Р Е Ш Е Н И Е

 

586/13.7.2015г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

           

Шуменският районен съд, в открито заседание, на първи юли две хиляди и петнадесета година, в състав:

                                                                        Районен съдия: Л. Григорова

 

            при секретаря Д. Х., като разгледа докладваното от съдията гр. дело №771 по описа за 2015 г. на ШРС, за да се произнесе взе предвид следното:

Предявен е иск с правно основание чл.127, ал.2 от СК.

            В исковата молба ищецът- В.Г.А., ЕГН **********, с адрес: *** излага, че с ответника- Й.Т.Н., ЕГН **********, с адрес: ***, живеели на семейни начала като от съвместното си съжителство имали родено едно дете- З.Й.Н., ЕГН **********. Ищцата твърди, че през месец ноември 2014 г. се разделили с ответника, като детето останало да живее при нея, а бащата не полагал някакви грижи за него, нито давал издръжка. Ищцата и детето живеели в жилище, собственост на родителите на първата, като при отглеждане на детето майката получавала помощ от нейните близки. Детето било силно привързано към майка си, като последната му осигурявала всичко необходимо за неговото правилно израстване и възпитание. Поради изложеното моли съда да постанови решение по силата, на което да се предостави упражняването на родителските права по отношение на детето З.Й.Н., ЕГН ********** на майката, като се определи местоживеенето на детето на следния адрес: ***, и да се определи на бащата обичайния режим на лични контакти с детето му. Претендира и разноски.

            Ответникът, редовно уведомяван и призоваван не изразява становище по съществото на претенциите.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа и правна страна следното: Видно от представения официално заверен препис Удостоверение за раждане, издадено въз основа на Акт за раждане №0754/17.06.2009 на длъжностното лице по гражданско състояние при Община- Шумен, се установи, че страните са родители на детето- З.Й.Н., ЕГН **********. Не се спори между страните, че непосредствените грижи по отглеждането и възпитанието на малолетното дете се поемат от майката. Не се оспорва, че детето, към датата на приключване на устните състезания, живее при майка си. От събраните писмени и гласни доказателства става ясно, че ищцата, заедно с детето живеят в къща, на самостоятелен етаж, собственост на родителите на ищцата. С решение от 09.03.2015 г., постановено по гр. д. № 3219/2014 г. по описа на ШРС, ответникът е осъден да заплаща издръжка на детето си, в размер на 100.00 лв., месечно, считано от 23.12.2014 г. до настъпване на законни причини за изменение или прекратяване правото на издръжка. От събраните гласни доказателства се установи, че основно майката полага грижи по отглеждането и възпитанието на детето, като получава помощ от нейните близки- родители и сестра, живеещи на адреса /на самостоятелни етажи в жилищната постройка/. Свидетелите сочат, че бащата рядко и за кратко вижда детето си- „в седмицата по един път, в неделя или в събота устройва среща в градската градина или на люлките и там за по един час“- изявления на свидетелката Я.. И двете свидетелки сочат, че както майката е много привързана към детето, така и детето е привързано към майка си. Съдът дава в. на сочените гласни доказателства, поради обстоятелството, че същите са ясни, конкретни, непротиворечиви и са в синхрон с останалия събран доказателствен материал. Становището на Д”СП”- гр. Шумен е, че майката има желание и възможност да полага необходимите за детето си грижи в семейна среда, и разполага с необходимите жилищни условия, като е налице и подкрепяща среда в лицето на разширеното семейство. Имайки предвид установеното от фактическа страна относно възможностите на ищцата да полага адекватни грижи за дъщеря си, както и предвид липсата на доказателства за изявено желание от страна на ответника да полага грижи за детето си, и не на последно място- съобразявайки се с ниската възраст на малолетната З., подкрепата от близките на майката и привързаността на родителя към детето, и на детето към майката, съдът заключава, че в случая последната е по- подходящият родител да упражнява родителските права спрямо общото на страните дете.  Поради гореизложеното и местоживеенето на детето следва да е при майката на посочения от нея адрес: ***.

            Иманентна черта на упражняването на родителските права над детето от единия родител е и режима на лични контакти на детето с другия родител. С оглед правилното развитие на детето и предвид събраните по делото доказателства относно желанието на ответника да се вижда с детето си, съобразено и с конкретното процесуално поведение на ответника по делото, съдът счита, че подходящ режим на лични контакти ще е следният: два пъти в месеца, през втората и четвърта събота и неделя от 10.00 ч. в събота до 17.00 ч., в неделя, с преспиване, като детето бъде вземано и връщано от и до адреса на майката- ***, и петнадесет дни през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск.

            Доколкото има постановено съдебно решение за издръжката на детето и няма заявена претенция за изменението й, съдът счита, че не е необходимо да се произнася касателно месечната издръжка за малолетната Златомира.

            На основание чл.78, ал.1 от ГПК, на ищцата следва да се присъдят направените по делото съдебни разноски, съразмерно с уважената част от претенциите, в размер на 330.00 лв.

            Водим от горното, съдът

Р Е Ш И:

 

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права върху детето З.Й.Н., ЕГН ********** на майката – В.Г.А., ЕГН **********, с адрес: ***, като ОПРЕДЕЛЯ детето да живее при нея на адрес: ***.

            ОПРЕДЕЛЯ режим на лични контакти на бащата Й.Т.Н., ЕГН **********, с адрес: ***, с детето З.Й.Н., ЕГН **********, както следва: два пъти в месеца, през втората и четвърта събота и неделя от месеца от 10.00 ч. в събота до 17.00 ч., в неделя, с преспиване, като детето бъде вземано и връщано от и до адреса на майката- ***, и петнадесет дни през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск.

            ОСЪЖДА Й.Т.Н., ЕГН **********, с адрес: ***, да заплати на В.Г.А., ЕГН **********, с адрес: ***, сумата от 330.00 /триста и тридесет лева/, представляваща направените по делото разноски, съразмерно с уважената част от претенциите.

            Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд - гр.Шумен в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.

 

                                                                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: