Р Е Ш Е Н И Е

 

601/17.7.2015г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, петнадесети  състав

На  четиринадесети юли  две хиляди и петнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                                      Председател: Пламена Недялкова

Секретар: Цв.К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №626 по описа на ШРС за 2015 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

            Производството по настоящото дело е образувано по искова молба от Е.О.  Г. – П., ЕГН**********,***, съдебен адрес:*** офис 2, адвокат Т. Я. от ШАК срещу А.Р.В., ЕГН**********,***, с адрес за призоваване по месторабота: Община П., Дирекция „Обща администрация“, отдел „Административно – правно и информационно обслужване“.

В исковата молба  ищцата твърди, че с ответника са родители  на малолетното дете Р. А. В., родена на ***г. Страните са бивши съпрузи като бракът им е прекратен чрез развод с влязло в сила решение  по бр.д.№1651/2007г. по описа на ШР, влязло в законна сила на 09.10.2007г. С това решение родителските права по отношение на дъщеря им Р. били предоставени за упражняване от ищцата  като бил определен режим на лични контакти с ответника всяка първа и трета събота и неделя  от месеца с преспиване, от 08.00 часа в събота до 18.00 часа в неделя, както и един месец през годината, когато майката не е в редовен годишен отпуск. Счита, че е налице хипотезата на чл.51 ал.4 от СК – съществено изменение на обстоятелствата, при които е бил определен  режима на лични контакти и поради невъзможността да постигнат с ответника извънсъдебно споразумение, моли съда да  измени режима на лични контакти като бъде определен  режим на лични отношения  между детето и ответника – всяка първа и трета неделя от месеца от 10.00 часа до 13.00 часа.

Препис от исковата молба, ведно с приложенията към нея са били редовно връчени на ответника като в законоустановения едномесечен срок от негова страна е  депозиран писмен отговор. Смята предявеният иск за допустим, но  неоснователен като излага подробно съображенията си за това. Счита, че  не е налице изменения на обстоятелствата, което да обуславя  промяна на режима на лични контакти с детето.

На 16.06.2015г. страните са депозирали постигнато споразумение и молят същото да бъде одобрено.

Ищцата Е.О.Г. – П. в съдебно заседание се явява лично и с процесуален представител – адв.Т. Я. от ШАК. Поддържат депозираното  споразумение и молят съда да го одобри.

Ответникът А.Р.В. в съдебно заседание се явява лично и с процесуален представител – адв.Г. Г. от ШАК. Поддържат депозираното  споразумение и молят съда да го одобри.

             ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становищата на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Е.О.  Г. – П. и А.Р.В. са бивши съпрузи като гражданският брак между тях бил прекратен по взаимно съгласие с решение №765/09.10.2007г. по бр.д. №1651/2007г. по описа на ШРС. Със същото решение родителските права по отношение на дъщеря им Ралица  Антонова В. били предоставени за упражняване от майката Е.О.В.  като бил определен режим на лични контакти с бащата А.Р.В. всяка първа и трета събота и неделя  от месеца с преспиване, от 08.00 часа в събота до 18.00 часа в неделя, както и един месец през годината, когато майката не е в редовен годишен отпуск.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от събраните по делото доказателства.

 При така установената фактическа обстановка, съдът приема от правна страна следното:

От депозираното споразумение и от изявленията на страните направени в съдебно заседание, се установява, че са постигнали споразумение, в което уреждат промяна на първоначално определения от съда режим на лични контакти на бащата с детето. Съдът намира, че постигнатото между тях споразумение не противоречи на закона и защитава интересите на детето, поради което  следва да бъде утвърдено от съда.

Водим от горното, на основание, съдът  

Р  Е  Ш  И:

  

УТВЪРЖДАВА постигнатото между Е.О.  Г. – П., ЕГН********** и А.Р.В., ЕГН**********, споразумение, с което се изменя режима на лични контакти на бащата А.Р.В., ЕГН********** с детето Р.  А. В., ЕГН********** определен с решение №765/09.10.2007г. по бр.д. №1651/2007г. по описа на ШРС, в следния смисъл:

І.1. За времето извън хипотезите на т.2 и т.3 и т.4 от пункт І от настоящото споразумение, бащата А.Р.В. има право всяка първа и трета неделя от месеца от 09.00 часа до 17.00 часа, без преспиване, да вижда и взема детето Р.  А. В., с възможност Р. да напуска гр. Ш..

            В случай, че бащата не упражни това си право, поради това, че детето е ангажирано с лични или ангажименти, свързани с учебния процес, участие в състезания или с танцовия ансамбъл, бащата ще упражни правото си в неделята от първата поредна седмица.

            2. По време на официално обявената лятна ваканция на детето, бащата да взема Р. с преспиване – общо две седмици (отделни или свързани), с начало на всяка една от тях от 09.00 часа в понеделник, до 20.00 часа в неделя, когато майката не е в посочения предварително на бащата неин платен годишен отпуск и детето е в гр.Ш. и няма участие в национални или международни турнета с танцовия ансамбъл, в който е записано.

            Поради участие на детето в турне в З., Р. Х., страните се съгласяват през 2015 година, бащата да вземе Р. с преспиване от 03.08.2015г. до 09.08.2015г. и от 31.08.2015г. до 06.09.2015г.

            3. По време на официално обявената коледно-новогодишна ваканция, бащата да взема детето Р. с преспиване за половината от дните (без или с прекъсване).

            Страните се съгласяват на детето да бъде обезпечено участието му в коледните балове на училището и коледния концерт на танцовия ансамбъл, в който детето е записано.

            Страните се съгласяват, че през коледно-новогодишната ваканция 2015/2016 година, детето ще празнува бъдни вечер и коледа и ще посрещне новата 2016 година с майката Е.О.  Г. – П..

            През следващите години ще бъде предоставена възможност детето да отпразнува един от тези празници с бащата.

            4. По време на официално обявената пролетна ваканция бащата да взема  Р. с преспиване за половината от съответния брой дни, с начало от 09.00 часа на съответния първи ден до 19.00 часа на съответния последен ден.

            ІІ. Майката посочва телефонен номер за връзка с нея: GSM: 0898 391 077 и телефонен номер за връзка с детето Р. GSM: 0898 391 219.

            ІІІ. Направените деловодни разноски от всяка една от страните по делото остават за нейна сметка.

            ІV. Споразумението влиза в сила в деня на утвърждаването му от съда и има действие до 03.04.2019 година – навършване на 16 годишна възраст на детето Р..

 

            Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                          

РАЙОНЕН СЪДИЯ: