Р Е Ш Е Н И Е

 

418/31.7.2015г.           гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, осми състав

На тридесети юли    през две хиляди и петнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                       Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й.К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВНАД №448 по описа на ШРС за 2015г.,

За да се произнесе взе предвид следното:

            Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Обжалвано е наказателно постановление № 26-13/19.02.2015г. на Началника на сектор “Рибарство и контрол” към РЦ “Рибарство и контрол ”  гр.Шумен на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, с което на Х.Г.Х. ЕГН ********** на основание чл.86  от Закона за рибарството и аквакултурите  е наложено административно наказание “глоба” в размер на 1 000 лева за нарушение на чл.50, ал.1,   от Закона за рибарството и аквакултурите  и са отнети в полза на държавата 417 кг риба  .

Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление като незаконосъобразно, като излага подробно доводите си за това в жалбата.

В съдебно заседание жалбоподателят не  се явява лично.

            Административно-наказващия орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН, не  изпраща представител в съдебно заседание.

            Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

            Разгледана по същество жалбата е основателна, макар и не на изложените в нея съображения, поради следното:

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

На 10.11.2014г  след подаден сигнал, длъжностни лица от РЦ “Рибарство и контрол” сектор Шумен извършили проверка в района на бившето ЗИЕНО гр.Шумен.

При проверката било констатирано, че лицето Х.Г.Х. ЕГН **********  извършва превоз на прясна   риба 417кг / толстолоб и шаран/с нерегламентирано превозно средство – НИВА  с Рег. № Н 73 71 АР, в нарушение на разпоредбата на чл.50, ал.1 от Закона за рибарството и аквакултурите .

При поискване на документ за регистрация на превозното средство по чл.246 от Закона за ветеринарномедицинската дейност такъв не бил представен.

На 10.11.14г. на нарушителя бил съставен акт за установяване на административно нарушение № 0009809 за нарушение на чл.50, ал.1 от ЗРА. Актът бил изготвен в присъствието на нарушителя, след което му бил предявен и връчен, като деецът го подписал с отразяване относно  възражения- нямам.

Такива не били депозирани и в срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН.

В АУАН е отразено, че чрез АУАН №0009808 е иззета  процесната риба .

Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка е издадено наказателно постановление № 26-13/19.02.2015г. на Началника на сектор “Рибарство и контрол” към РЦ “Рибарство и контрол ”  гр.Шумен на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, с което на Х.Г.Х. ЕГН ********** на основание чл.86  от Закона за рибарството и аквакултурите  е наложено административно наказание “глоба” в размер на 1 000 лева за нарушение на чл.50, ал.1,   от Закона за рибарството и аквакултурите  и са отнети в полза на държавата 417 кг риба 

Така установената фактическа обстановка се установява от всички събрани по делото писмени и гласни доказателства, от разпита в съдебно заседание на актосъставителят И.,  на свидетелите К. и Б. – свидетели при съставяне на акта,и  св. Д. и св. С. , както и от присъединените на основание разпоредбата на чл.283 от НПК писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка съдът приема, от правна страна следното:

Съгласно разпоредбата на чл.91, ал.1 от Закона за рибарството и аквакултурите  нарушенията по този закон се установяват с актове, съставени от съответните длъжностни лица, определени със заповед на министъра на земеделието и храните, а по силата на ал.4 на същата разпоредба, наказателните постановления се издават от министъра на земеделието и храните или от оправомощени от него длъжностни лица.

В случая акта за установяване на административно нарушение е съставен от главен инспектор в “Рибарство и контрол” сектор Шумен. Наказателното постановление също е издадено от надлежно овластен орган, доколкото негов издател е Началник на отдел“Рибарство и контрол” към ГД “Рибарство и контрол на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури – гр.София, оправомощен да издава такива със заповед № 09-25/21.01.2014г.

При анализа на  установената фактическа обстановка съдът приема, че административно наказателната отговорност на  жалбоподателя е ангажирана неправилно, поради следните правни съображения:

Съгласно разпоредбата на чл.50, ал.1 от Закона за рибарството и аквакултурите /ЗРА/ превозът на риба и/или други водни организми се извършва със специализирани транспортни средства, като според т.1 на цитираната правна норма при превоз на жива риба и други живи водни организми от лицензирани по реда на чл.165 от Закона за ветеринарномедицинската дейност, а в останалите случаи според т.2 от посочената норма - от регистрирани по реда на чл.246 от Закона за ветеринарномедицинската дейност. Т.е. в чл.50 ал.1 от Закона за рибарството и аквакултурите е регламентирано изискване превозът на риба, други водни организми да се извършва със специализирани превозни средства, отговарящи на ветеринарномедицинските изисквания. Същевременно в чл.86 от ЗРА е предвидена административно-наказателна отговорност за лице, което превозва риба, други водни организми и продукти от тях в нарушение на чл.50 от ЗРА.

 Систематически, нормата на чл. 50 от ЗРА се съдържа в глава пета от ЗВМД, озаглавена „Търговия и превоз на риба и други водни организми”, като в следващите алинеи са изброени документи, които следва да са налице при съставомерния превоз на риба. В случая, законодателят е предвидил специални изисквания при осъществяване на превоз на риба (като суровина и храна от животински произход) в случаите, когато тя произхожда от ветеринарно регистриран обект по смисъла на чл. 245, ал. 2 от ЗВМД и се транспортира от лицензирано лице по чл. 163 от ЗВМД.

По делото няма данни  от които да се направи извод, че жалбоподателя е лице по чл. 163 от ЗВМД, както и няма безспорни доказателства, че именно жалбоподателят е  извършвал транспорта, т.е. е управлявал посоченото МПС в което всъщност се е намирала рибата .Този  извод се налага  от показанията на св. К., св. С.И. / стр. 18,19 от делото/ и от показанията на св. Б. /стр. 19/.

Показанията на разпитаните полицейски служители  Д. и С./стр. 27/ също дават допълнително основание за недоказаност от страна на АНО, че  именно жалбоподателят е осъществил посоченото в АУАН и НП нарушение- „на 10.11.14г около 02,30часа  извършва превоз на прясна  риба/ толстолоб и шаран/ в гр. Шумен в……………  .“

В същото време съдът намира, че  доколкото  количеството на намерената при проверката риба /чл. 417кг/  е много  над количествата регламентирани в чл. 24  ал.3 от ЗРА,  очевидно не става дума за любителски риболов . Съгласно § 1, т.28 изр.2 от Допълнителните разпоредби на ЗРА "За стопански риболов по смисъла на този закон се смята и риболов, извършван с уреди, различни от тези по чл. 24, ал. 1, и/или при който уловената риба или други водни организми е в размер, надхвърлящ определените в чл. 24, ал. 3 количества".

Поради гореизложеното  съдът намира, че атакуваното наказателно постановление следва да бъде отменено в частта с която е наложено адм. наказание глоба в размер  на 1000 лв на жалбоподателя, и да бъде потвърдено в частта на постановеното отнемане на 411 кг риба .

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1, предл.трето от ЗАНН, съдът  

Р Е Ш И:

 

            ОТМЕНЯ наказателно постановление № 26-13/19.02.2015г. на Началника на сектор “Рибарство и контрол” към РЦ “Рибарство и контрол ”  гр.Шумен на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, в частта с  която  за нарушение  чл.50, ал.1,  от Закона за рибарството и аквакултурите е наложено административно наказание “глоба” в размер на 1 000 лева .

Потвърждава наказателно постановление № 26-13/19.02.2015г. на Началника на сектор “Рибарство и контрол” към РЦ “Рибарство и контрол ”  гр.Шумен на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, в частта с която са отнети 417 кг риба в полза на държавата.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

                                                                      

             РАЙОНЕН СЪДИЯ: