Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

463/8.6.2015г. , гр. Шумен

 

Шуменски районен съд, в публичното заседание на двадесет и осми  май    ,     през две хиляди и петнадесета    година, в състав :

                                                                                                     Съдия: Зара Иванова  

при секретаря   А.П.   , като  разгледа  докладваното от районният  съдия  гр. д.  №769  по  описа  за  2015 г.,  за  да  се  произнесе  взе предвид следното:

         Предявен е иск с правно основание чл.150 от СК

Депозирана е искова молба от  Г.Н.Н. ,  ЕГН: ********** , действаща със съгласието на майка си М.К.Н. , ЕГН:********** , адрес *** срещу Н.П.Н. , ЕГН:********** , адрес *** ,в която посочва , че  ответникът е неин баща , който с Решение №962/10.12.2007г. , постановено по гр.д.№2750/2007г. на ШРС е осъден да и плаща месечна издръжка в размер на 40 лева . От месец юли 2011г. , родителите и заживяли заедно и двамата се грижили за нея . На 30.03.2015г. се разделили и сега живее с майка си , на която съдът е предоставил упражняването на родителските права , като с тях живее и по-малкият и брат. При определяне на размера на първоначалната издръжка била на 8 години , а сега е на 16г. и е ученичка в 10 клас. От тогава , до момента нуждите и нараснали многократно и за задоволяването им са необходими много повече средства . Доходите на майка и , която е акушерка в МБАЛ Шумен се оказват крайно недостатъчни за задоволяване на потребностите и , като се има предвид , че догодина започва да се подготвя за приемни изпити във ВУЗ. Поради нарасналите и нужди и реализираните от баща и доходи , счита , че той без затруднения може да и заплаща издръжка от 250 лева , считано от първи април 2015г. В хода на делото прави изменение , касателно началният момент на увеличението на издръжката , като моли да бъде присъдено считано от датата на подаване на исковата молба – 07.04.2015г.

В отговора по чл.131 от ГПК , ответникът оспорва иска по размер ,  твърди , че и към момента и заплаща издръжка от 85 лева . Посочва , че не му е известно тя да посещава курсове или уроци , във връзка със споменатото от нея кандидатстване във ВУЗ. Към момента по силата на определени от съда привременни мерки , заплаща на другото им дете – П. , месечна издръжка от 85 лева , също толкова дава и на дъщеря си . В бъдеще може да заделя и повече , но в момента разходите по двете дела го затрудняват . Няма никакви спестявания , т.к. по време на съвместното им съжителство с майката на ищцата , тя се грижела за семейните спестявания , като той и предоставял спестеното от него , да се разпорежда с него , както намери за добре .  Освен горното , от месец май 2015г. , майка му била съкратена от работа , без право на обезщетения на борсата , а баща му е пенсионер и той като техен син им дължи помощ в този труден момент .

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:  От представеното по делото Удостоверение за раждане , издадено въз основа на Акт за раждане №*** на Община Шумен е видно , че ищцата е дъщеря на ответника . С Решение  ,   постановено по гр.д.№2750/2007г. на ШРС , той е осъден да и заплаща месечна издръжка от 40 лева , считано от влизане на решението в сила .      От присъждане на издръжката е изминал   значителен период от време  ,  през който  са  настъпили изменения в  стандарта на живот , налице е значително  повишаване на  цената на стоките и услугите от “първа” необходимост , като храна , облекло , отопление и др.   Увеличени са разходите на ищцата и с оглед възрастта и  . Освен горното , следва да се отчете императивната разпоредба на чл.142 ал.2 от СК , според която минималния размер на издръжката е в размер на ¼ от МРЗ.   Предвид посоченото , съдът намира , че първоначално определеният размер на  издръжката е   недостатъчен за задоволяване на основните нужди на детето , което налага увеличаването им . В тази връзка , съдът намира за неоснователни твърденията на ищцата , че са и необходими допълнителни средства във връзка с уроци за подготовка за приемни изпити във ВУЗ . Не са представени доказателства , че към момента посещава подобни мероприятия , т.е. касае се за бъдещо несигурно събитие ., което не следва да се отчита при определяне на размера на издръжката .

При определяне на конкретния размер на  издръжката съдът се съобрази с реализираните от родителите доходи , както и други обстоятелства обуславящи възможностите за заплащане на издръжка . Съгласно Удостоверение изх. № 1401/26.03.2014 г. издадено от МБАЛ Шумен АД  , майката на ищцата получава среден месечен доход от около 110 лева . Майката обаче е в трудоспособна възраст и съдът приема , че е в състояние да реализира поне минималната за страната работна заплата .  От друга страна от ответникът , видно от  Удостоверение изх. № 8/07.04.2015 г. издадено от “ЕС СИ ЕС ФРАНЧАЙЗ” АД гр. София; , получава нетен месечен доход от около 800 лева . И двамата родители са алиментно задължени към другото си непълнолетно дете П. Н. Н. . Отчитайки горните обстоятелства съдът намира , че необходимите средства за издръжка на ищцата следва да са в общ размер на 240 лева , от които 100 лева да се заплащат от майката , която полага непосредствени грижи за детето и 140 лева , от бащата .В тази връзка е необходимо единствено във връзка с възраженията на ответника , че следва да оказва парична помощ на родителите си , да се отбележи , че това обстоятелство  е недоказано  , но дори и да се приеме , че родителите  на  ответника имат  нужда от издръжка и такава се предоставя от него   , същото е ирелевантно , т.к. задължението на родителите да издържат децата си е от по – преден ред , отколкото задължението да издържат своите възходящи (родители), съгласно разпоредбата на чл.141 СК . В този смисъл издръжката на възходящите , доколкото е от последващ ред , и  дори  да се установи , че се дава , не следва да се приспада от дохода на алиментно задължените родители (ППВС №5/16.11.1070г. ).  

В обобщение , претенцията на ищцата се явява основателна до размер от 140 лева , за разликата до пълния предявен размер от  250 лева подлежи на отхвърляне , като неоснователна .

От ищцата е направено искане за присъждане на деловодни разноски , но не са представени доказателства за извършени такива , поради което съдът не следва да се произнася по този въпрос .

На основание чл.78 ал.6 от ГПК , ответникът дължи по сметка на ШРС   сума в размер на    144 лева – държавна такса върху  увеличението на издръжката .

Водим от изложеното, съдът

Р         Е         Ш         И  :  

ИЗМЕНЯ размера на присъдената  с Решение  ,   постановено по постановено по гр.д.№2750/2007г. на ШРС   , МЕСЕЧНА ИЗДРЪЖКА, която  Н.П.Н. , ЕГН:********** , адрес *** следва да заплаща на непълнолетното си дете  Г.Н.Н. ,  ЕГН: ********** , действаща със съгласието на майка си М.К.Н. , ЕГН:********** , адрес ***  ,   като    УВЕЛИЧАВА същата от 40 ( четиридесет ) лева   на 140 ( сто и четиридесет ) лева , считано от   датата на завеждане на исковата молба – 07.04.2015г.     , до настъпване на законни причини за изменение или прекратяване правото на такава, ведно с лихвата за забава върху всяка просрочена вноска, с падеж – първо  число на съответния месец.

ОТХВЪРЛЯ предявения иск по чл.150 от СК , за разликата от 140 лева до пълния предявен размер от 250 лева , като НЕОСНОВАТЕЛЕН .

На основание чл.242,ал.1 от ГПК, в осъдителната  част решението подлежи на предварително изпълнение.  

ОСЪЖДА Н.П.Н. , ЕГН:**********  , да заплати  по  сметка на Шуменски районен съд  сумата  144 ( сто четиридесет и четири   )лева -държавна такса върху увеличението на издръжката .

 

Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок  от датата на обявяването му – 11.06.2015г.

                                                                                     СЪДИЯ :