Р Е Ш Е Н И Е  

                                                                        297/16.6.2015г.  

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, четиринадесети състав

На първи юни две хиляди и петнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                               Председател: Кр. Кръстев  

Секретар: Станка Ангелова

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 427 по описа на ШРС за 2015г.,

 

За да се произнесе взе предвид следното:

            Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е наказателно постановление № ЗК - 6/26.02.2015г. на Директора на Регионална здравна инспекция – гр. Шумен, с което на М.А.С. ЕГН ********** *** е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 100 /сто/ лева на основание чл.229, ал.1 от Закона за здравето. Жалбоподателя моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление като незаконосъобразно, като излага доводите си за това в жалбата. В съдебно заседание редовно призован, жалбоподателят се явява лично, за него се явява и упълномощен процесуален представител, който поддържа жалбата на посочените в нея основания, а в съдебно заседание излагат и допълнителни мотиви в тази насока, като представя и писмени доказателства. 

За Регионална здравна инспекция – гр. Шумен - административно-наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН, оспорва жалбата и моли съда да отхвърли същата като неоснователна и да потвърди изцяло обжалваното наказателно постановление. В съдебно заседание излага подробно съображенията си за това.

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

            Разгледана по същество жалбата е основателна, поради следните съображения:

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

На 05.12.2014г. здравните инспектори К.И. и А.Р.  извършили периодичен мониторинг на питейната вода в с. Черенча в пункт обозначен като магазин под кметството. Същите иззели проби от вода които били анализирани в микролаборатория на инспекцията за което бил изготвен протокол № 3025/кв.см/05.12.2014г. за физикохимичен и микробиологичен контрол на води. От заключението на този протокол е видно, че питейната вода не съответства на здравните норми по показатели коли форми – установено е количество 9/100 КОЕ/мл, при норма 0/100 КОЕ/мл; ешерихия коли – установено е количество 4/100 КОЕ/мл, при норма 0/100 КОЕ/мл; клостридиум перфренгенс – установено е количество 1/100 КОЕ/мл., при норма 0/100 КОЕ/мл; и ентерококи – установено е количество 5/100 КОЕ/мл., при норма 0/100 КОЕ/мл.

По повод на проверката и нейните констатации на 09.02.2015г. бил съставен акт за установяване на административно нарушение № 0486/09.02.2015г., като актосъставителят е записал, че при извършено замерване на питейната вода в с. Черенча, същата не отговаря на здравните норми по показатели: коли форми – установено е количество 9/100 КОЕ/мл, при норма 0/100 КОЕ/мл; ешерихия коли – установено е количество 4/100 КОЕ/мл, при норма 0/100 КОЕ/мл; клостридиум перфренгенс – установено е количество 1/100 КОЕ/мл., при норма 0/100 КОЕ/мл; и ентерококи – установено е количество 5/100 КОЕ/мл., при норма 0/100 КОЕ/мл.

Актосъставителя сметнал, че е наруш6ен чл. 31 ал.1 от Закона за здравето, като нарушението се изразява в това, че не е осигурено опазване на жизнената среда от вредно въздействащите биологични фактори върху здравето на човека. За виновно лице в акта бил посочен жалбоподателя, като водомайстор в село Черенча и отговарящ за помпената станция в селото. При предявяване на акта жалбоподателя в графата възражения посочил, че предния ден е имало авария и вследствие на аварията може да има отклонения за съдържанието на хлор във водата. Жалбоподателя не се е възползвало от законното си право и не е депозирало писмени възражения в срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН. Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка е издадено наказателно постановление № ЗК - 6/26.02.2015г. на Директора на Регионална здравна инспекция – гр. Шумен, с което на М.А.С. ЕГН ********** *** е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 100 /сто/ лева на основание чл.229, ал.1 от Закона за здравето.

Така установената фактическа обстановка от страна на АНО се потвърждава от събраните по делото писмени и гласни доказателства, от разпита в първо съдебно заседание на актосъставителя К.И. и на свидетеля А.А. – свидетел при установяване на нарушението, както и от присъединените на основание разпоредбата на чл.283 от НПК писмени доказателства. Във второ съдебно заседание след разпита на свид.С.К. С. – технически ръководител във „ВиК Шумен“ и пряк началник на жалбоподателя и приетият от съда списък на лицата отговарящи за обеззаразяването на питейната вода по населени места в област Шумен съгласно Заповед № 1457/11.11.2014г. на управителя на „ВиК-Шумен“, се установи фактическа обстановка различна от установената от АНО по отношение на виновното за констатираното нарушение лице. От разпита на свидетеля С. стана ясно, че питейна вода в село Черенча се доставя от два водоизточника. Собствен на селото, който се ползва през лятото при недостиг на вода с отговорник по обеззаразяването на водата от него- жалбоподателя С. и водоизточник намиращ се в с. Средня и захранващ с вода селата Средня, Черенча и Градище. Отговорник за този водоизточник е лицето Т.К.Г.. По време на проверката подаваната вода е била от водоизточник с. Средня с отговорник по обеззаразяването лицето Т.К.Г., видно от Заповед № 1457/11.11.2014г. и показанията на свид. С..

При така установената фактическа обстановка съдът приема, от правна страна следното: 

АНО правилна е установил, че има извършено нарушение на чл. 31 ал.1 от ЗЗ, но неправилно е установил извършителя на това нарушение, в случая жалбоподателя М.С.. Установи се, че извършител на констатираното нарушение е лицето Т.К.Г., като отговорник по обеззаразяването на водата от водоизточник с. Средня. При така установената фактическа обстановка, съдът приема, че при съставянето на акта за установяване на административно нарушение и издаденото въз основа на него наказателно постановление е допуснато съществено нарушение относно авторството на нарушението, които налага отмяна на обжалваното наказателно постановление.        

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1, предл. трето от ЗАНН, съдът

Р Е Ш И:

 

            ОТМЕНЯ наказателно постановление № ЗК - 6/26.02.2015г. на Директора на Регионална здравна инспекция – гр. Шумен, с което на М.А.С. ЕГН ********** *** е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 100 /сто/ лева на основание чл.229, ал.1 от Закона за здравето, като незаконосъобразно.

 

            Решението подлежи на касационно обжалване пред ШАС в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

 

    РАЙОНЕН СЪДИЯ: