Р Е Ш Е Н И Е  

 

17/15.1.2015г.,                  гр.Шумен  

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, осми състав

На петнадесети януари   две хиляди и петнадесета   година,

В публично заседание  в следния състав:  

Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й.К.    

Прокурор: Колев

Като разгледа докладваното от районния съдия № 12 по описа за 2015г.  

Р  Е  Ш  И :

 

ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН  И.С.И.    с ЕГН **********, български гражданин, роден на ***.***  с постоянен адрес ***, неженен, неосъждан, с основно образование, безработен   ЗА ТОВА, ЧЕ на 22.07.2014. в  местността Кокар  гьол , отдел 159 подотдел „Б“ край с. Вехтово обл. Шумен  в съучастие като съизвършител  с В. Р. С.  без редовно писмено позволително  сякъл  и събирал / вкл и  отсечени и паднали /  от горския фонд  дървесина  - „Бук“   в размер на  4 пр. м3 на стойност 144лв  собственост на ТП Държавно горско стопанство  Шумен  като случаят  е маловажен- престъпление по чл. 235 ал.6 вр. ал. 1 вр. чл. 20 ал. 2  НК и на основание чл. 78 А ал.1 от НК  ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ  и му  НАЛАГА административно наказание “ГЛОБА” в размер на 1000 /хиляда  / лева.

На основание чл.235 ал.7 от НК отнема в полза на държавата  предметът на престъплението –дървесина „Бук“   в размер на  4 пр. м3 на стойност 144лв- находяща се в склад на ТП „ДСГ“Шумен  с Салманово на отговорно пазене.

На основание чл.189,ал.3 от НПК осъжда И.С.И.    с ЕГН **********, да заплати по сметка на държавата, в полза на ОД МВР гр. Шумен направените деловодни разноски в размер на 20 лв  лева и 5 /пет/ лева за издаване на изпълнителен.

 Решението подлежи на обжалване и протест по реда на глава ХХІ от НПК в 15 - дневен срок от днес пред ШОС.

 

Районен   съдия:

 

 

 

 

Мотиви  към  решение  по  НАХД № 12 по описа  за  2015г.  на  ШРС

 

            Производство по чл.378 от НПК.

            От ШРП е внесено постановление от 06.01.15. на ШРП с което  е предложено да бъде прекратено наказателното производството против И.С.И.    с ЕГН **********,   за извършено от него престъпление по чл. 235 ал.6 вр. ал. 1 вр. чл. 20 ал. 2  НК, като е прието, че са налице предпоставките по чл.78а от НК и предлага да му бъде наложено административно наказание. . За това деяние е предвидено наказание "лишаване от свобода" до една  година , извършителят реабилитиран  и не е бил  освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК   и  нанесените от престъплението имуществени вреди са възстановени.

            В съдебно заседание, обвиняемия се явява лично  и се възползва от правото си да даде обяснения, като заявява, че се признава  за виновен и съжалява за случилото се .

            От приложените по делото писмени доказателства / ДП №1083/2014 год. по описа на РУ –на МВР гр. Шумен, Вх.№ 1889/14г по описа на  ШРП /, преценени поотделно и в тяхната съвкупност се установи от фактическа страна следното:

На 22 .07.14 в  местността Кокар  гьол, отдел 159 подотдел „Б“ край с. Вехтово обл. Шумен  обвиняемият в съучастие, като съизвършител  с В. Р. С.  без редовно писмено позволително  сякъл  и събирал / вкл и  отсечени и паднали /  от горския фонд  дървесина  - „Бук“   в размер на  4 пр. м3 на стойност 144лв  собственост на ТП Държавно горско стопанство  Шумен.  След извършване на  деянието обвиняемият и съучастникът му В. Р. С.   били установени от св. Д. .

Била  установена деятелността на обвиняемия и съучастника му  и  иззета  дървената маса дървесина „Бук“   в размер на  4 пр. м.3 на стойност 144лв-и и оставена   в склад на ТП „ДСГ“Шумен  с Салманово на отговорно пазене.

 Тези изводи се налагат и от събраните по делото доказателства – уведомително писмо  изх № 3163 от 08.09.14г ,рапорт  ,констативни протоколи, докладни записки, постановление за обединяване на дела  от 09.10.14г  протокол за разпит  на обвиняем пред състав на ШРС, показания на св Д., Т., К., И., А., А., Д.,  А. и  заключение на съдебно икономическа експертиза .

Така описаната фактическа обстановка се потвърждава от събраните по делото писмени доказателства,  както и от присъединените на основание чл.283 от НПК писмени доказателства по делото.

Изложената по-горе фактическа обстановка дава основание на съда да приеме, че обвиняемият на посочената дата  в съучастие като съизвършител  с В. Р. С.  без редовно писмено позволително  сякъл  и събирал / вкл и  отсечени и паднали /  от горския фонд  дървесина  - „Бук“   в размер на  4 пр. м3 на стойност 144лв  собственост на ТП Държавно горско стопанство  Шумен е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл. 235 ал.6 вр. ал. 1 вр. чл. 20 ал. 2  НК, поради следното:  

Обект на престъплението по чл.235 от НК са обществените отношения, свързани със собствеността и стопанисването на горите в Република България. Предмет на престъплението е дървесина „Бук“   в размер на  4 пр. м.3 на стойност 144лв,  видно от заключението на съдебно икономическата експертиза;

                От обективна страна –изпълнителното деяние в конкретния казус е извършено чрез действие- сякъл  и събирал / вкл и  отсечени и паднали /, като задължителен елемент от състава на това престъпление се явява и липсата на редовно писмено позволително от лесничейството.

                Субект на престъплението – пълнолетно, наказателно отговорно лице, което не се намира в състояние на невменяемост; 

               От субективна страна деянието е осъществено при форма на вина пряк умисъл по смисъла на чл. 11 ал.2 пр.1 от НК - деецът е съзнавал обществено опасния му характер, предвиждал е настъпването на неговите обществено опасни последици и е искал настъпването на тези последици. Подсъдимия  е съзнавал всички елементи от състава на престъплението, тъй като е съзнавал отсъствието на редовно писмено позволително и е целял настъпването на вредни последици за горския фонд.

Като причина за деянието съдът отчита незачитането на правните норми  регламентиращи обществените отношения, свързани със собствеността и стопанисването на горите в Република България, ниското правно съзнание на обв. и стремежът към облагодетелстване по лек и  престъпен начин, както и затрудненото и финансово и имотно състояние.

Така установената фактическа обстановка дава основание на съда да приеме, че с деянието си,  обвиняемия е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по наказуемо по чл. 235 ал.6 вр. ал. 1 вр. чл. 20 ал. 2  НК - а именно, че на 22.07.2014. в  местността Кокар  гьол , отдел 159 подотдел „Б“ край с. Вехтово обл. Шумен  в съучастие като съизвършител  с В. Р. С.  без редовно писмено позволително  сякъл  и събирал / вкл и  отсечени и паднали /  от горския фонд  дървесина  - „Бук“   в размер на  4 пр. м3 на стойност 144лв  собственост на ТП Държавно горско стопанство  Шумен,  като случаят  е маловажен- престъпление по чл. 235 ал.6 вр. ал. 1 вр. чл. 20 ал. 2  НК.

Квалификацията маловажен случай следва от незначителните вредни последици  от деянието  и ниската стойност на вещите .

От субективна страна деянието е извършено умишлено .

За престъплението по горепосочената квалификация, извършено умишлено, Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода до една година или  пробация или глоба от сто до триста лева   Същевременно се установи, че деецът, който е пълнолетен, неосъждан, не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на раздел IV от глава VIII от НК, така че следва да бъде освободен от наказателна отговорност при условията на чл.78а  ал.5 от НК. С оглед определяне размера на предвиденото наказание, съдът отчете, че деецът не представлява голяма обществена опасност и счете, че целите на наказанието могат да бъдат постигнати като му бъде наложено административно наказание на основание чл. 78а ал.1 от НК "глоба" в размер  1000лв .

Предвид гореизложеното съдът намира, деянието извършено от обвиняемия     осъществява от субективна и субективна страна състава на престъпление по чл.235 ал.6 вр.ал.1 вр. чл. 20 ал. 2   от НК, поради което и на основание чл.378, ал.4, т.1 от НПК, обвиняемия следва да бъдат признат за виновен в извършването на посоченото деяние и да бъде освободен от наказателна отговорност, като му бъде наложено административно наказание глоба в размер на 1000лв .

Относно хипотезата на чл.235 ал. 7 от НК, че предмета на престъплението се отнема в полза на държавата, а ако липсва или е отчужден се присъжда неговата равностойност, съда след като се запозна с материалите по делото и с оглед спазване на закона в неговата цялост отне в полза на държавата предмета на престъплението, а именно- дървесина „Бук“   в размер на  4 пр. м3 на стойност 144лв- находяща се в склад на ТП „ДСГ“Шумен  с Салманово на отговорно пазене.

На основание чл.189,ал.3 от НПК съдът осъди И.С.И.    с ЕГН **********, да заплати по сметка на държавата, в полза на ОД МВР гр. Шумен  половината от направените по делото   деловодни разноски в размер на 20 лв  лева и 5 /пет/ лева за издаване на изпълнителен

Водим от горното и на основание чл.378 ал.4 т.1 от НПК, съдът постанови решението си.

 

Районен  съдия: