Р Е Ш Е Н И Е

 

    208/28.4.2015г. ,  гр. Шумен

                                                                                             

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

              Шуменският районен съд в открито съдебно заседание на двадесет и осми април две хиляди и петнадесета година в състав:                                               

ПРЕДСЕДАТЕЛ:      ЕМИЛИЯН АНГЕЛОВ

 

при участието на секретар В. С. и прокурор Колев, като разгледа докладваното от районен съдия АНД № 495/2015 г. взе предвид следното:

 

            Производството е образувано на основание чл. 414а и следващите от НПК.

С постановление от 30.03.2015 г. РП Шумен е направила предложение за освобождаване от наказателна отговорност на В.Р.И. – обвиняем по преписка вх. № 2136/2014 г. по описа на РП Шумен, ДП № 1188/2014 г. по описа на РУМВР - Шумен и налагане на административно наказание по чл. 78а от НК, като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано по отношение на В.Р.И. за престъпление по чл. 343а, ал. 1, б. „а” от НК, предложение второ, вр. чл. 343, ал. 1, б”б, предл. второ, вр. чл. 342, ал. 1 от НК.

 В съдебно заседание представителя на държавното обвинение пледира за налагане на административно наказание към минималния предвиден от законодателя размер. Процесуалния представител на обвиняемият пледира за наказания към предвидения минимум, като излага, че са налице основания да не бъде налагано наказание «лишаване от право да управлява МПС».

От приложените по делото писмени доказателства по ДП № 1188/2014 г. по описа на РУМВР - Шумен, се установи от фактическа страна следното: Обвиняемият В.Р.И. на 11.10.2014 г. около 16.30 часа управлявал в гр. Шумен собствения си л.а. „Фолксваген Голф 4” с рег. № Н 2776 ВВ. С негов автомобил пътували съпругата му В.Й.С.- И., която стояла на задната седалка отдясно и тримесечният им син, който бил в кошче на задната седалка отляво. Автомобилът се движел в дясната лента за движение по ул. Ген. Столетов в посока от Томбул джамия към пл. Гривица. Пътното платно било с двупосочно движение, с лек наклон на изкачване, било сухо без неравности, а времето – ясно, с дневна светлина и добра видимост. И. се движел със скорост 23.3 км/ч. Приближавайки до № 25 на ул. Ген. Столетов, в близост до магазин СВА, където имало пешеходна пътека тип „зебра”, въпреки, че нямало ограничение на видимостта, И. не забелязал своевременно движещата се бавно от средата на подхода от паркинга на магазин СВА и пресичаща пътното платно на около 4.2 м. след пешеходната пътека свидетелката Д.Т.С.. /р. на 31.01.1938 г./. С. пресичала косо под ъгъл 60 градуса спрямо оста на пътя, в посока от дясно на ляво спрямо посоката на движение на автомобила. Същата навлязла на 1.93 метра от дясната граница на пътното платно и не възприела приближаващия се автомобил. И. забелязал късно пешеходката, натиснал спирачката, но не успял да спре и блъснал С.. Ударът бил с предната дясна част на автомобила, в областта на предната броня и предния горен ръб на десния калник и с лявата странично задна част на пешеходката. Вследствие на удара, С. била отхвърлена напред и в дясно по посоката на движение на автомобила, преобърнала се през предния десен калник и паднала от дясно на автомобила близо до дясната граница на пътното платно. След удара И. спрял автомобила, обадил се на тел. 112 и се притекъл на помощ на С.. Придържал задната част на тила на С. с торбичка от плат, за да ограничи кървенето от причинената рана на тила и не позволил на С. да става, докато не дошла помощ. След това пристигнали полиция и екип на ЦСМП, а пострадалата била откарана в МБАЛ – Шумен. Впоследствие И. неколкократно посетил С. в болницата и платил сумата от 400 лева на сина й И.А.С. за покриване на първоначалните разходи, като предложил и допълнителна помощ.

Видно от заключението на изготвената химическа експертиза в кръвта на обвиняемия И. не е установено наличие на алкохол.

От заключението на изготвената автотехническа експертиза става ясно, че причина за настъпилото ПТП е виновното поведение на водача на автомобила, изразяващо се в това, че не възприел своевременно опасността и не е спрял в опасната зона за спиране на автомобила, за да избегне удара и да предотврати настъпването на ПТП.

Назначена е и съдебномедицинска експертиза, от заключението на която е видно, че вследствие на произшествието пострадалата С. е получила следните травматични увреждания: счупване илиячната /хълбочната/ кост над ацетабулума в дясно, което е затруднило движението на долния крайник за срок около 3 – 6 месеца; счупване на, големия трохантер /въртел/ на дясната бедрена кост, довело до затруднение в движението на десния долен крайник за около 3 месеца; счупване на двете кости на дясната подбедрица, причинило затруднение в движението на десния долен крайник за срок от около 4-6 месеца. Тези увреждания отговорят на три медико-биологични признака на средна телесна повреда по смисъла на НК. Освен това С. получило и разкъсно-контузна рана в дясната тилна област на главата, довела до временно разстройство на здравето не опасно за живота.

От така изложената фактическа обстановка е видно, че от обективна страна В.Р.И. е осъществил състава на престъпление по чл. 343а, ал. 1, б. „а” от НК, предложение второ, вр. чл. 343, ал. 1, б”б, предл. второ, вр. чл. 342, ал. 1 от НК.

От субективна страна деянието е извършено по непредпазливост.

За гореописаното деяние законодателят предвижда наказание „лишаване от свобода” до две години или „пробация”.

Деецът към момента на извършване на деянието не е осъждан за престъпления от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК.

 Съдът намира, че в случая са налице предпоставките по чл. 78а от НК за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание на В.Р.И. към минималния предвиден размер.  

При определяне на наказанието, съдът отчете степента на обществена опасност на деянието и дееца и счита, че наказание “глоба” в минималния предвиден от законодателя размер ще породи възпитателната и превантивна функция у обвиняемия В.Р.И.. Съдът счита, че н конкретната хипотеза е необходимо и да приложи разпоредбата на чл.78а ал.4 НК, а именно  да лиши И. от право да управлява МПС  също за  минималния предвиден законов срок, като намира, че налагането на това наказание ще му подейства възпитателно и съответно ще му повлияе за в бъдеще да не нарушава правилата за движение по пътищата.

 С оглед гореизложеното и на основание чл. 78а, ал. 1 от НК, чл. 343а, ал. 1, б. „а” от НК, предложение второ, вр. чл. 343, ал. 1, б”б, предл. второ, вр. чл. 342, ал. 1 от НК, съдът

 

Р  Е  Ш  И:

 

            ПРИЗНАВА   В.Р.И., ЕГН **********,***. Драгомиров № 26, бл. 3, вх. 1, ет. 8, ап. 22, ЗА ВИНОВЕН в това, че на 11.10.2014 г. в Шумен, на ул. Ген. Столетов, до крайпътна територия – паркинг на хранителен магазин СВА, при управление на МПС «Фолксваген Голф 4» с рег. № Н 2776 ВВ, нарушил правилата за движение по пътищата, а именно, чл. 20, ал. 2, изр. 2 от ЗДвП / водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението/ и по непредпазливост причинил средна телесна повреда счупване на илиячната /хълбочната/ кост в дясно, причинило трайно затруднение в движението на долния крайник за около 3 – 6 месеца, счупване на големия трохантер на дясната бедрена кост причинило трайно затруднение на десния долен крайник за срок от около 3 месеца, счупване на двете кости на дясната подбедрица, причинило трайно затруднение в движението на десния долен крайник за около 4 - 6 месеца на Д.Т.С. от Шумен, като деецът след деянието направил всичко зависещо от него за оказване на помощ на пострадалата -  престъпление по чл. 343а, ал. 1, б. “а”, предл. второ от НК, вр. чл. 343, ал. 1, б. «б», предл. второ от НК, вр. чл. 342, ал. 1 от НК, като на основание чл. 78а, ал. 1 от НК го освобождава от наказателна отговорност, като му налага административно наказание “глоба” в размер на 1000.00 /хиляда/ лева.

            На основание чл. 78, ал. 4, вр. чл. 343г от НК му налага и административно наказание «лишаване от право да управлява МПС за срок от ТРИ месеца.

Решението подлежи на обжалване и протест по реда на глава ХХІ от НПК, в 15-дневен срок от днес пред ШОС.

 

                                                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: