Р Е Ш Е Н И Е  

                                                                        166/31.3.2015г.  

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, четиринадесети състав

На единадесети март две хиляди и петнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                                    Председател: Кр. Кръстев  

Секретар: Ф. А.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД №167 по описа на ШРС за 2015 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

 

            Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.    

            Обжалвано е наказателно постановление № КХ-1 от 16.01.2015 год. на  Директора на ОДБХ - гр. Шумен, с което на основание чл.48, ал.2 от Закона за храните /ЗХ/ на “Кауфланд България ЕООД енд Ко“ КД с ЕИК/БУЛСТАТ: 131129282 със седалище и адрес на управление: гр. София, ж.к. „Банишора“, ул. „Скопие“ № 1А представлявано съвместно от Д.С. и Е.Г., е наложено административно наказание “имуществена санкция” в размер на 1000 / хиляда/ лева, за нарушение на чл. 20 ал.1 т.3 от ЗХ.

Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление, като незаконосъобразно, излага подробно доводите си за това в жалбата.

В съдебно заседание жалбоподателят редовно призован не се явява, но изпраща молба в която поддържа жалбата и моли НП да бъде отменено на посочените в жалбата основания.     

            Процесуалният представител на ОДБХ - гр. Шумен, административно - наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН, изпраща представител в съдебно заседание, който пледира НП да бъде потвърдено.

            Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. с чл.319 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

            Разгледана по същество жалбата е неоснователна, поради следните правни съображения:

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

На 11.12.2014г. инспектори от инспекцията ОД по контрол на храните извършвали проверка в обект хипермаркет “Кауфланд Шумен“, намиращ се в гр. Шумен, бул. „Симеон Велики“  собственост на „Кауфлан България ЕООД енд Ко“ КД. Повод за извършената проверка е бил получен сигнал от страна на потребител на хипермаркета. В сигнала имало твърдение, че е закупил макаронени изделия от проверявания обект, като в тези макаронени изделия е имало живи гъгрици. При извършената проверка в присъствието на представител на проверяваното дружество – Т.С.И. било констатирано, че на щандовете на проверявания обект се съхраняват и предлагат за продажба храни негодни за човешка консумация, а именно паста пълнозълнеста с марка „GALLIA“, произведена от фирма „Галия“ ООД гр. Стара Загора с партидни номера L 0168020714 – 50 броя опаковки; L 0151020714 – 74 броя опаковки; L 68211014 – 16 броя опаковки; L 51201014 – 19 броя опаковки; L 0144020714 – 6 броя опаковки, с видимо жива гъгрица в опаковките и около тях. Макаронените изделия били в гаранционен срок. Всички опаковки с макаронени изделия с наличните в тях и около тях гъгрици били изнесени от търговското помещение и в последствие бракувани.

За така извършените констатации при проверката, от проверяващата В. Ж. веднага бил съставен доклад за извършена инспекция в обект за производство и търговия с храни, заведен под Вх. 7461/15.12.2014г. За констатираното нарушение на 16.12.2014 год. бил съставен акт за установяване на административно нарушение № 0000000295/16.12.2014г., като актосъставителя е счел, че е нарушена разпоредбата на чл. 20 ал.1 т.3 от Закона за храните. Актът е бил съставен в присъствието на упълномощен представител на юридическото лице, като му бил предявен и връчен. В срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН жалбоподателя не е депозирал писмени възражения.  Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка е издадено наказателно постановление № КХ-1 от 16.01.2015 год. на  Директора на ОДБХ - гр. Шумен, с което на основание чл.48, ал.2 от Закона за храните /ЗХ/ на “Кауфланд България ЕООД енд Ко“ КД с ЕИК/БУЛСТАТ: 131129282 със седалище и адрес на управление: гр. София, ж.к. „Банишора“, хул. „Скопие“ № 1А представлявано съвместно от Д.С. и Е.Г. е наложено административно наказание “имуществена санкция” в размер на 1000 / хиляда/ лева, за нарушение на чл. 20 ал.1 т.3 от ЗХ.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени и гласни доказателства, от разпита в съдебно заседание на актосъставителката В. Т.Ж.  свидетелите – Н.Б.М. и Ж.П.М., както и от присъединените на основание разпоредбата на чл.283 от НПК писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка съдът приема, че жалбоподателят е извършил визираното в акта и в НП нарушение, а именно извършвал е търговска дейност с храни негодни за човешка консумация с което е създаден реален риск за здравето на потребителите, което от своя страна е нарушение на чл. 20 ал.1 т.3 от ЗХ.  

 Административно наказващият орган правилно е квалифицирал нарушението, което е било осъществено, както от обективна, така и от субективна страна и правилно е приложил съответната административно-наказателна разпоредба на Закона за храните, като се е съобразил с разпоредбата на чл. 53 ал.2 от ЗАНН и като е взел предвид, че осъществяването на нарушението и самоличността на лицето, са били установени по безспорен начин. Наложеното наказание е в минималния размер предвиден от закона. Съдът не констатира наличието на съществени процесуални нарушения в процедурата по издаването на АУАН и НП, които да опорочават самото НП и да повлекат неговата отмяна.

            Предвид  гореизложеното, съдът намира, че обжалваното наказателно постановление е обосновано, правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено, а жалбата като неоснователна следва да бъде оставена без уважение.   

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 предл. Първо от ЗАНН, съдът  

Р Е Ш И:

 

            ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № КХ-1 от 16.01.2015 год. на  Директора на ОДБХ - гр. Шумен, с което на основание чл.48, ал.2 от Закона за храните /ЗХ/ на “Кауфланд България ЕООД енд Ко“ КД с ЕИК/БУЛСТАТ: 131129282 със седалище и адрес на управление: гр. София, ж.к. „Банишора“, хул. „Скопие“ № 1А представлявано съвместно от Д.С. и Е.Г. е наложено административно наказание “имуществена санкция” в размер на 1000 / хиляда/ лева, за нарушение на чл. 20 ал.1 т.3 от ЗХ..

            Решението подлежи на касационно обжалване пред ШАС в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: