Р Е Ш Е Н И Е

 

124/10.3.2015г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, единадесети състав

На двадесет и пети февруари през две хиляди и петнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                                     Председател: Ростислава Георгиева 

Секретар: Ил.Д.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД №98 по описа на ШРС за 2015 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

 

            Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Обжалвано е наказателно постановление №14-1729-000628 от 13.11.2014 год. на ВНД Началник РУП към ОД на МВР - Шумен, РУ Шумен, с което на Й.С.М., с ЕГН**********, с постоянен адрес:*** са наложени административни наказания „глоба” в размер на 50 /петдесет/ лева на основание чл.183, ал.4, т.7, предл. първо от ЗДвП и „глоба” в размер на 20 /двадесет/ лева на основание чл.185 от ЗДвП.  Жалбоподателят моли същото да бъде отменено, като незаконосъобразно. В съдебно заседание се явява лично, като поддържа жалбата и излага конкретни мотиви относно искането, формулирано в жалбата. 

            Процесуалният представител на ОД на МВР – гр.Шумен - административно-наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН, в съдебно заседание оспорва  жалбата изцяло, като моли наказателното постановление, като правилно и законосъобразно да бъде потвърдено.

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. с чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

            Разгледана по същество жалбата е частично основателна, поради следните правни съображения:

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Жалбоподателят Й.С.М. на 21.10.2014 год. управлявал лек автомобил марка „Мерцедес Ц 250 Т”, с ДК№ Н5940АХ, собственост на П. Д.К., с ЕГН**********, като се движел в гр.Шумен, по ул.”Алеко Константинов” в посока бул.“Симеон Велики“. В района пред дом №8 по ул.“Алеко Константинов“ бил спрян за извършване на  рутинна проверка от служители при РУ на МВР към ОД на МВР - Шумен, при която било установено, че водачът не използва обезопасителен колан по време на движение на МПС, с който е оборудван автомобила, както и че управлявания от него автомобил не е бил представен на ГТП. Представения от водача знак за технически преглед №3954059 е имал срок на валидност до 10.10.2014 год. На жалбоподателя бил съставен Акт за установяване на административно нарушение №628-Р от 21.10.2014 год., с бланков номер 810423, в който актосъставителят е посочил, че с горните деяния от страна на жалбоподателя са нарушени разпоредбите на чл.137а, ал.1 и чл.147, ал.1 от ЗДвП. Актът бил подписан от нарушителя, като е изложил, че няма възражения по него.  Впоследствие не се е възползвал от законното си право и в срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН не е депозирал допълнителни писмени възражения. Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка е издадено наказателно постановление №14-1729-000628 от 13.11.2014 год. на ВНД Началник РУП към ОД на МВР - Шумен, РУ Шумен, с което на Й.С.М., с ЕГН**********, с постоянен адрес:*** са наложени административни наказания „глоба” в размер на 50 /петдесет/ лева на основание чл.183, ал.4, т.7, предл. първо от ЗДвП и „глоба” в размер на 20 /двадесет/ лева на основание чл.185 от ЗДвП. 

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени и гласни доказателства, от разпита в съдебно заседание на актосъставителя П.С.П. и на свидетеля Б.Х.П., както и от присъединените на основание разпоредбата на чл.283 от НПК писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка по отношение на нарушението, описано в пункт първи на наказателното постановление, съдът приема от правна страна следното:   

Разпоредбата на чл.137а, ал.1 от ЗДвП задължава водачите и пътниците в моторните превозни средства от категории М1, М2, М3 и N1, N2 и N3, когато са в движение да използват обезопасителните колани, с които моторните превозни средства са оборудвани. В настоящия случай от материалите по делото се установява по безспорен начин, че по време на извършената проверката управляваното от жалбоподателя МПС е било в движение, но водача не е имал поставен обезопасителен колан. Това обстоятелство се установява от разпита в съдебно заседание на свидетелите П.С.П. и Б.Х.П., които пряко са възприели това обстоятелство, а не се оспорва и от страна на жалбоподателя, който в съдебно заседание сочи причините, поради които е бързал, бил е разстроен и е допуснал извършването на нарушението.  Сочените обаче от жалбоподателя причини не са от категорията на посочените в чл.137а, ал.2 от ЗДвП изключения, които да дават възможност на лицето да не използва обезопасителен колан.

А с оглед на всичко изложено съдът намира, че жалбоподателят е осъществил от обективна и субективна страна нарушението, посочено в пункт първи на наказателното постановление, доколкото на 21.10.2014 год. не е използвал обезопасителен колан, движейки се с управляваното от него МПС и от материалите по делото не се доказва наличието на някое от изключенията, посочени в чл.137а, ал.2 от ЗДвП. За посоченото нарушение административно-наказателната разпоредба на чл.183, ал.4, т.7 от ЗДвП предвижда за водача административно наказание “глоба” в размер на 50 /петдесет/ лева.  Съдът намира, че административно-наказващият орган правилно е издирил приложимата санкционна разпоредба, като правилно е индивидуализирал наказанието, налагайки го в неговия абсолютен предвиден в закона размер.

По отношение на нарушението, описано в пункт втори на наказателното постановление, съдът приема от правна страна следното:            

Съгласно разпоредбата на чл.147, ал.1 от ЗДвП регистрираните пътни превозни средства подлежат на задължителен периодичен преглед за проверка на техническата им изправност. От констатациите в акта за установяване на административно нарушение и от материалите по делото се установява, че управляваното от жалбоподателя МПС не е било преминало годишен технически преглед, като представения знак за технически преглед е бил валиден до 10.10.2014 год. Поради изложеното, съдът счита, че наказващият орган правилно е квалифицирал деянието като административно нарушение по чл.147, ал.1 от ЗДвП. Същото обаче се явява несъставомерно, поради липса на субективната страна на административно-наказателния състав. Разпоредбата на чл.181, ал.1 от ЗДвП предвижда наказание за собственик или длъжностно лице, което без уважителни причини не представи в определения срок превозно средство за технически преглед.  Видно обаче от обстоятелствената част на акта за установяване на нарушението и от наказателното постановление жалбоподателят има качеството водач на ППС. От материалите по делото се установява, че собственик на автомобила е трето лице, а именно лицето П. Д.К., с ЕГН**********, а не са събрани никакви доказателства, които да водят до извода, че водачът е бил длъжностно лице. Ето защо съдът намира, че отговорността на жалбоподателя не следва да се ангажира за това нарушение, тъй като в закона е предвидена отговорност само за собственик на ППС или за длъжностно лице, каквито качества жалбоподателя в случая няма.   От друга страна административно – наказващият орган при наличието на изрична разпоредба в ЗДвП, ангажираща отговорност за непредставяне на МПС на годишен технически преглед, а именно разпоредбата на чл.181, ал.1 от ЗДвП, в наказателното постановление е посочил общата санкционна разпоредба  на чл.185 от ЗДвП. Същата обаче се прилага за нарушение на ЗДвП и на издадените въз основа на него нормативни актове, за което не е предвидено друго наказание. А доколкото е налице специална разпоредба, предвиждаща наказание именно за такова нарушение, съдът намира, че сочената обща разпоредба не може да бъде приложена, поради което и не може да бъде ангажирана отговорността на жалбоподателя за посоченото нарушение. 

 Поради всичко изложено по-горе съдът намира за правилно и законосъобразно наказателното постановление по пункт първи да бъде потвърдено, а в частта по пункт втори - отменено.

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът  

Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление №14-1729-000628 от 13.11.2014 год. на ВНД Началник РУП към ОД на МВР - Шумен, РУ Шумен, в частта по пункт първи, с която на Й.С.М., с ЕГН**********, с постоянен адрес:*** е наложено административно наказание „глоба” в размер на 50 /петдесет/ лева на основание чл.183, ал.4, т.7, предл. първо от ЗДвП и

ОТМЕНЯ наказателно постановление №14-1729-000628 от 13.11.2014 год. на ВНД Началник РУП към ОД на МВР - Шумен, РУ Шумен, в частта по пункт втори, с която на Й.С.М., с ЕГН**********, с постоянен адрес:*** е наложено административно наказание „глоба” в размер на 20 /двадесет/ лева на основание чл.185 от ЗДвП.

            Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

                                                                       

РАЙОНЕН СЪДИЯ: