Р Е Ш Е Н И Е

 

343/29.4.2015г. , Гр.Шумен

 

   В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд, в открито съдебно заседание на двадесет и трети април през две хиляди и петнадесета година в състав:

РАЙОНЕН СЪДИЯ: Бистра Бойн

при секретаря Т.Т., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№656 по описа за 2013 година на ШРС, за да се произнесе, съобрази следното:

 

Производство по чл.50 от СК.

В молбата си до съда, молителите Д.О.Б., ЕГН – **********,*** и Б.Д.Б., ЕГН – ********** ***, и двамата със съдебен адрес:  ***, адв. Д. Р. от ШАК, твърдят, че са законни съпрузи сключили граждански брак Акт за сключен граждански брак №***г. От брака си имали родени четири деца, непълнолетни към момента. Двамата съпрузи твърдят, че са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака. Представят споразумение по смисъла на чл.50 от СК, което поддържат. Молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и да одобри представеното споразумение, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си.

В съдебното заседание и двамата молители потвърдиха лично пред съда желанието си за прекратяване на брака.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна:

Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак на ***. с акт №***. на Община К., обл.Ш.. От брака си имат родени четири деца- Х., О., С. и Б., според представените Удостоверения за раждане, които са непълнолетни към момента. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо, съдът намира, че бракът им следва да се прекрати, без да се издирват мотивите за това.

С представеното по смисъла на чл.50 от СК споразумение, молителите са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си. Съдът намира, че така представеното и уточнено в открито съдебно заседание споразумение не противоречи на закона и морала, поради което и следва да бъде одобрено.

Съдът определя окончателна държавна такса по брачния иск, в размер на 40 лева, като констатира, че е внесена частично при завеждане на молбата от молителя. Следва да бъде определена държавна такса върху размера на издръжка, като молителя следва да заплати държавна такса върху тригодишните платежи на определеният размер на издръжката- общо 259,20лв.

 

Водим от горното, и на основание чл.50 от СК, съдът 

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен с Акт №***. на Община К., обл.Ш. между Д.О.Б., ЕГН – **********,*** и Б.Д.Б., ЕГН – ********** ***, и двамата със съдебен адрес:  ***  ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

ОДОБРЯВА постигнатото между Д.О.Б., ЕГН – ********** и Б.Д.Б., ЕГН – ********** споразумение в следният смисъл:

1. Упражняването на родителските права за родените от брака четири деца Х. Б. Б., ЕГН- **********, О.Б. Б., ЕГН - **********, С. Б. Б., ЕГН- ********** и Б. Б. Б., ЕГН -********** се предоставя на майката Д.О.Б., ЕГН - **********, като техен родител и законен представител.

2. Местоживеенето на четирите деца ще бъде в дома на майката в град К., ***;

3. Семейното жилище, намиращо се в град К., ***, което представлява първи жилищен етаж от двуетажна къща, състоящо се от три стаи, кухня и баня и тоалетна, както и пристройка, заедно с 2/3 идеални части от дворно място, представляващо имот № 451 с площ от 750 кв.м., за който е отреден УПИ - VII - 451 от квартал 37 по плана на град Каспичан се предоставя за ползване на майката Д.О.Б. и четирите непълнолетни деца. Семейното жилище е собственост на майката по силата на нотариален акт ***.

4. Бащата Б.Д.Б. се задължава да заплаща на четирите си деца Х. Б. Б., ЕГН- **********, О. Б. Б., ЕГН- **********, С. Б. Б., ЕГН- ********** и Б. Б. Б., ЕГН- *********В издръжка в размер на по 90 лева /деветдесет лева/ за всяко от децата, считано от датата на подаване на молбата за развод– 25.03.2015 г. които да са платими на първо число от текущия месец, в едно със законната лихва за всяка закъсняла и просрочена вноска до настъпването на законна причина за изменяне или прекратяване на правото на издръжка.

5. Страните се споразумяват на следния режим на свиждане на бащата Б.Д.Б. с четирите деца: всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 9.00 часа в събота до 17 часа в неделя, с преспиване, третият ден от Коледните празници /27.12./ и третият ден от Великденските празници от 9.00 часа до 17.00 часа, както и един месец през лятото, когато майката не е в законен платен годишен отпуск.

6. Издръжка между съпрузите не се дължи.

7. Молителката Д.О.Б. запазва брачното си фамилно име- Б..

8. Разноските по делото са в тежест на Д.О.Б..

 

   ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса, в размер на 40 лв. (четиридесет лева).

   ОСЪЖДА Д.О.Б., ЕГН- ********** да заплати държавна такса по сметка на РС-гр.Шумен в размер на 10.00лв./десет лева/.

 

ОСЪЖДА Б.Д.Б., ЕГН – ********** да заплати държавна такса върху присъдения размер на издръжката по сметка на РС-гр.Шумен в размер на 259,20лв./двеста петдесет и девет лева и двадесет стотинки/.

 Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: