Р Е Ш Е Н И Е

 

155/24.3.2015г.,  гр. Шумен

                                                                                             

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

              Шуменският районен съд в открито съдебно заседание на двадесет и четвърти март две хиляди и петнадесета година в състав:                                               

ПРЕДСЕДАТЕЛ:      ЕМИЛИЯН АНГЕЛОВ

 

при участието на секретар В. С. и прокурор Михайлова, като разгледа докладваното от районен съдия АНД № 290/2015 г. взе предвид следното:

 

            Производството е образувано на основание чл. 414а и следващите от НПК.

С постановление от 19.02.2015 г. РП Шумен е направила предложение за освобождаване от наказателна отговорност на С.С.А. – обвиняем по преписка вх. № 2302/2014 г. по описа на РП Шумен, ДП № 1346/2014 г. по описа на РУМВР - Шумен и налагане на административно наказание по чл. 78а от НК, като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано по отношение на С.С.А. за престъпление по чл. 191, ал. 1 от НК.

 В съдебно заседание представителя на държавното обвинение пледира за налагане на административно наказание към минималния предвиден от законодателя размер. Процесуалния представител на обвиняемият пледира за наказания към предвидения минимум. .

От приложените по делото писмени доказателства по ДП № 1346/2014 г. по описа на РУМВР - Шумен, се установи от фактическа страна следното: Обвиняемият С.С.А. в началото на 2012 г. се запознал с Ю. Ю. С.. Двамата се харесали и започнали да излизат заедно, а от месец юли 2012 г. заживели заедно като мъж и жена в дома на А.. Последният знаел, че Ю. С. е малка и не е навършила 16-годишна възраст /същата била на 14 г. и 8 м./, но въпреки това по нейно желание и настояване двамата започнали да живеят заедно в дома на родителите му. Независимо че родителите им в началото не били съгласни, тъй като Ю. била още малка и учела, същата им казала, че обица С. и той я обичал и ако не й позволили да живее с него цяла да се самоубие. В последствие, както нейните родители, така и тези на А. се съгласили и през месец август 2012 г. направили годеж по техните обичаи. След годежа Ю. С. продължила да живее на съпружески начала със С.А. и родителите му в дома им на ул. В* в гр. Шумен и престанала да ходи на училище. По нейни данни, сама решила да прекъсне училище, като в показанията си твърди, че през времето, когато живяла в дома на А. се учела от майката на обвиняемия на домакинка работа и била примерна съпруга, въпреки че била малка. През месец декември 2012 г. С. и А. разбрали, че ще стават родители, тъй като Ю. била бременна и на 20.08.2013 г. се родил синът им С. С. С.. През цялото време на съвместния им живот Ю. С. сама или със „съпруга си„ С.А. посещавали и дома на родителите си. Впоследствие обаче отношенията между С. и А. се влошили и от месец септември 2013 г. С. заедно със сина си С. С. се изнесли от дома, а А. и се преместила да живее в дома на родителите си в гр. Ш*, където продължава да живее с детето си. На 12.11.2013 г. С. навършила 16 години, но въпреки това, нито тя, нито обвиняемият А. желаели да сключат граждански брат.

От така изложената фактическа обстановка е видно, че от обективна страна С.С.А. е осъществил състава на престъпление по чл. 191, ал. 1 от НК.

От субективна страна деянието е осъществено с пряк умисъл.

За гореописаното по-горе деяние законът предвижда наказание „лишаване от свобода” до две години или „пробация”, както и „обществено порицание”.

Деецът към момента на извършване на деянието не е осъждан за престъпления от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК.

 Съдът намира, че в случая са налице предпоставките по чл. 78а от НК за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание на С.С.А. към минималния предвиден размер.  

При определяне на наказанието, съдът отчете степента на обществена опасност на деянието и дееца и счита, че наказание “глоба” в минималния предвиден от законодателя размер ще породи възпитателната и превантивна функция у обвиняемия С.С.А..

 С оглед гореизложеното и на основание чл. 78а, ал. 1 от НК, вр. 191, ал. 1 от НК, съдът  

Р  Е  Ш  И:

 

ПРИЗНАВА С.С.А. ЕГН **********, р. на *** г. в гр. София, местожителство ***, неженен, неосъждан, ЗА ВИНОВЕН в това, че от месец юли 2012 г. до месец септември 2013 г. в гр. Шумен, без да е сключил граждански брак заживял съпружески с лице от женски пол – Ю. Ю. С. с ЕГН **********, ненавършило 16-годишна възраст - престъпление по чл. чл. 191, ал. 1 от НК, като на основание чл. 78а, ал. 1 от НК, го освобождава от наказателна отговорност и му налага административно наказание „глоба” в размер на 1000.00 /хиляда/ лева.

Решението подлежи на обжалване и протест по реда на глава ХХІ от НПК, в 15-дневен срок от днес пред ШОС.

 

                                                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: