Р Е Ш Е Н И Е

 

609/20.7.2015г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд                                                                          десети състав

На четиринадесети юли                                            две хиляди и петнадесета година

В публично заседание в следния състав:                      Председател: Жанет Марчева

Секретар: П.Н.

 

Като разгледа докладваното от районния съдия

Гр.д. № 950 описа на ШРС за 2015 г.

За да се произнесе взе предвид следното:

 

            Предявени са положителни установителни искове с правно основание чл. 127, ал.2 от СК. 

Производството по настоящото дело е образувано по повод предявени от А.А.М. с ЕГН ********** *** срещу Г.А.О. с ЕГН ********** с адрес ***  искове с правно основание чл.127, ал.2 от СК за постановяване на съдебно решение, с което да бъде решен спора относно местоживеенето на детето, упражняването на родителските права, личните отношения с детето и издръжката му.

В исковата молба се излага, че страните са родители на А. А.А., родена на ***г., като нямат сключен граждански брак помежду си. Разногласията помежду им започнали още в началото на съвместното им съжителство, като през месец април 2015г. ответницата напуска семейното жилище и от тогава досега грижи за детето полага ищецът, като в помощ са неговите родители. В заключение се моли съда да постанови решение, в което на ищецът да му бъдат присъдени родителските права, като да бъде определено местоживеене на детето при него; да бъде определен режим за лични контакти на детето с майката, както следва - всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 10.00 ч. до 17.00 ч. в неделя, с преспиване, както и един месец през лятото, когато бащата не е в платен годишен отпуск;  да бъде определен размер на издръжката, платима от ответника в размер на 120 лв. месечно, считано от датата на завеждане на исковата молба – 24.04.2015г., ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, до настъпване на законно основание за нейното изменяване или прекратяване.

            Въпреки предоставения ѝ срок по чл.131 от ГПК ответницата не е депозирала отговор на исковата молба, като не е изразила становище по допустимостта и съществото на предявените искове; на обстоятелствата, на които се основават; не е изложила възражения срещу исковите претенции, а съответно и обстоятелствата на които се основават, както и не е посочила доказателствата и конкретните обстоятелства, които ще доказва с тях и не е представила писмени доказателства, с които евентуално разполага.

В хода на проведеното по делото съдебно заседание ищецът се явява лично, заедно с упълномощения от него адв. А.А. от ШАК, като поддържат исковата молба и молят за постановяване на положително и неприсъствено решение.

Ответницата, редовно призована, не се явява и не изпраща представител. Същата не прави искане и за разглеждане на делото в нейно отсъствие.

Съдът, като взе предвид, че на страните са указани последиците от неспазването на сроковете за размяна  на книжа и от неявяването им в съдебно заседание, както и че искът е вероятно основателен с оглед посочените в исковата молба обстоятелства и представените доказателства, намира, че са налице предпоставките по чл.238, ал.1 от ГПК, във връзка с чл.239 от ГПК. Ето защо решението по делото следва да бъде основано на положителна преценка за наличие на предпоставките за постановяване на неприсъствено такова.

Ответницата дължи държавна такса върху присъдения размер на издръжката по отношение на децата в размер общо на 172.80 лв., както и 5 лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист. 

Водим от горното и на основание чл.239 от ГПК, съдът  

Р Е Ш И

  

ПРЕДОСТАВЯ  упражняването на родителските права по отношение на детето А. А.А. с ЕГН ********** на бащата А.А.М. с ЕГН **********, като определя местоживеенето на детето да е при бащата  на адрес гр.*****.

ОПРЕДЕЛЯ режим на лични контакти на детето А. А.А. с ЕГН ********** с майката Г.А.О. с ЕГН ********** всяка първа и трета събота и неделя от месеца с преспиване от 10.00 часа в събота до 17.00 часа в неделя, както и един месец през лятото, когато бащата не е в платен годишен отпуск.

ОСЪЖДА Г.А.О. с ЕГН ********** да заплаща в полза на детето А. А.А. с ЕГН ********** чрез неговия баща и законен представител А.А.М. с ЕГН ********** ежемесечна издръжка в размер на 120 лв. (сто и двадесет лева), с падежна дата до 5-то число на месеца, за който се дължи, считано от датата на влизане в сила на настоящото съдебно решение, ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска до настъпване на причини за нейното изменение или прекратяване.

ОСЪЖДА Г.А.О. с ЕГН ********** да заплати по сметка на ШРС сумата от 172.80 лв. (сто седемдесет и два лева и осемдесет стотинки), представляваща държавна такса върху присъдения размер на издръжката, както и 5 лв. (пет лева)  държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.  

На основание чл.239, ал.4 от ГПК решението не подлежи на обжалване.

 

  РАЙОНЕН СЪДИЯ: