Р Е Ш Е Н И Е

 

386/13.5.2015г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, петнадесети  състав

На дванадесети май  две хиляди и петнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                            Председател: Пламена Недялкова

Секретар: Цв.К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №943 по описа на ШРС за 2015 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е образувано на основание чл.330 от ГПК, във вр. с чл.50 от Семейния кодекс.

            Депозирана е молба от Р.И.И., ЕГН********** и К.Т.И., ЕГН********** и двамата от гр. Ш... , със съдебен адрес: гр. Ш..., ул.”Ул.С № 68, вх.Б ет.1 ап.20, адвокатско дружество Д. – П.в която излагат, че са постигнали сериозно и непоколебимо съгласие, бракът им да бъде прекратен,  както и че са постигнали споразумение, относно личните и имуществените отношения между тях.  Молят съда да постанови решение, с което да прекрати сключения между тях брак по взаимно съгласие и да утвърди постигнатото споразумение.

            Молителите Р.И.И. и К.Т.И. в съдебно заседание се явяват лично и с упълномощен представител – адв.Н.Д. от ШАК. Поддържат молбата за прекратяване на брака и изложеното в нея споразумение по чл.51 от СК. Молят съда да прекрати брака и да одобри споразумението.

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становищата на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Молителите Р.И.И. и К.Т.И. са законни съпрузи, като гражданският брак между тях бил сключен на 05.07.2001г. в гр. Ш., за което бил издаден Акт за граждански брак №..../05.07.2001 год. От брака си имали родено едно дете – И. Р.И. родено на ***г., което  починало  на 12.07.2014г.По време на брака си не са придобивали недвижимо имущество и влогове. Придобитият по време на брака специален автомобил  марка „.... ...“ с ДК № Н...АМ, рама №..., двигател без номер, се поставя в дял на съпруга Р.И.И., който става изключителен собственик на МПС  като страните не си дължат суми за уравнение на дяловете.Застрахователната стойност на автомобила е 500 лева. Останалите придобити движими вещи са поделили извънсъдебно и нямат претенции във връзка с тях. Семейното жилище –  находящо се в гр. Ш..., ул. „В.в.№82, съсобствено по наследство  между съпруга Р.И. и майка му, след развода ще се ползва от съпруга Р.И. като съпругата К.И. го е напуснала и няма претенции.Съпрузите  не си дължат издръжка след прекратяването на брака. Съпругата К.Т.И. след прекратяване на брака, запазва  фамилно си име И., за което  съпругът дава съгласие. В молбата заявяват, че са постигнали непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си.  

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства и по-специално от Удостоверение за сключен граждански брак серия,Удостоверение за раждане, препис – извлечение от акт за смърт, свидетелство за регистрация на МПС част 1, удостоверение за застрахователна стойност.

При така установената фактическа обстановка, съдът приема от правна страна следното:

От материалите по делото и от изявленията на страните направени, както в исковата молба, а така също и в съдебно заседание се установява по безспорен начин, че двамата са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си с развод. Постигнали са споразумение, в което уреждат всички лични и имуществени отношения помежду си, а именно: относно ползването на семейното жилище, придобитият лек автомобил, издръжката между съпрузите и фамилното име. В този смисъл съдът намира, че постигнатото между тях споразумение, уреждащо последиците от прекратяване на брака е пълно, не противоречи на закона и  добрите нрави и следва да бъде утвърдено от съда.

Поради изложеното, съдът намира, че молбата на Р.И.И. и К.Т.И. се явява основателна и следва да бъде уважена, като съдът следва да допусне прекратяване на брака между страните с развод по взаимно съгласие и да утвърди депозираното от тях споразумение по чл.51 от СК.

На основание разпоредбата на чл.329, ал.1 от ГПК съдът с решението си следва да определи окончателен размер на дължимата държавна такса. Имайки в предвид, че по делото не са представени доказателства досежно доходите на съпрузите, доколкото и двамата се намират в трудоспособна възраст, то съдът намира, че окончателния размер на дължимата държавна такса в настоящия случай следва да бъде 40 лева. В същото време, от материалите по делото се установява, че при завеждането на делото е внесена изцяло определената от съда държавна такса в размер на 40 лева, поради което не се налага доплащане.

Молителят дължи държавна такса върху полученият в дял лек автомобил в размер на 10.00 лева,  както и 5 лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Водим от горното, на основание чл.330, ал.3 от ГПК, във вр. с чл.51, ал.1 и ал.2 от СК, във вр. с чл.50 от СК, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ

 

            ПРЕКРАТЯВА гражданският брак между Р.И.И., ЕГН********** и К.Т.И., ЕГН********** и двамата от гр. Ш..., сключен с Акт за граждански брак №..../05.07.2001 год ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между Р.И.И. и К.Т.И. споразумение в следния смисъл:

І. Семейното жилище находящо се в гр. Ш..., ул. „В. в. №82, съсобствено по наследство  между молетеля Р.И. и майка му, след развода ще се ползва от Р.И.И. като  К.Т.И. го е напуснала и няма претенции.

V. След прекратяване на брака молителката К.Т.И., запазва  фамилно си име И..

VІ. Молителите по време на брака си не са придобивали собственост върху недвижимо имущество и влогове.  

VІІ. В дял на Р.И.И., ЕГН********** се предоставя:

- моторно превозно средство - специален автомобил  марка ....“ с ДК № Н.... АМ, рама №..., двигател без номер, като същият става изключителен собственик на описаното МПС, като страните не си дължат суми за уравнение на дяловете.

VІІІ. Молителите декларират, че са поделили всички останали движими вещи извънсъдебно и нямат претенции в този смисъл един спрямо друг.

ІХ. Молителите нямат претенции за изплащане на издръжка помежду си.   

Х. Направените по делото разноски в размер на 40 лева се поемат по равно от страните..

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на ... ..../ лева, които са заплатени изцяло  към датата на завеждане на исковата молба.

ОСЪЖДА Р.И.И., ЕГН********** да заплати по сметка на ШРС сумата от 10 / десет / лева  представляваща държавна такса върху полученият в дял лек автомобил, както и 5 /пет/ лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.   

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                          

РАЙОНЕН СЪДИЯ: