Р Е Ш Е Н И Е

 

633/27.7.2015г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд                                                                          десети състав

На четиринадесети юли                                           две хиляди и петнадесета година

В публично заседание в следния състав:                      Председател: Жанет Марчева

Секретар: П.Н.

 

Като разгледа докладваното от районния съдия

Гр.д. № 758 по описа на ШРС за 2015 г.

За да се произнесе взе предвид следното:

 

            Производството е образувано на основание чл.49 от Семейния кодекс.

            Депозирана е искова молба от Г.П.М. с ЕГН ********** с адрес ***, със съдебен адрес *** чрез адв. А.П. от ШАК срещу М.Н.М. с ЕГН ********** с адрес ***. В молбата ищеца излага, че бракът е непоправимо и дълбоко разстроен, като моли съда да постанови решение, с което да го прекрати. Излага се, че от брака имат родени две деца – дъщеря Д., родена на ***г. и дъщеря М., родена на ***г. Ищецът моли да му бъде предоставено упражняването на родителските права над непълнолетното им дете - Д., което ще живее при него, да бъде определен режим на лични контакти и ответницата да бъде осъдена за издръжка на дъщеря си, да му бъде предоставено за ползване семейното жилище, както и да бъде възстановено предбрачното име на ответницата от М. на Й.. По отношение на родителските права над другото им дете – М., прави искане да бъдат предоставени на майката, като му бъде определен режим на лични контакти и бъде осъден на издръжка. Не претендира разноски.

            В срока на писмен отговор е постъпил такъв, като се правят възражения по основателността на претенциите. Ответницата претендира упражняването на родителските права над двете деца, определяне на режим на лични контакти, предоставяне на семейното жилище за ползване и осъждането на ищеца за издръжки на децата. Не се оспорват единствено искането за развод, както и възстановяване на предбрачното й фамилно име.

            Ищеца се явява в съдебно заседание лично, заедно с адв. П. от ШАК. В съдебно заседание се депозира споразумение по чл.51 от СК, като се правят поправки и уточнения на същото в съдебното заседание. Ищеца поддържа споразумението, ведно с допълнението му и моли съда да го одобри в този вид.

Ответницата се явява лично, заедно с адв. С.Б. от ШАК, като поддържат споразумението, съгласяват се с направените уточнения на същото в съдебното заседание и молят съда да го одобри в цялост. Прави се искане производството да премине от исково по чл.49 от СК в производство по развод по взаимно съгласие на основание чл.50 и сл. от СК.

            Съдът е допуснал в съдебно заседание изменение на иска от чл.49 от СК, в такъв по чл.50 от СК.

ШРС след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

 Г.П.М. и М.Н.М. били законни съпрузи, като гражданският брак между тях бил сключен на 03.05.1998 г. в гр. Шумен, за което бил съставен акт за сключен граждански брак № 0117 от 03.05.1998г. От брака си имали родени две деца, дъщеря Д. – родена на ***г. и дъщеря М. – родена на ***г. В съдебното заседание заявяват, че са постигнали непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си, поради формалното му съществуване.  Така също са уредили всички спорни имуществени въпроси и тези, по отношение на родителските права, местоживеенето и издръжката на  децата си.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства и обосновава следните правни изводи:

От материалите по делото и от изявленията на страните направени в съдебно заседание се установява по безспорен начин, че двамата са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си с развод. Постигнали са споразумение, в което уреждат всички лични и имуществени отношения помежду си, а именно: относно местоживеенето на децата, относно упражняването на родителските права, личните отношения на родителите им с тях и издръжката им,  семейното жилище и  фамилното име на жената. В този смисъл съдът намира, че постигнатото между тях споразумение, уреждащо последиците от прекратяване на брака,  е пълно, като не  противоречи на закона и добрите нрави и следва да бъде утвърдено от съда, с изключение на точка 7 от същото, поради противоречието й със закона.   

В точка 7 от споразумението се сочи, че при всяка промяна в минималната работна заплата за страната, следваща датата на подписване на настоящото споразумение, месечните издръжки по т.5 и т.6 от споразумението ( определени от страните в размер на по 100 лв. за всяко от децата), автоматично се променят на 1/3 от размера на минималната работна заплата за страната. Тази точка от споразумението противоречи на закона и не следва за бъде одобрена от съда, поради следното: Правилата на СК, уреждащи издръжката на ненавършилите пълнолетие деца от техните родители се съдържат в чл.142, ал.2 от СК, чл.143 от СК, във връзка с чл.59, ал.5 от СК, респективно при изменение на присъдената е приложим чл.150 от СК.  Изменение на размера на присъдена със съдебно решение издръжка е допустимо отново само акт на съда. Тезата на процесуалния представител на ответницата - адв. Б., че автоматичното изменение на издръжката е разрешено от закона на основание чл.142, ал.2 от СК и е в интерес на децата категорично не се споделя от съда. Цитираната от адв. Б. законова разпоредба фиксира минимален размер на дължимата издръжка, а именно ¼ от минималната работна заплата за страната, като законодателя по този начин гарантира законоустановен минимум на издръжката, но не променя реда по който същата се присъжда или изменя, а именно със съдебно решение. Следва да се отбележи, че родителите не са ограничени от размера присъден от съда, като могат сами извънсъдебно да изплащат по-висок размер на издръжката, ако преценяват, че интересите на децата им изискват такава или техните доходи го позволяват. Именно в интерес на децата е да не бъде фиксиран за в бъдеще конкретен размер на издръжка (обвързан и с настъпване на бъдещи неопределени обстоятелства), тъй като размерът на издръжката се определя от съда при приложение на Постановление № 5 от 16.11.1970 г. на Пленума на ВС (изменено и допълнено с Постановление № 5 от 30.11.1981г. на Пленума на ВС), които не са изгубили задължителната си сила. Поради това тази точка от споразумението не следва да бъде утвърждавана  от съда поради противоречието й със закона, тъй като е недопустимо  съда да утвърждава споразумение между страните, когато противоречи на закона или го заобикаля.

Поради изложеното, съдът намира, че следва да допусне прекратяване на брака между страните с развод по взаимно съгласие и да утвърди частично депозираното от тях споразумение по чл.51 от СК.

На основание разпоредбата на чл.329, ал.1 от ГПК съдът с решението си следва да определи окончателен размер на дължимата държавна такса. Съдът констатира, че по делото не са представени доказателства досежно доходите на съпрузите, но доколкото те се  намира в трудоспособна възраст, а и не се сочат доказателства за влошено здравословно състояние, то окончателния размер на дължимата държавна такса в настоящия случай следва да бъде 40 лева. Страните са уговорили в споразумението начина на разпределение на разноските по делото, като държавната такса по образуване на делото и по върху издръжките на малолетното дете М. и съпругата се поемат от молителя. Молителката следва да бъде осъдена да заплати размера на таксата върху издръжката на непълнолетното дете Д.. Съпругът поема и направените от съпругата му разходи за заплатено от нея адвокатско възнаграждение в размер на 600 лв.

   Водим от горното, на основание чл.330, ал.3 от ГПК, във вр. с чл.51, ал.1 и ал.2 от СК, във връзка с чл.50 от СК, съдът

 

Р  Е  Ш  И:

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак между Г.П.М.  с ЕГН ********** и М.Н.М. с ЕГН ********** ***, сключен с Акт за граждански брак № 0117/03.05.1998г. от длъжностно лице по гражданското състояние от Община Шумен ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между молителите споразумение в следния смисъл:

І. Родителските права върху роденото от брака непълнолетно дете – Д. Г.П.  с ЕГН ********** се предоставят на бащата Г.П.М.  с ЕГН **********,  като местоживеенето на детето е при бащата на адрес гр.Ш*;

ІІ. Майката М.Н.М.  с ЕГН ********** има право на лични контакти с детето Д. Г.П.  с ЕГН ********** всяка първа и трета събота и неделя от месеца, с преспиване, от 10.00 часа в събота до 17.00 часа в неделя; веднъж годишно през лятото за 20 (двадесет) календарни дни, когато бащата не е в платен годишен отпуск и здравословното състояние и ангажиментите на детето, свързани с учебната дейност и извънкласните форми на обучение, позволяват това; както и да вижда детето на личните й празници по споразумение с другия родител.

ІІІ. М.Н.М.  с ЕГН ********** се задължава да заплаща на непълнолетната Д. Г.П.  с ЕГН ********** месечна издръжка в размер на 100 лв. (сто лева) с падеж 10-то число на текущия месец, считано от датата на влизане в сила на настоящото съдебно решение, до настъпване на законна причина, изменяща или прекратяваща правото на издръжка, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска;

ІV. Родителските права върху роденото от брака малолетно дете – М. Г.П. с ЕГН ********** се предоставят на майката М.Н.М.  с ЕГН **********, като местоживеенето на детето е при майката на адрес гр.Шумен, ул.“Средна гора“ № 10, вх.2, ап.39 или на друг адрес, на който е местоживеенето на майката.

V. Бащата Г.П.М. с ЕГН ********** има право на лични контакти с детето М. Г.П. с ЕГН ********** всяка втора и четвърта събота и неделя от месеца с преспиване от 10.00 в събота до 17.00 в неделя; веднъж годишно през лятото за 20 (двадесет) календарни дни, когато бащата не е в платен годишен отпуск и здравословното състояние и ангажиментите на детето, свързани с учебната дейност и извънкласните форми на обучение, позволяват това; както и да вижда детето на личните й празници по споразумение с другия родител

VI. Бащата Г.П.М.  с ЕГН ********** се задължава да заплаща на М. Г.П. с ЕГН ********** месечна издръжка в размер на 100 лв. (сто лева), чрез нейната майка и законен представител М.Н.М.  с ЕГН ********** по банковата й сметка находяща се в „Инвестбанк“ АД – клон Шумен, BIC: ***, IBAN: ***,  с падеж 10-то число на текущия месец, считано от датата на влизане в сила на настоящото съдебно решение, до настъпване на законна причина, изменяща или прекратяваща правото на издръжка, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска;

VII. Семейното жилище – Апартамент,  находящ се на административен адрес гр.Шумен, ул.“Средна гора“ № 10, вх.1, ет.2, със застроена площ от 63.50 кв.м., състоящо се от две стаи, кухня и сервизни помещения, ведно с избено помещение № 4, със застроена площ от 4.16 кв.м. се предоставя за ползване на Г.П.М.  с ЕГН ********** и непълнолетната Д. Г.П.  с ЕГН **********.

VIII. Г.П.М.  с ЕГН ********** се задължава да заплаща на М.Н.М.  с ЕГН ********** издръжка в размер на по 300 лв. ( триста лева) платими на горепосочената банкова сметка *** М., както следва: издръжката за месец август 2015г., платима до 5 август 2015г. и издръжката за месец септември 2015г., платима до 5 септември 2015г.

IX. Придобитите  през време на брака  движими вещи са поделени между страните извънсъдебно и същите нямат претенции за ползването им.

X. Съпругът се задължава да осигури достъп на М.Н.М.  с ЕГН **********  да изнесе намиращите се в семейното жилище нейни и на детето М. лични вещи, а именно дрехи, обувки, завивки, тоалетни принадлежности, книги, играчки и други в срок от 7 (седем) дни от  влизане в сила на настоящото решение в периода от 09.00 сутринта до 13.00 часа сутринта.

XI. Страните нямат претенции по отношение на притежаваните банкови сметки на другия, като се задължават да обслужват и погасяват собствените си кредити, както следва: Сумите по Потребителски кредит  към „Банка ДСК“ ЕАД , за който има издаден Изпълнителен лист в полза на банката по ч.гр.д.№ 2091/2006г. на ШРС и образувано въз основа на него изпълнително дело № 53/2006г. на ЧСИ Я.Б. се изплащат от Г.П.М.  с ЕГН **********. При неплащане М. се задължава да възстанови всички суми събрани от М.Н.М. по изпълнителното производство. Възстановяването на сумите ще се извърши от М. в 7-дневен срок от уведомяването му, придружавано с доказателства за размера на платената от М. сума. Сумата се дължи ведно със законната лихва върху всяка невъзстановена на М. сума в срок.

XII. Страните декларират, че нямат регистрирани търговски дружества в Република България, както и претенции към притежавани акции и дялове в търговски дружества.

XIII. След прекратяване на брака съпругата М.Н.М.  с ЕГН **********  възстановява предбрачното си фамилно име Й..

XIV. Г.П.М.  с ЕГН ********** се задължава да заплати на М.Н.М.  с ЕГН ********** сторените от нея разноски в размер на 600 лв.( шестстотин лева), представляващи заплатено адвокатско възнаграждение, както следва първа вноска от 300 лв. до 5 октомври 2015г. и втора вноска от 300 лв. до 5 ноември 2015г. 

ОТХВЪРЛЯ искането за одобряване на споразумението по чл.51 от СК в точка 7 от него, а именно в частта му , с която страните са се споразумели при всяка промяна в минималната за страната работна заплата, следваща датата на подписване на споразумението, месечните издръжки на непълнолетната Д. и малолетната М. в размер на по 100 лв. за всяко от децата, автоматично да се променят на 1/3 от размера на минималната работна заплата, като противоречащо на закона.

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на 40 /четиридесет/ лева.

ОСЪЖДА Г.П.М.  с ЕГН **********  да заплати по сметка на ШРС сумата от 15 лв. (петнадесет лева), представляваща държавна такса за завеждане на делото, 72 лв.( седемдесет и два лева), представляваща държавна такса върху присъдения размер на издръжката на малолетното дете, 25 лв.( двадесет и пет лева) върху размера на присъдената издръжка на съпругата, както и 5 (пет) лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.  

ОСЪЖДА М.Н.М.  с ЕГН **********  да заплати по сметка на ШРС сумата от 72 лв.  ( седемдесет и два лева) представляваща държавна такса върху присъдения размер на издръжката на непълнолетното дете, както и 5 (пет) лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.  

            Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – гр.Шумен в двуседмичен срок от връчването му на страните в отхвърлителната му част, като в останалата си част е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: