Р Е Ш Е Н И Е

 

210/29.4.2015г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, осми  състав

На двадесет и осми април    две хиляди и петнадесета  година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                                    Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й.К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД №93 по описа на ШРС за 2015 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

 

            Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Обжалвано е наказателно постановление № 14-0869-001070 от 02.10.2014 год. на Началника група към  ОДМВР – гр. Шумен, с което на А.С.Д.  са наложени  административни наказания, “глоба”  в размер на 20 лв на основание чл. 183 ал.2 т.3 пр.1 от ЗДВП  и “глоба” в размер на 10 лв на основание чл. 183 ал.1 т.1 пр.2 от ЗДВП .

Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление, като незаконосъобразно, като излага доводите си за това в жалбата. В съдебно заседание същият не се явява лично и не изпраща  процесуален  представител, като депозира писмени бележки  преди датата на с.з..

Административно - наказващият орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН с писмо  моли жалбата  да бъде отхвърлена, а обжалваното наказателно постановление да бъде изцяло потвърдено. В съдебно заседание  се явява представител за административно наказващият орган .

            Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. с чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима .

            Разгледана по същество жалбата е неоснователна, поради следните съображения:

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

На 14.09.2014г около 16,25 часа   год. жалбоподателят управлявал лек автомобил “Хонда акорд ” с рег № СА1896 ХР, в община Шумен  по път ПЪРВИ КЛАС № I-4 в посока кръстовище  с път I-2.

 На кръстовището  с път I-2 завивайки на дясно  в посока гр. Шумен не спазил знак  Б-2/ спри и пропусни  движещите се по пътя с предимство /.  По повод това си поведение бил спрян за проверка от служители на РПУ Шумен. В хода на извършената проверка се установило, че водачът не носи контролен талон  към СУМПС.

На водача е съставен  акт за установяване на административно нарушение №1070 от 14.09.14 год., който е връчен на нарушителя, като същият отразил   че няма възражения . В АУАН актосъставителят е посочил,  като  нарушени  са посочени чл. 6 ал. 1 от ЗДВП и чл. 100  ал.1 т.1 от ЗДВП .

  Впоследствие  нарушителят  не   се е възползвал от законното си право и  не е депозирал допълнителни писмени възражения в срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН.

 Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка е издадено наказателно постановление № 14-0869-001070 от 02.10.2014 год. на Началника група към  ОДМВР – гр. Шумен, с което на А.С.Д.  са наложени  административни наказания, “глоба”  в размер на 20 лв на основание чл. 183 ал.2 т.3 пр.1 от ЗДВП  и “глоба” в размер на 10 лв на основание чл. 183 ал.1 т.1 пр.2 от ЗДВП .

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от събраните по делото писмени и гласни доказателства, и по-специално от разпита в съдебно заседание на актосъставителя К., на свидетеля Д. свидетел при установяване на нарушението и при съставяне на акта,  както и от присъединените на основание чл.283 от НПК писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка съдът приема, от правна страна следното:

Нарушенията и обстоятелствата, при които са  извършени са описани достатъчно пълно и ясно както в акта, така и в наказателното постановление.  При съставянето на АУАН и НП  не са допуснати съществени нарушения на  процесуалните правила, които да накърняват правото на защита на жалбоподателя и да водят до отмяна на обжалваното наказателно постановление.

По пункт първи - Нормата на чл. 6 ал.1 от ЗДВП регламентира, че  участниците в движението съобразяват своето поведение със сигналите на длъжностните лица, упълномощени да регулират или да контролират движението по пътищата, както и със светлинните сигнали, с пътните знаци и с пътната маркировка. От събраните по делото доказателства се установява безспорно, че жалбоподателя е нарушил процесната норма с факта, че не е спрял на  знака Б-2/ спри и пропусни  движещите се по пътя с предимство/очевидци  на което са актосъставителя и свидетеля по АУАН.

В своите показания св. К.  в с.з. проведено на 19.03.15г заявява: ”спряхме автомобил който не спря на знака „стоп“……………...не спря  на „стоп-а“  и продължи  да идва срещу нас …………………не представи  контролен талон  съм свидетелството за управление на МПС …..

Свидетелят Д. в с.з. също потвърди факта на неспазване на знак Б-2 и не представянето на контролен талон установено в хода на проверката. Съдът изцяло кредитира показанията на двамата свидетели като логични, последователни и непротиворечиви. Съгласно разпоредбата на чл. 183  ал.2 т.3  от ЗДВП наказва се с глоба 20 лв. водач, който не спира на пътен знак "Спри! Пропусни движещите се по пътя с предимство!", неправилно се включва в движението, неправилно се престроява, неправилно изпреварва или не спазва предимството на друг участник в движението.  

По пункт втори –Нормата на чл. 100 ал.1 т.1 ЗДВП предвижда, че водачът на моторно превозно средство е длъжен да носи свидетелство за управление на моторно превозно средство от съответната категория и контролния талон към него.

По делото безспорно се установява, че водача при  проверката  не е представил контролен талон. Съгласно нормата  на  чл. 183 ал.1 т.1  от ЗДВП наказва се с глоба 10 лв. водач, който не носи определените документи - свидетелство за управление, контролен талон и свидетелство за регистрация на управляваното моторно превозно средство.

 В жалбата  от страна на жалбоподателя се заявява  несъгласие с фактическите констатации в АУАН и НП, като  в хода на производството не бяха представени доказателства  оборващи соченото от актосъставителя и свидетеля по акта . Съдът намира, че от материалите по делото се доказва по безспорен начин, че жалбоподателят е осъществил посочените нарушения по чл.6 т.1, от ЗДвП и по чл. 100 ал.1 т.1от ЗДВП.

 Административно - наказващият орган правилно е приложил санкционните норми  за всяко едно от нарушенията и е индивидуализирал правилно наказанието. Съдът категорично не споделя становището на жалбоподателя за приложение на чл. 28 от ЗАНН по отношение на извършените от него нарушения, като потвърждение на този извод е и приложената по делото Справка за нарушител от региона за множество различни нарушения на ЗДвП. Поради всичко изложено по-горе съдът намира за правилно и законосъобразно наказателното постановление  .

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът

Р Е Ш И:

         

ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление № 14-0869-001070 от 02.10.2014 год. на Началника група към  ОДМВР – гр. Шумен, с което на А.С.Д.  са наложени  административни наказания, “глоба”  в размер на 20 лв на основание чл. 183 ал.2 т.3 пр.1 от ЗДВП  и “глоба” в размер на 10 лв на основание чл. 183 ал.1 т.1 пр.2 от ЗДВП,  като правилно и законосъобразно.

                        Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

                                                                      

РАЙОНЕН СЪДИЯ: