чрез пълномощника адв. С. от ШАК, сумата в общ размер на 1722.00 лева (хиляда седемстотин двадесет и два лева), представляваща сбор от дължимо трудово възнаграждение за периода от месец август 2014 г. до месец септември 2014 г., на основание чл. 128, т. 2 КТ и обезщетение по чл.221, ал.1 от КТ за месец октомври 2014 г. на размер на 574.00 лева (петстотин седемдесет и четири лева.

               ОСЪЖДА „Фелюш- ФБ” ЕООД, ЕИК: ***, със седалище и адрес на управление: гр. Шумен, ул. “Варненско шосе” Хан Омуртаг АД, представлявано от Ф. А. М. В. ДА ЗАПЛАТИ на Е. В. У., ЕГН: **********,***, съдебен адрес: ***, чрез пълномощника адв. С. от ШАК сумата от 200.00 лева (двеста лева), представляваща реализирани от ищеца съдебно деловодни разноски в хода на делото под формата на заплатено възнаграждение за защита и съдействие от един адвокат, на основание чл. 78, ал. 1 от ГПК.

ОСЪЖДА „Фелюш - ФБ” ЕООД, ЕИК: ***, със седалище и адрес на управление: гр. Шумен, ул. “Варненско шосе” Хан Омуртаг АД, представлявано от Ф. А. М. В., ДА ЗАПЛАТИ в полза на Държавата по сметка на съдебната власт сумата от 100.00 лева (сто лева), представляваща държавна такса върху всеки от предявените искове, на основание чл.78, ал.6 ГПК.

 

Постановява предварително изпълнение на решението, на основание чл. 242, ал.1 ГПК в частта, относно присъдените суми за възнаграждения за работа, ведно с дължимите лихви.

 

РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване, на основание чл. 239, ал. 4 от ГПК.

Препис от настоящето решение да се връчи на страните по делото, заедно със съобщението за постановяването му на основание чл. 7, ал. 2 от ГПК.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: