РЕШЕНИЕ

 

71/9.2.2015г., гр.Шумен

Шуменският районен съд, ХІІ състав

На девети февруари 2015 година

В публично заседание в следния състав:  

Председател: Ивелина Димова

Секретар: М.М.

Прокурор: С.Александрова

 

като разгледа докладваното от съдията АНД № 134/15г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Настоящото производство е образувано на основание чл.375 и сл. от НПК.

От ШРП е внесено постановление, с което се прави предложение за освобождаване от наказателна отговорност на Ю.Й.М.- обвиняем по досъдебно производство №1385/2014г. по описа на РУ на МВР-гр.Шумен с налагане на административно наказание по реда на чл.78а от НК. Като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано за престъпление по чл.308, ал.1, вр. с чл.20, ал.2 от НК; извършителят, макар и  осъждан за престъпление от общ характер, е реабилитиран и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, както и че от деянието не са причинени имуществени щети.

В съдебно заседание обвиняемият, редовно призован, се явява лично, като изразява съгласие с предложението на прокуратурата. Представител на ШРП поддържа предложението и моли съда да наложи на обвиняемия административно наказание в минималния размер, предвиден в закона.

От приложените по делото писмени доказателства (по досъдебно производство №1385/2014г. по описа на РУ на МВР-гр.Шумен), преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи от фактическа страна следното:

Обвиняемият бил правоспособен водач на МПС, но на 25.04.2013г. по повод извършено от него нарушение на ЗДвП му бил съставен акт за установяване на административно нарушение и бил иззет контролният талон към неговото свидетелство за правоуправление. В началото на м.август 2013г. обвиняемият отишъл в сектор „ПП-КАТ“ в гр.Шумен, където му били връчени две наказателни постановления за извършени от него нарушения. В тази връзка му било отказано и връщането на отнетия контролен талон. Пред сградата обвиняемият бил заговорен от непознат мъж, на когото обвиняемият обяснил повода за посещението си. Непознатият предложил на М. да му осигури друг контролен талон срещу сумата от 50 лева и обвиняемият приел предложението. Същият предоставил на неустановеното лице необходимите за това данни и два часа по-късно получил от последното контролен талон №4590558, в който били записани трите имена и ЕГН на обвиняемия, както и номерът на неговото СУМПС. Върху документа бил положен и печат на РДВР-гр.Шумен, но не бил положен подпис на мястото, където следвало да има поставен такъв от служител на ОДМВР-гр.Шумен. Непознатият разяснил на обвиняемия, че следва да се подпише на посоченото място и последният направил това, с което придал на документа вид, че е изготвен от служител на ОД на МВР-гр.Шумен. След този момент обвиняемият си служел с получения от непознатия документ и представял същия на контролните органи, когато бивал спиран за проверка, докато управлявал МПС. На 17.09.2014г. обвиняемият управлявал лек автомобил „Киа Спортидж“ с ДК№ Н 5971 ВА в района на гр.Шумен. Във връзка с ново извършено от него нарушение на ЗДвП му била извършена проверка от служители на Сектор „ПП“ при ОДМВР-гр.Шумен, на които М. отново представил процесния контролен талон. Същият бил иззет от полицейските служители, които съставили на обвиняемия акт за установяване на административно нарушение №1135/17.09.2014г. Впоследствие, при въвеждане на данните от акта в информационните масиви на МВР, било установено, че иззетият контролен талон е неистински, във връзка с което било образувано и настоящото наказателно производство.

  Изложената фактическа обстановка се установява по несъмнен начин от приложените по делото доказателства, като в хода на съдебното производство от страна на обвиняемия не бяха представени доказателства, оборващи същата.

Въз основа така установената фактическа обстановка съдът намира, че с деянието си обвиняемият е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.308, ал.1, вр. с чл.20, ал.2 от НК, тъй като на неустановена дата през м.август 2013г. в гр.Шумен, като извършител, в съучастие с неустановено лице като помагач, съставил неистински официален документ- контролен талон №4590558 на името на Ю.Й.М., на който е придаден вид, че е издаден от КАТ при РДВР-гр.Шумен, към СУМПС №265430865, с цел този документ да бъде използван.

Съдът намира, че са налице предпоставките по чл.78а от НК за освобождаване на обвиняемия от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, а именно:

-за престъпление по чл.308, ал.1, вр. с чл.20, ал.2 от НК законът предвижда наказание лишаване от свобода до три години

-обвиняемият, макар и осъждан за престъпления от общ характер, е реабилитиран и не е бил освобождаван от наказателна отговорност с налагане на административно наказание.

- от престъплението не са причинени имуществени вреди.

При определяне на наказанието като смекчаващи обстоятелства съдът отчете липсата на други противообществени прояви през един продължителен период от време, направените самопризнания и оказано съдействие при разследването, както и демонстрираното разкаяние. Като отчете и обстоятелството, че обвиняемият е пенсионер поради общо заболяване, във връзка с което има значителни ежемесечни разходи, а е с минимални доходи, съдът намира, че наказанието следва да бъде определено в размер на законоустановения минимум, а именно –1000 лева.

Предвид гореизложеното и на основание чл.378, ал.4 т.1 от НПК, съдът  

Р Е Ш И :

 

Признава обвиняемия Ю.Й.М., с ЕГН: **********, роден на ***г***, за виновен в това, че на неустановена дата през м.август 2013г. в гр.Шумен, като извършител, в съучастие с неустановено лице като помагач, съставил неистински официален документ- контролен талон №4590558 на името на Ю.Й.М., на който е придаден вид, че е издаден от КАТ при РДВР-гр.Шумен, към СУМПС №265430865, с цел този документ да бъде използван- престъпление по чл.308, ал.1, вр. с чл.20, ал.2 от НК, като на основание чл.78а, ал.1 от НК го освобождава от наказателна отговорност.

Налага на Ю.Й.М., с ЕГН: **********, административно наказание “глоба” в размер на 1000 /хиляда/ лева за престъплението по чл.308, ал.1, вр. с чл.20, ал.2 от НК.

 

Решението подлежи на обжалване в 15-дневен срок от обявяването му на страните пред Шуменски окръжен съд.

 

                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: