Р Е Ш Е Н И Е

 

581/10.7.2015г.,         Град Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд                                                                       седми  състав

На 09 (девети) юли                                                                        Година 2015

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Теодора Йорданова-Момова

Секретар Е.П.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Т. Йорданова-Момова

гражданско дело номер 682 по описа за 2015 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:  

 

            Предявен е иск с правно основание чл. 49, ал. 1 от СК.

            В исковата си молба, ищцата Н.С.Х. твърди, че с ответника А.О.Г. са съпрузи от 28.04.2010 г. От брака си нямат родени деца. Двамата съжителстват заедно в продължение едва на два месеца, след което се разделили. Същите напълно се отчуждили, като не поддържали никаква връзка помежду си. Моли съда да прекрати брака между страните като дълбоко и непоправимо разстроен, без съдът да се произнася по въпроса за вината; не предявява претенции за издръжка между бивши съпрузи, за ползване на семейното жилище, както и за деловодни разноски.

            Ответникът не излага становище по предявения иск.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: страните са съпрузи от 28.04.2010 г., когато с акт № *** г. на Община Шумен сключват граждански брак. От брака си нямат родени деца /установимо и чрез служебно изисканите справки от Регистър „НБД“/. Разпитаните в съдебно заседание свидетели Г.Б. /майка на ищцата/ и К.С. излагат, че след сключване на брака, страните се установили в жилището на свид. Б.. Съвместното им съжителство продължило около два месеца, през който период между тях възниквали противоречия. Ответникът напуснал семейното жилище и страната, като оттогава връзката между тях била прекъсната окончателно.

            Предвид установеното чрез събраните безпротиворечиви гласни и писмени доказателства, съдът счита, че се доказа ненормално протичане на брачните отношения между страните, свързано с продължителното отсъствие на ответницата, което не може да бъде преодоляно. Проява на същото е фактическата раздяла между тях отпреди около три години и половина. Предвид изложеното, съдът намира, че бракът между страните е дълбоко и непоправимо разстроен, съществува само формално и следва да бъде прекратен.

            По делото следва да бъде определена държавна такса при решаване на делото в размер на 30,00 лв., която, при непроизнасянето на съда по въпроса за вината за разстройството на брака, на основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, следва да се възложи поравно на страните.

            На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, предвид непроизнасяне по въпроса за вината, разноските следва да останат в тежест страните, така както са направени.

            Водим от горното, съдът  

Р   Е   Ш  И :

 

            ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен на 28.04.2010 г. с акт № *** г. на Община Шумен между АО.Г., роден на *** г. в гр. Аксарай, Р.Т., гражданин на Р.Т., с адрес гр. Шумен, ул. ***” № 41, вх. 1, ет. 2, ап. 6 и Н.С.Х. с ЕГН **********,***, със съдебен адресат – адв. Р.Х. от ШАК, гр. Шумен, ул. „***“ № 68, вх. 1, ет. 1, ап. 2, КАТО ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН.

            ОПРЕДЕЛЯ държавна такса при решаване на делото в размер на 30,00 (тридесет) лева.

            На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, ОСЪЖДА А.О.Г. да заплати по сметка на ШРС 15,00 (петнадесет) лв., представляващи съответната му част от държавната такса при решаване на делото.

            На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, ОСЪЖДА Н.С.Х. да заплати по сметка на ШРС 15,00 (петнадесет) лв., представляващи съответната й част от държавната такса при решаване на делото.

           

                В тежест на Н.Х. остават направените по делото разноски в размер на 325,00 лева.

            Решението може да се обжалва в двуседмичен срок от връчването му на страните пред Шуменски окръжен съд.

 

                  Районен съдия: