Р Е Ш Е Н И Е

1704/27.10.2015г. , Гр.Шумен  

                                        В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

  Шуменският районен съд, в открито съдебно заседание на осми октомври през две хиляди и петнадесета година в състав:

РАЙОНЕН СЪДИЯ: Б. Бойн

при секретаря Т.Т., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№ 628 по описа за 2015г. на ШРС, за да се произнесе взе предвид следното:

Гр.д.№ 628/2015г. по описа на ШРС е образувано по повод предявени брачни искове, с правно основание чл.49 ал.1 от СК от А.А.Х., ЕГН **********, съдебен адрес: ***, чрез пълномощника адв. Д. от ШАК срещу Г.А.Х., ЕГН ********** с адрес: *** с настоящ адрес: Република Турция. Твърди се дълбоко и непоправимо разстройство на брака, който се иска да бъде прекратен по вина на ответницата, моли да бъде възстановено фамилното й име. Семейното жилище, което е квартира било напуснато от страните.

Ответникът е представил писмен отговор в законния едномесечен срок по чл.131 от ГПК, представляван от особен представител. Счита иска за допустим.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак страните са законни съпрузи, сключили граждански брак с Акт № *** г. на Община Шумен. Страните имат две родени деца от брака, които са пълнолетни към момента. От показанията на разпитания в съдебно заседание свидетел М.С., се установи, че страните заживели през 1989г. в гр. Истанбул в Република Турция. След известно време се разделили, поради проблеми в семейството и ищецът, заедно със синът си бил на квартира до 2007г., когато двамата се върнали в България. От тогава съпрузите не поддържат контакти по между си. Ищецът е правил опити да заздрави брака, но ответницата е отказвала.  Фактическата раздяла между страните датира от  години.

             По делото се установи липсата на разбирателство, взаимно уважение и привързаност между съпрузите. Налице е ненормално протичане на брачните отношения, което не може да бъде преодоляно. С оглед гореизложеното, съдът намира, че бракът между страните е дълбоко и непоправимо разстроен, съществува само формално, запазването му не е в интерес на съпрузите и следва да бъде прекратен.

Относно вината за разстройството на брака: от показанията на разпитания свидетел се установи, че ответникът се е дезинтересирала от семейството, като се е отчуждила от съпруга си и е поискала той да напусне семейното жилище. Горните обстоятелства очертават противобрачно поведение изключително от страна на ответника, поради което съдът счита, че следва да се признае за установено, че вина за дълбокото и непоправимо разстройство на брака има съпругата. Не се доказа наличието на каквото и да е противобрачно поведение от страна на ищеца.

Относно ползването на семейното жилище: претенции за ползването му не предявява никоя от страните и се установи се, че същото е било под наем и е напуснато от двамата.

По претенцията жената да възстанови предбрачното си фамилно име- С., съдът намира същата за неоснователна. Чл.53 от СК дава правото на променилия името си съпруг да възстанови предбрачното си име, като след изменението на разпоредбата, от другия съпруг не се иска дори становище при решаването на този въпрос. В случая, съпругата не е заявила изрично, че желае тази промяна и искането на съпругът следва да бъде отхвърлено като неоснователно.

По делото следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 50 лв., които предвид вината за разстройството на брака следва да бъдат заплатени от ответника, като същия бъде осъден да заплати внесените от ищеца 25 лв. при завеждането на делото. Ответника следва да заплати на ищеца направените разноски по делото, с оглед на установената вина за непоправимото разстройство на брака в размер на 600 лв. адвокатски хонорар и 600лв. възнаграждение за назначения й особен представител.

Водим от горното, съдът  

                                                                Р Е Ш И:

 

             ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен с Акт №***. на Община Шумен между А.А.Х., ЕГН **********, съдебен адрес: ***, чрез пълномощника адв. Д. от ШАК и Г.А.Х., ЕГН ********** с адрес: *** с настоящ адрес: Република Турция, като ДЪЛБОКО и НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН.

ПРИЗНАВА за установено, че вина за дълбокото е непоправимо разстройство на брака има Жената.

Оставя без уважение искането за възстановяване на предбрачното фамилно име на жената.

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса по делото в размер на 50 лв., като ОСЪЖДА Г.А.Х., ЕГН ********** да заплати такава в размер на 25 лв./ двадесет и пет лева/ по сметка на Шуменски районен съд.

ОСЪЖДА Г.А.Х., ЕГН ********** да заплати на А.А.Х., ЕГН ********** сумата от 625,00лева/шестстотин двадесет и пет лева/, представляваща направени по делото разноски и 600лв./шестстотин лева/ възнаграждение за назначения й особен представител.

 

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Шуменски окръжен съд в 2-седмичен срок от уведомяване на страните.  

 

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: