Р Е Ш Е Н И Е

332/25.6.2015г.,             гр.Шумен  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, първи състав

На двадесет и шести май две хиляди и петнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:

Председател: Ем.Ангелов

Секретар: В. С.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВНАХД № 225 по описа за 2015г.

За да се произнесе съобрази следното:

 

Производство по чл. 59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 14-0869-000789/24.07.2014год. на Началник група към  ОДМВР - Шумен, сектор Пътна полиция - Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл.315 ал.1 т.1 вр. чл.249 т.1 от КЗ на жалбоподателя е наложено административно наказание “глоба” в размер на 400/четиристотин/ лева . Жалбоподателят в жалбата си,  моли за отмяна на обжалваното НП, като изцяло незаконосъобразно. .  В съдебно заседание жалбоподателя се явява лично и поддържа депозираната жалба. 

 

Въззиваемата страна, редовно призована също изпраща представител в съдебно заседание, който  оспорва депозираната жалба.

            Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, от активно легитимирано за целта лице. Същата отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, вр.с чл. 319 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

Жалбата е основателна.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: С Наказателно постановление № 14-0869-000789/24.07.2014год. на Началник група към  ОДМВР - Шумен, сектор Пътна полиция - Шумен   на жалбоподателя е наложено административно наказание „глоба” в размер на 400 лева за това, че ”като физическо лице, което притежава МПС, което е регистрирано на територията на Република България и не е било спряно от движение, не е сключило договор за застраховка гражданска отговорност на автомобилистите” , като по този начин виновно нарушил чл.259 ал.1 т.1  от КЗ . Наказателното постановление е издадено въз основа на АУАН№789, съставен на 21.07.2014г., в който изрично е отбелязано, че в 3-дневен срок, жалбоподателя може да депозира писмени възражения срещу съставения му акт. В конкретния случай, обаче на 24.07.2014г., преди да изтече визирания в чл.44 ал.1 от ЗАНН тридневен срок, административнонаказващия орган е издал обжалваното наказателно постановление,. Съдът счита, че това нарушение е от категорията на съществените и е самостоятелно основание за отмяна на наказателното постановление, без спорът да се разглежда по същество, като това становище е залегнало и в практиката на ШАС/КАНД№154/2013г./ и е напълно индиферентно за съда, дали жалбоподателя е щял да възрази в законовия срок и дали въобще е имал основание да възрази срещу съставения му АУАН. Приемането на подобна теза би означавало да се толерира такъв тип процесуално поведение от административнонаказнащ орган, който е призван да следи за законността в Република България.

. Изложеното по горе означава, че процесното административнонаказателно производство е изцяло опорочено , поради което и обжалваното наказателно постановление  като незаконосъобразно следва да бъде отменено само на това основание без спорът да се разглежда по същество.

 

            Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 предл. последно от ЗАНН, съдът

 

Р  Е  Ш  И :

 

ОТМЕНЯ  изцяло Наказателно постановление № 14-0869-000789/24.07.2014год. на Началник група към  ОДМВР - Шумен, сектор Пътна полиция, Шумен  

 Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.

 

Районен  съдия: